Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Spasili mu život u zadnji tren: Planinaru stalo srce na Papuku

None Foto: HGSS 3

Kad su spašavatelji HGSS Stanice Orahovica stigli, nastavili su reanimaciju s  automatskim vanjskim defibrilatorom te su planinaru ubrzo uspostavili srčani ritam, a on je počeo disati...

U nedjelju su dežurni spašavatelji HGSS Stanice Orahovica primili dojavu o planinaru koji je doživio srčani zastoj u Parku prirode Papuk, gdje se održavao Međunarodni dan planina. 

- U trenutku kada mu je pozlilo, planinaru su u pomoć priskočili medicinski tehničar i pripadnici HGSS Stanica Osijek, Vinkovci i Požega koji su se nalazili na stazi na području Tromeđe, te liječnice planinarke. U zajedničkom nastojanju da se nesretnog planinara održi na životu dvadesetak minuta se provodila reanimacija masažom srca i umjetnim disanjem - objavio je GSS.  

Foto: HGSS

Kad su spašavatelji HGSS Stanice Orahovica stigli, nastavili su reanimaciju s  automatskim vanjskim defibrilatorom te su planinaru ubrzo uspostavili srčani ritam, a on je počeo disati. Planinara su potom transportirali vozilom HGSS-a i predali ga Hitnoj medicinskoj pomoći. 

- Planinar je u stabilnom stanju u KBC-u Osijek. Ovim putem mu želimo uspješan oporavak i povratak planinarenju - objavio je GSS. 

Uz nositelja osiguranja - HGSS Stanicu Orahovica, u akciji spašavanja sudjelovali su članovi HGSS Stanica Požega, Osijek i Vinkovci, zaposlenici PP Papuk, planinarski vodiči i planinari slavonskih planinarskih društava. 

Foto: HGSS

Tečaj pružanja prve pomoći u neurbanim i teško pristupačnim područjima HGSS-a, prvi je tečaj kojeg prolaze svi pripadnici nakon pristupanja službi, a sastavni dio te obuke je i rukovanje AED-om koje se pokazalo presudnim u jučerašnjoj akciji spašavanja.
- Kontinuiranim obukama, vježbama i praćenjem noviteta u području medicinskog zbrnjavanja na teško pristupačnim mjestima, razina znanja koju posjeduju članovi HGSS-a je na visokom nivou čemu je dokaz i ova uspješna akcija. Brzom reakcijom spašavatelja i planinara zatečenih na mjestu događaja jučerašnji dan s ponosom možemo pamtiti po još jednom spašenom životu - objavio je GSS. 
Dodaju kako su prvu uspješnu reanimaciju automatskim vanjskim defibrilatorom u Hrvatskoj proveli upravo članovi HGSS-a, u veljači 2011. godine na Sljemenu.  

- Uz stalni porast broja akcija apašavanja, HGSS ulaže izuzetno puno vremena u preventivno djelovanje među kojim su i dežurstva na raznim planinarskim pohodima, utrkama i općenito masovnijim okupljanjima u prirodi, kako bi spašavatelji u slučaju potrebe, što prije priskočili u pomoć - javlja GSS.

Tema: Hrvatska

Komentari (11)
  • Uvjek mi je zanimljivo kako se netko sjeti u takvim trenutcima izvadit mobitel i slikati. Meni bi se noge odsjekle.

    10. 12. 2018,   12:01
  • Mogli ste bar napisati ime liječnice planinarke kad je već izvan službe pomogla u spašavanju života, pa nek se zna.

    10. 12. 2018,   12:09
  • Jesu to isti oni sto su jaki sa puskom u rukama idu sumom i onda ubijaju zivotinje, kasnije se zatvore u brvnaru na sred brda tamo naloze vatru i ispeku te zivotinje i pojedu i misle da su primili boga za .... ?

    10. 12. 2018,   19:58