Obavijesti

News

Komentari 4

Speleoronioci su izvukli 'mrtvo tijelo' iz špilje na izvoru Ričina

Speleoronioci su izvukli 'mrtvo tijelo' iz špilje na izvoru Ričina
10

Unatoč hladnoj vodi i slaboj vidljivosti šesteročlani tim speleologa i speleoronilaca uspješno su locirali i izvukli lutku, koja je glumila mrtvo tijelo, iz izvora Ričina u Donjem Pazarištu

VIDEO

Voda je bila hladna, temperature pet stupnjeva Celzijusa, a vidljivost na svega dva metra. Ipak, uspješno smo locirali lutku, koja je glumila mrtvo tijelo te je transportirali iz potopljene špilje, kazala nam je nakon vježbe speleoroniteljica Petra Kovač Konrad.

Ona je s još pet kolega speleologa i speleoronioca pod vodstvom Vladana Strige u subotu sudjelovala u vježbi izvlačenja mrtvog tijela na izvoru Ričina u Donjem Pazarištu. Vježba je trajala od 8 do 14 sati, a sastojala se od predavanja i praktičnog dijela.

- Predavanja su bila vezana uz temu traženja i vađenja mrtvog tijela iz potopljenih speleoloških objekata. Obuhvaćala su samu proceduru od početka akcije, planiranja, sigurnosti i opreme - pojašnjava Petra.

Što se tiče praktičnog dijela, on se odvijao u dvije faze. Prije svega, trebalo je locirati položaj tijela, odnosno lutke, koja se nalazila na 100-njak metara udaljenosti od izvora.

- Nakon što je jedan tim locirao tijelo, drugi tim bio je zadužen za transport - kazala je Petra. 

Inače, grupa za speleoronilačko spašavanje osnovana je 2005. godine i djeluje u okviru Komisije za speleospašavanje HGSS-a. Sastoji od članova koji su spašavatelji i ujedno su speleoronioci i speleolozi. Svrha grupe je da u situacijama poput one na Tajlandu, ali i drugim akcijama vezanim uz potopljene špilje, mogu efikasno i brzo obaviti spašavanje.

Dosad su održali niz vježbi spašavanja žive, ozlijeđene osobe koja se nalazi iza sifona.

- Drukčija je situacija kad znamo da je osoba mrtva. Ne moramo "juriti" već se možemo puno kvalitetnije posvetiti planiranju same akcije. Također, koriste se drugačija nosila ako je u pitanju mrtvo tijelo i živa osoba. Za žive se uglavnom zna gdje se nalaze, dok je kod mrtvih potrebno prvo locirati tijelo, što je možda i najteži dio akcije - kaže nam Petra.

Dodaje da je u slučaju spašavanja živih ljudi potrebno sudjelovanje više spašavatelja zbog komunikacije sa unesrećenim i pružanja prve pomoći. Vježba je također dio aktivnosti koje provodi European Cave Rescue Association (ECRA) koja je krovna udruga speleospašavanja u Europi, čiji su i oni dio. 

Bitno je napomenuti da spašavatelji za vježbe i akcije koriste vlastitu opremu i sa skromnim sredstvima održavaju aktivnosti i suradnju s inozemnim spašavateljima. Upravo želja za sudjelovanjem u međunarodnim akcijama sa speleoroniocima iz drugih država motivira grupu da redovno vježba i na svoje vježbe poziva kolege iz drugih država.

Inače, Petra Kovač Konrad, je 2014. godine s 25 kolega sudjelovala u zahtjevnoj akciji spašavanja Nijemca iz najdublje njemačke jame. Ta akcija je u svijetu zabilježena kao jedan od pet najtežih podviga gorskih službi ispod površine zemlje. Ozlijeđeni muškarac imao je više od 100 kilograma i višestruke ozljede.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Dankin otac bio na poligrafu, s majčinog mobitela brisane su poruke na dan kad je nestala?
NOVA SAZNANJA?

Dankin otac bio na poligrafu, s majčinog mobitela brisane su poruke na dan kad je nestala?

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)
Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila
TRAŽILI NOVAC ZA INFORMACIJE

Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila

Od nestanka dvogodišnje djevojčice u utorak popodne, u naselju Banjsko Polje kod Bora, na jugoistoku Srbije, u potragu je bilo uključeno više od 500 pripadnika MUP-a, dobrovoljaca...