Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Bila je Ponos Hrvatske: Živi u trošnoj kući bez vode i zahoda

Foto:

Đurđica Stojčević (52) živi u trošnoj kućici sa sinovima od 13 i 16 godina te kćeri (15). U jedinoj prostoriji u koju se ulazi s vanjske strane želja joj je urediti sanitarni čvor s tuš-kadom, kako bi zamijenili lavor u kojemu se peru

PRETPLATITE SE ZA JOŠ OVAKVOG SADRŽAJA:

Nakon što sam 2008. dobila nagradu Ponos Hrvatske, pristupila mi je tadašnja premijerka Jadranka Kosor.

Povjerila sam joj da teško živim jer nemam ni najosnovnije uvjete. Rekla mi je da će me netko posjetiti i pomoći mi. Kroz nekoliko dana došla je jedna gospođa i, kad je vidjela kako živim s troje djece, obećala nam pomoći, govori nam Đurđica Stojčević (52).

I 11 godina kasnije ova samohrana majka i dalje živi u oronuloj kućici staroj stotinu godina te napravljenoj od blata i pljeve. U njoj su dvije međusobno povezane prostorije. S jedne strane takozvanog dnevnog boravka smještena je kuhinja, a s druge se ulazi u jedinu sobu. Sve je u derutnom stanu i korak do raspadanja.

POGLEDAJTE VIDEO VIJESTI:

No skromna Đurđica zadovoljna je što imaju kakav-takav krov nad glavom, ali već godinama želi uvesti tekuću vodu. U jedinoj prostoriji u koju se ulazi s vanjske strane želja joj je urediti sanitarni čvor s tuš-kadom, kako bi zamijenili lavor u kojemu se peru sinovi od 13 i 16 godina te kći (15).

Đurđica kaže da za nju osobno pranje u lavoru nije neki problem, no djeca su u pubertetu i trebaju imati najosnovnije uvjete za život. Kći s majkom spava u dnevnom boravku, a sinovi u jedinoj sobi.

- Imamo bunar, ali voda iz njega nije za piće te je nosimo od susjeda. Vodovodna mreža prolazi s druge strane ulice, ali nemamo novca kako bismo platili priključak i uređenje kupaonice što nam je najveća želja. Posebice djeci - pojašnjava nam Đurđica, koja se nada da će joj čitatelji 24sata pomoći u realizaciji te dugogodišnje želje.

Živi od 1680 kuna socijalne pomoći i nešto novca koje zaradi uokolo u nadnici. S tim novcem školuje djecu.

- Dvoje starijih idu u srednju školu i za njih moram imati novca jer im dajem pet kuna za sendvič. Prije dvije godine radila sam na javnim radovima, a sad se nadam da bih ove godine mogla dobiti stalan posao kako bih izašla iz ove socijalne bijede - povjerila je Đurđica te ponovila kako su joj san uvođenje tekuće vode, uređenje sanitarnog čvora i sobice za kćer.

- Još vjerujem u ljudsku dobrotu i pomoć - rekla nam je Đurđica na rastanku. Ponos Hrvatske postala je nakon što je spasila dječaka (14) od utapanja u kanalu.

A sad njoj i njezinoj djeci zaista treba pomoć.

Adresa je: Đurđica Stojčević, Narta 173, 43247, Narta 

mobitel 099/658 2171

Komentari (130)
  • Ovoj zeni treba hitno i bitno pomoci. Tu je potrebna akcija skupljanja novaca, iako je sramota da Hrvatska ne brine za svoj podmladak. Zasto ne zaposle ovu gospodju? Zasto ne daju djeci pristojan djecji doplatak umjesto sto ga daju “manjini” koja ga trosi po kockarnicama? Koja sramota.

    14. 3. 2019,   18:41
  • Nova Tv kroz "Radnu akciju" pomaže obitelji da urede svoj dom ,ali očito za ovu obitelji je to nedostižan san.Minea procitaj ovaj članak i poduzmite nešto jer ova obitelj je zaslužila da im se uredi dom,kad naše institucije nemaju sluha nu volje.

    14. 3. 2019,   18:42
  • bilo bi bolje da je onih 300milijuna koji su priko noči otišli u uljanik da su podilili sirotinji u hrvatskoj,ode sve štima 50 milijuna bolnici u mostaru,300milijuna propalom poduzeču a bolesnoj dici ,siromašnim ljudima od šake do lakta.plenki,vlada i ostala rvatska klasa računa stoka sitnog zuba nek siromašnim i gladnim pomaže

    14. 3. 2019,   18:42