Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Specijalizirani timovi DORH-a trebali bi se baviti zločinima

Članovi saborskog Odbora za ratne veterane nezadovoljni su radom DORH-a na predmetima ratnog zločina. Izvješće glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića primili su na znanje.

Glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić podnio je izvješća o radu DORH-a saborskom Odboru za ratne veterane, a članove je odbora najviše zanimao rad državnog odvjetništva na ratnim zločinima. Odbor je izvještaj primio je na znanje.

- Zaključkom smo predložili Ministarstvu pravosuđa izmjene Zakona o radu državnih odvjetništava kako bi osnovalo specijalizirana odvjetništva za progon ratnih zločinaca na teritoriju gdje su zločini počinjeni - rekao je predsjednik odbora Josip Đakić (HDZ). 

Kazao je i kako je iz rasprave jasno da postoji još puno prostora za procesuiranje onih koji su počinili ratne zločine, ali da nema dovoljno alata i specijaliziranih timova, čije formiranje se traži od resornog ministarstva. Đakić nije zadovoljan radom na predmetima ratnog zločina. 

- Pod opći oprost podvlače se kaznena djela koja su jasno definirana kao ratni zločin ili genocid, na vukovarskom području, u Škabrnji, Četekovcu, Voćinu i drugim stratištima diljem Hrvatske. Tražili smo da se još jednom preispita može li opći oprost biti primijenjen na djela za koja postoje evidentirana, potpisana svjedočanstva i putem svjedoka koji su napisali knjige - naveo je. 

Glavni državni odvjetnik Jelenić naveo je da se o primjeni Zakona o oprostu govori o vremenima od prije skoro deset godina. Raspravu na sjednici ocijenio je konstruktivnom. Osvrnuo se i na  pitanje ratnih zločine te napomenuo da je time Državno odvjetništvo bavi 27 godina. 

- Sigurno će se time s jednakom ustrajnošću i predanošću nastaviti baviti i ubuduće - poručio je Jelenić.

Izvješćem DORH-a nije bio zadovoljan ni Milijan Brkić (HDZ).

- Nitko u državi ne može biti zadovoljan s razinom rješavanja pitanja ratnih zločina. Kao država moramo svi sklopiti glave i vidjeti koji je to organizacijski oblik, koji su to alati i instrumenti da se napokon ta rana zatvori, da žrtve i obitelji žrtava, ali i progonitelji budu tamo gdje im je mjesto - rekao je. 

Protiv izvještaja glavnog državnog odvjetnika glasao je Miro Bulj (Most) i to zbog nečinjenja DORH-a po pitanju ratnih zločina za vrijeme velikosrpske agresije. 

- Uvijek slušamo istu priču, fali financija, ustroj, preustroj, nova tijela koja će istraživati ratne zločine, a u biti se ništa ne poduzima i očito će i dalje ratni zločinci slobodno šetati i po Vukovaru i po Škabrnji i ostalim dijelovima Hrvatske. Ne želim glasovati o bilo kakvom zaključku koji se ponavlja, a ratni zločinci i dalje šetaju kraj svojih žrtava - poručio je Bulj.

Navodi da su za to odgovorne sve Vlade. 

- Apsolutno sve politike koje su krivo usmjeravane, jer se DORH više posvećivao uhićivanju, lociranju i transferiranju hrvatskih generala kako bi ih poslali u Haag, nego s rješavanjem ratnih zločina za vrijeme velikosrpske agresije koji do danas traju nažalost i dok se ne riješe ta nepravda je sve veća i veća - zaključio je Mostovac. 

Komentari (42)
  • Maršalu Đakiću ratni put je priznat kad ju ušao u hadeze?Koji je stupanj njegova invalidnost?

    23. 10. 2019,   14:35
  • A sto je sa kaznenim djelima ratnog profiterstva i kaznenim djelima iz procesa pretvorbe i privatizacije pocinjenim u vrijeme Domovinskog rata i mirne reintegracije, ratnog stanja i neposredne ugrozenosti neovisnosti i teritorijalne cjelovitosti drzave, a za koja kazneni progon moze poduzeti i nakon isteka rokova za zastaru kaznenog progona iz clanka 95. stavka 1. i clanka 96. stavka 6. Osnovnog Krivicnog zakona Republike Hrvatske??? Pocinjenje navedenih djela je dobrim djelom i uzrokovalo da mnoge zrtve ratnih zlocina budu bas to; zrtve ratnih zlocina, jer se nisu imali cime braniti, ili ih oruzane snage RH nisu imale cime braniti niti su imale s cime pruziti adekvatnu zastitu onima koji su postali zrtve ratnih zlocina, sto je naposljetku uzrokovalo i mnoge zrtve i ranjavanja i medju pripadnicima HV-a i MUP-a u Domovinskom ratu.

    23. 10. 2019,   15:34
  • Hrvatska je izdana, opljackana i opustosena i u dugovima ?? TKO ce se time pozabaviti mvj !!!??

    23. 10. 2019,   14:52