Obavijesti

Promo sadržaj

Spektakularno putovanje nad starim kontinentom: Poljska

Spektakularno putovanje nad starim kontinentom: Poljska
6

Poletite s Europom iz zraka dok National Geographic kreće na impresivno zračno putovanje širom kontinenta i omogućava spektakularan pogled, jedinstven uvid i najnoviju perspektivu na neke od najboljih europskih kulturnih i zemljopisnih znamenitosti.

Poljska je srednjoeuropska država koja sa zapadne strane graniči s Njemačkom, a s istočne strane s Rusijom. Ovo su ujedno i dvije zemlje koje su obilježile povijest Poljske u 20. stoljeću. Danas je to zemlja brojnih raznolikosti koje se protežu od Baltičkog mora na sjeveru do planinskih lanaca na jugu. Krase je prekrasni dvorci i palače, jedinstveni dijalekti i bogata tradicija.  Turbulentno 20. stoljeće do temelja je izmijenilo ovu naciju, o čemu svjedoči činjenica da je nakon 2. svjetskog rata Poljska izgubila oko 6 milijuna građana i iz njega izašla s bitno izmijenjenim granicama. Poslije rata ušla je u sastav Istočnog bloka, a brojni štrajkovi koji su krenuli iz brodogradilišta, pokrenuli su val koji će rezultirati ukidanjem sovjetskog utjecaja 1989. godine. Kako se krajolik mijenja tijekom godine u ovoj zemlji na prijelazu istoka i zapada, gledatelji će moći saznati u serijalu „Europa iz zraka“ u nedjelju, 8. prosinca u 22:00h na National Geographic-u. 

Pogled iz zraka na Poljsku otkriva naciju koja prolazi kroz zapanjujući preobražaj. Sjeverni dio danas izgleda idilično i spokojno. Samo malo bolji pogled otkriva ožiljke koji su nastali u recentnoj povijesti. O tome svjedoči i dvorac Malbrok koji se nalazi samo 45 kilometara jugoistočno od Gdanjska. Prekrasna kolosalna fortifikacija crvenih krovova najveći je srednjovjekovni dvorac u Europi. Teutonski vitezovi zaslužni su za njegovu gradnju koja je počela u 13. stoljeću, a trajala je 230 godina. Iz zraka dvorac izgleda prekrasno i veličanstveno, ali pogled iz blizu pokazuje izmjenu starih i novih opeka, u nekim dijelovima i otiske metaka… Naime, dvorac je 1945. godine bio središte bitke između Nijemca i Sovjeta i bio je gotovo u potpunosti devastiran. Obnovljen je do u detalja u godinama nakon rata. Danas je simbol Poljske, ali i teške povijesti kroz koju je ova nacija prolazila. 

Bjelovjeska šuma jedna je posljednjih ostataka nekadašnje prašume koja se protezala europskom nizinom. Ona je ujedno i zemlja koja je ostala zarobljena u vremenu, a čuva čudesna neuhvatljiva bića. Riječ je o veličanstvenim bizonima. Ovo je jedino mjesto u Europi u kojem bizoni slobodno žive. Briga za njih dosta je delikatna i gotovo im se nemoguće približiti. Cijeli proces održavanja ove rijetke vrste u Europi, doslovno ovisi o jednom čovjeku koji je svoj život posvetio tome. Bizone je jako teško hraniti, a hrana im se mora ostaviti na određenim mjestima na kojima će je lako pronaći. Europski bizon gotovo je istrijebljen na početku 20. stoljeća, međutim projekt oporavka vrste je uspio i danas žive na području Bjelorusije i Poljske.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Zemlja jako bogata tradicijom, ima brojne raznolikosti od tradicionalne gradnje do suvremene arhitekture pa čak i najvišu skulpturu Isusa koja je za samo 3 metra viša od one u Rio de Janeiru. S visinom se natječu i u centru Varšave gdje je u tijeku gradnja jednog od najvišeg nebodera u Europi. U centru grada tako se nalaze kontrasti suvremene i socijalističke arhitekture koje svjedoče o velikom ekonomskom napretku nacije.  

Na jugu zemlje nalazi se planinsku lanac Tatre. Riječ je o planinskom lancu alpskog tipa. Tatre imaju 25 vrhova koji su iznad 2500m nadmorske visine. Zbog ovih obilježja ujedno su i značajna prirodna prepreka u kretanju zračnih masa u srednjoj Europi. Ovo je mjesto na kojem se njeguje poljska tradicija uživanja u zimskim sportovima. Dugi niz godina opstao je običaj, danas možda neobičnog, skijanja s konjima. Ova vrsta sporta ili rekreacije zahtjeva vještog skijaša, jahača i naravno konja. I zasigurno nije najvažnije pobijediti. Utrke skijanja s konjima oduvijek su služile kao centralno događanje za stanovništvo koje živi u planinama. Za vrijeme utrka pokazuje se njihova spretnost, snaga, ujedno i snaga konja, ali i ljubav prema tradiciji. Vrhunac utrke je disciplina u kojoj je skijaš povezan s konjem bez jahača. Idealna vrsta zabave za vrijeme zimskih praznika u Tatrama. 

Zemlja napredne arhitekture, snažnih brodogradilišta, dvoraca kao iz bajke, prekrasne prirode i bogate tradicije zasigurno će iznenaditi gledatelje svojom raznolikošću, ovoga puta iz potpuno drugačije perspektive. Epizoda posvećena Poljskoj, premijerno će biti prikazana u nedjelju 8. prosinca u 22:00h na National Geographic-u. 

Posljednja epizoda: 

EUROPA IZ ZRAKA: Španjolska
Premijera 15. prosinca u 22:00h

Letimo iznad Sagrade Familije u Barceloni dok arhitekti danonoćno rade kako bi dovršili zgradu. Smjeli lovci na lupare spuštaju se niz oštre stijene kako bi došli do jedne od najekskluzivnijih školjki na svijetu, a mi jedrimo nad jednom od najvećih napuštenih zgrada na svijetu smještenoj u planinama na španjolskom sjeveru
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

REHAU predstavio prozore budućnosti: Pogled u ljepši, sigurniji i održiviji svijet
PROMO

REHAU predstavio prozore budućnosti: Pogled u ljepši, sigurniji i održiviji svijet

Tvrtka REHAU je i ove godine sudjelovala na jednom od najvećih sajmova industrije prozora i vrata, Fensterbau Frontale 2024 u Nürnbergu, u Njemačkoj

Otkrijte idealnu destinaciju za Uskrs i proljetne praznike
PROMO

Otkrijte idealnu destinaciju za Uskrs i proljetne praznike

Obiteljska oaza u Amadria Park Hotelu Andrija i Dalmatinskom selu
Tradicionalni dalmatinski kolač – Iz Pan-Peka stiže recept za slasnu deliciju pincu
PROMO

Tradicionalni dalmatinski kolač – Iz Pan-Peka stiže recept za slasnu deliciju pincu

Gastro stručnjak Mile Butorac iz prve ruke isprobao Pan-pekov recept za najukusnije pince