Obavijesti

News

Komentari 14

Spasila je malo lane i došla mu u posjetu: 'Moje lane je dobro!'

Spasila je malo lane i došla mu u posjetu: 'Moje lane je dobro!'
1

POSJET LJUBAVI: Gabriela Grabas (8) jučer je u oporavilištu Zoološkog vrta posjetila lane koje je spasila prošlog tjedna. Lane je od sreće stalo na sve četiri teško ozlijeđene noge

VIDEO

Suza suzu stiže dok govori o tome kako se brinula o lanetu kojeg je susjed nehotice ozlijedio u košnji. Gabriela Grabas (8) iz Bukevja nedaleko od Velike Gorice svojeg je prijatelja na liječenju jučer posjetila u Zoološkom vrtu u Zagrebu.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:16

- Sjedila sam na terasi i vidjela dedu da nešto nosi. Čula sam kako cvili. Potrčala sam prema njemu i vidjela kako nosi lane u rukama. Tužno sam se osjećala - briznula je Gabriela u plač dok je sramežljivo gledala u lane kojemu je spasila život. Iako slabo i bolesno, pravo je čudo što se baš jučer pred Gabrielom životinjica podigla na sve četiri teško ozlijeđene nogice.

Liječi se u ZOO 

Prva ga je zbrinula i previla mu rane, ali su njezini roditelji shvatili kako bez stručne pomoći lane neće preživjeti. Lane staro svega nekoliko dana odnijeli su u velikogoričku veterinarsku stanicu. Ozljede je sanirao veterinar Nikola Robić. Kasnije su ga zbrinuli djelatnici Zoološkog vrta, a trenutačno se nalazi u njihovu oporavilištu.

Velikogorički dr. Dolittle spasio lane kojeg je ozlijedila kosilica
Velikogorički dr. Dolittle spasio lane kojeg je ozlijedila kosilica

- On nam je svima dragi dečko, ali ima vrlo opsežne rane. Sve četiri noge su stradale. U najboljem stanju je prednja lijeva, gdje je ostalo malo papka, no na stražnjim nogama je dosta kože odrezano tako da ćemo morati raditi još jednu operaciju - rekao je Damir Skok, ravnatelj zagrebačkog ZOO-a. Dodao je kako je dobro što je lane preživjelo inicijalni stres. Česti su slučajevi da upravo zbog stresa životinje uginu, iako su im ozljede lakše nego kod Gabrielina laneta.

Male šanse za život 

- Dajemo sve od sebe. Naše kolege veterinari posebno. On se dobro hrani i jede svaka dva sata - rekao je Skok.

Ako preživi, životinjica će dobiti proteze. Nakon toga će razmišljati gdje će ga zbrinuti jer se s takvim nogama nikako ne može vratiti u prirodu. O njegovu oporavku najviše brine veterinar Jadranko Boras, koji je s lanetom probdio jučerašnju noć. Njegove velike crne oči i glavica osvojili su i veterinarovu kćer, koja ga također želi usvojiti. Problem je što oni kad odrastu znaju biti opasni jer često brane svoj teritorij.

- Ako ništa, lane ide kod nas. Mi imamo veliko dvorište tako da to neće biti problem - našalila se mama Željka. Rekla je kako je Gabica uvijek tako emotivna kad su životinje u pitanju. Puno joj je značio ovaj susret unatoč tome što je trajao svega 20 minuta. Prisjećaju se kako je u ležao u njezinu naručju dok su ga vodile k veterinaru. Tad ga je Gabriela tješila i dragala po glavici, a jučer to nije smjela jer je bilo preriskantno.

'Ali, on nema mamu' 

- Tad kad je otišao od nas, ona je cijelu noć plakala. Bilo je strašno. Rekla sam joj: ‘Gabice, dobro je, spasila si ga’, a ona mi je odgovorila: ‘Ali on više sad nema svoju mamu’. To joj je još gore - rekla je Željka.

Skok ju je utješio i rekao kako je lane toliko mlado da vjerojatno nije ni izgradilo vezu sa svojom majkom. Ovakve situacije su česte, a Zoološki vrt je samo prošle godine imao 1500 intervencija na ozlijeđenim divljim životinjama. Savjetuje ljudima da ako u prirodi pronađu male neozlijeđene životinje, neka ih ostave jer će se majka po njih vratiti nakon što oni otiđu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.
Plan HDZ-a opet udario u zid. Domovinski pokret: Ne želimo nikako SDSS u većini u Saboru
EKSKLUZIVNO DOZNAJEMO

Plan HDZ-a opet udario u zid. Domovinski pokret: Ne želimo nikako SDSS u većini u Saboru

Problem sa SDSS-om se može riješiti. Ne moraju oni biti u novoj vladi, ali i oni i svi drugi predstavnici manjina mogu zadržati sva svoja prava i financiranje kao i dosad, smatraju u HDZ-u. Ali to neće biti lako provesti..