Obavijesti

News

Komentari 36

Spasio naše more od opasnog broda: Tonuo je, a bio sam sâm

Spasio naše more od opasnog broda: Tonuo je, a bio sam sâm
8

Na brodu su našli hrđavu oplatu, dizelski motor previše je zagađivao okoliš, pomoćni motor imao je problem s radom te je vlasnik imao problem s plaćama...

VIDEO

Nakon neizvjesnosti oko spašavanja turskog broda Haksa, u čije potpalublje je u nedjelju rano u jutro prodrlo more, današnjim pristankom u trogirski škver agoniji je došao kraj.

Kako piše Morski.hr, pravi junak spasilačke akcije je Andy Marović, instruktor ronjenja s Komiže. Marovića su pozvali u nedjelju poslijepodne kako bi zakrpao brod da bi pumpe lakše ispumpavale vodu i kako bi ga koliko-toliko sigurnije mogao preuzeti Brodospasov remorker Alkaid.

Brod je preuzet u tegalj, no nekoliko nautičkih milja od kopna, trup je opet počeo popuštati, pa su Marovića ponovno pozvali oko 4 sata ujutro u ponedjeljak. To je za Morski potvrdio i Marović:

- Istina je, zvali su nas u nedjelju oko 16 sati i u ponedjeljak rano u jutro između 4 i 5 sati. Krpali smo rupu na krmenom dijelu dna, veličine 15 puta 10 centimetara s dvokomponentnim ljepilima i priručnim materijalima – pojasnio je Marović.

- Drugi prodor mora u brod dogodio se kroz usis motora i brod bi definitivno potonuo da nismo došli! Prijavili su da brod tone oko 5 sati i nitko doista nije mogao doći brže nego li je došao, kaže.

Na pitanje tko je s njim radio na popravku odgovara:

Radio sam sam prvi put gotovo dva sata i drugi put nešto više od sat vremena, a kako je bilo raditi, probajte zamisliti rad na otvorenom moru ispod korita broda koji tone.

Marovića su pozvali vlasnik broda i Lučka kapetanija, a s obzirom na splet dobrih slučajnosti s vremenskim prilikama, prava je sreća da se u Jadranu nije dogodila velika ekološka katastrofa.

Hrđava oplata, loša higijena...: Opasni brod nije ni smio ploviti

Međunarodna brodska inspekcija Port State Control (PSC) od veljače 2017. četiri puta pregledavala je turski teretni brod Haksa, koji je u nedjelju tonuo kraj otoka Jabuka. Otkrili su da je imao hrđav trup i neispravan pomoćni motor.

Iako su hrvatski ronioci u nedjelju pokrili rupu u trupu, veliku 20 četvornih centimetara, more se u ponedjeljak ponovno probilo u potpalublje. Vodu su ispumpali vatrogasci JVP-a Šibenik. Ostali su na brodu do 15 sati, kad su ga dovukli u trogirsko brodogradilište. Kako nam je pojasnio inženjer brodostrojarstva i sudski vještak za brodogradnju Siniša Bacalja, Haksa je rizična za plovidbu.

Nastavili su tegljenje: Na brodu novo puknuće, prodirala voda
Nastavili su tegljenje: Na brodu novo puknuće, prodirala voda

- Brod je star 25 godina i, prema pravilima, ove godine trebao bi ići na specijalni pregled. Na njemu radi tursko-indijska posada, koja je vlasniku jeftina za plaćanje. Inspektori su mu u veljači prošle godine otkrili devet nedostataka te su ga tri dana zadržali u luci Trst - rekao je Bacalja.

Prema podacima PSC-a, pronašli su hrđavu brodsku oplatu, dizelski motor previše je zagađivao okoliš, pomoćni motor imao je problem s radom te je vlasnik imao problem s plaćama. Brod je u luci ostao i zbog nedostatka osobne opreme, nisu provodili vježbe za spašavanje, sanitarni čvorovi bili su užasno prljavi te nisu zadovoljavali uvjete međunarodnih sigurnosnih standarda. Dva mjeseca poslije brod su pregledali u slovenskom Kopru jer im nisu radila svjetla, trube, vodonepropusna vrata, ventilacijski sustav te su im i prolazi za nuždu bili loši.

Brodolom na Jadranu: 'Spašeni su dobro, ali jako su se uplašili'
Brodolom na Jadranu: 'Spašeni su dobro, ali jako su se uplašili'

U srpnju 2017. analizirali su ga inspektori u splitskoj luci i otkrili da im žiro kompas ne daje podatke, nemaju bilješke o točenju i količini goriva, a strojarnica je bila neuredna. Zadnji put pregledali su ga prije pet mjeseci u Kopru. Nisu imali karte za navigaciju, protupožarni sustav nije bio potpun, nisu vježbali spašavanje i nisu imali utvrđeno radno vrijeme mornara.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 36
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca