Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Split očekuje kraljevsku obitelj: Na večeri će se piti skupa vina

None Foto: Matt Crossick/Press Association/PIXSELL 2

Princa Edwarda ugostit će splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara.Večerom će se proslaviti partnerstvo Ujedinjenog Kraljevstva i Hrvatske u području obrane i sigurnosti.

Split danas očekuje dolazak Njegove Kraljevske Visosti Princa Edwarda, Grofa od Wessexa, koji bi prema planiranom rasporedu u ranim poslijepodnevnim satima trebao posjetiti Dioklecijanovu palaču, Peristil, Vestibul, te šetnjom ići do Grgura Ninskog.

POGLEDAJTE VIDEO:

Ugostit će ga splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara. Nakon toga delegacija bi se trebala uputiti u Sjevernu luku gdje je planirana večera na HMS Duncanu, britanskom razaraču koji će tamo boraviti nekoliko dana. 

Prince Edward visits The Duke of Edinburgh - London | Autor: Jeff Moore/Press Association/PIXSELL Foto: Jeff Moore/Press Association/PIXSELL  

Na brodu će Grofa od Wessexa (55), inače najmlađeg sina Kraljice Elizabete II. pozdraviti počasna garda, a na večeri će se služiti vrhunska hrvatska vina - Tomićev Plavac, Bibicheva Riserva 5 i Epic pjenušac Olivera Rokija s Hvara. Britanskoj delegaciji tamo će se pridružiti i predstavnici Vlade RH.

Večerom će se proslaviti partnerstvo Ujedinjenog Kraljevstva i Hrvatske u području obrane i sigurnosti – bilateralno i u sklopu NATO-a. Princ Edward inače je promotor, zaštitnik i podrška nizu institucija i dobrotvornih organizacija, većinom onih koje pružaju podršku mladim ljudima u osiguravanju dobrog obrazovanja i zdravstvene skrbi te u podršci njihovim talentima, posebno u kulturnim aktivnostima.

Grof od Wessexa osobno je zainteresiran za umjetnost te aktivno podržava nekoliko umjetničkih organizacija, a također predstavlja i podržava Britanske oružane snage u zemlji i inozemstvu.

Za petak je planiran posjet Prvoj gimnaziji Split gdje će Grofa od Wessexa dočekati Marijan Puljiz te profesorica engleskog jezika i koordinatorica suradnje s Astor Collegeom u Doveru, UK, Olga Granić. Princ će se susresti s učenicima te prisustvovati kratkom izvatku iz mjuzikla “Our House” koji su priredili učenici škole.

Edward je četvrto i najmlađe dijete kraljice Elizabete II i princa Philipa. On je trenutno 11 u redu za krunu i nema baš izgleda postati britanski kralj.  Edward i njegova supruga Sophie jedini su par koji se nije rastao te su, navodno zbog toga, miljenici kraljice i Philipa.

Tema: Hrvatska

Komentari (5)
  • bit ce uvlacenja veceras

    16. 5. 2019,   12:21
  • Na večeri će se piti skupa vina.. ko časti..??? naravno mi..

    16. 5. 2019,   11:56
  • dolaze posjetiti svoje vazale

    16. 5. 2019,   12:09