Obavijesti

News

Komentari 19

Spasio ženku losa: 'Vratila se u divljinu, ali me svaki dan obiđe'

Spasio ženku losa: 'Vratila se u divljinu, ali me svaki dan obiđe'
4

Litvanac Erikas Plukas 2015. na kućnom pragu našao je mladu ženku losa u užasnom stanju. Izborio se da ostane kod njega te se brinuo za nju. Vratila se u šumu, ali ga svakodnevno posjećuje

VIDEO

Erikas Plucas prije dvije godine pred vratima vlastite kuće naišao je na rijedak prizor - mladunče losa staro oko 2 tjedna. 

- Prizor je bio strašan. Mala ženka bila je sama, umorna, prljava, krzna punog mušica i strašno uplašena. Bojala me se no bila je preslaba da pobjegne, nije mogla ni ustati - ispričao je Erikas.

Litvanac je pretpostavio da su joj majku ubili lovci pa je ženkica pobjegla tražeći sigurnost. Unio ju je u kuću i pozvao pomoć no svi koje je zvao rekli su mu da se ne miješa u 'zakone prirode'. Nije ih poslušao te ju je odlučio nahraniti. Ubrao je sve moguće lišće koje je našao oko kuće i ponudio joj ga s malo mlijeka, u očajničkom pokušaju da ju nahrani. Kada su sljedećeg dana stigli djelatnici iz službe za životinje, nije bilo puno mogućnosti. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Pozvali su lokalne lovce i pitali ih mogu li se pobrinuti za mlado. Znao sam da to znači njezinu sigurnu smrt pa sam inzistirao da ostane sa mnom. Pristali su - kaže. 

'Noćima sam spavao uz nju'

Nazvao ju je Emma. Prvi tjedni bili su teški. Hranio ju je svaka četiri sata, a bilo je i noći kada je uz nju spavao. 

- Bojala se svega i svakoga, osim mene - ispričao je. 

Kako je napredovala i rasla, počeli su ići u šetnje šumom u nadi da će se ohrabriti i pokazati da želi natrag u divljinu. Počela je u šumu odlaziti i sama, no uvijek bi se vraćala. 

- Pamtim noći kada nije došla kući. Jedva sam spavao. No narasla je pa sam to morao prihvatiti. Konačno, to mi je i bio cilj - priča Erikas. 

I danas ga svakodnevno posjećuje

Emma ga posjećuje svakog dana iako je nastavila život u divljini Litve. Zajedno plivaju, Erikas ju časti poslasticama, a ona mu pokazuje zahvalnost. Nikada se nije zbližila s ljudima, osim sa svojim 'tatom'.

U strahu da ne nastrada od lovačke puške, Erikas je obišao lokalna lovačka društva i zamolio ih da ju čuvaju. 

- Neke lovce pozvao sam da ju vide i da dožive koliko je to umiljata i inteligentna životinja. Neki su čak odlučili zauvijek odložiti lovačke puške i zakleli se da više nikada neće pucati na losa. I dalje mi dolazi u posjete, a sada mislim i da je trudna. Ja sam njezin život, a ona je i moj - kaže Erikas. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'
VELIKA POTRAGA U SRBIJI

Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'

Na istoku Srbije od utorka poslijepodne traje potraga za Dankom Ilić (2). Traže je stotine volontera i policajaca, teren pretražuju i rudari. Pomoć nudi i naš HGSS