Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Split: U Meštrovićev portal ugradili su tende i klimu

None Foto: I. Čagalj 6

Portal zgrade na Poljani kneza Trpimira u centru Splita rađen je prema nacrtima Ivana Meštrovića. Na njemu danas vise tende i klimatizacijski uređaji

Portal je devastiran uglavljenim tendama prodavaonice "Ukras" i klimatizacijskim uređajima, te ulaznom konstrukcijom u trgovinu "Kerum". Radi se o iznimno vrijednoj i zaštićenoj zgradi moderne iz 1938. godine, popločanoj bračkim kamenom. Slavni kipar osmislio je prizemlje od crnog granita i nadstrešnicu obloženu matiranim staklom, danas porazbijane rasvjete nad kojom kolaju vode iz Kerumovih uređaja za hlađenje.
- Nezamislivo je da se vlasnik dućana usudio ugraditi tende u Meštrovićev portal, te uništavati ploče kiselinom kako bi ih očistio od plakata. Ulaz u Kerumov dućan je uređen, no, nije se smjelo stavljati konstrukcije s natpisom i klime u granitnu fasadu. Želimo vratiti Meštrovićevo pročelje u prvobitno stanje, a to nalaže i zakon. Nedavno su obnovljena vrata - objasnio je Frane Kaliterna, stanar te uglovnice.
Od 1943. do 1967. godine u toj je zgradi bila "Slobodna Dalmacija", a izvorno je pripadala bogatoj splitskoj obitelji Ivanišević kojoj je oduzeta nakon 2. svjetskog rata. Splitski komunalci poručuju stanarima da će se izaći na teren, obavijestiti konzertvatore i građevinsku inspekciju kako bi se uklonile nepravilnosti.

Komentiraj, znaš da želiš!