Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Spomen križ braniteljima u Lovasu zalili su crvenom bojom

None Foto: Antun Ivanković 6

Glasnogovornik PU vukovarsko-srijemske Domagoj Džigumović kazao je da traže nepoznate počinitelje. Lovas je inače, mjesto od posebnog značaja za Domovinski rat. Tamo su se odvijali stravični zločini

Policija traži nepoznatog napadača koji je u noći s četvrtka na petak crvenom tekućinom zalio spomen križ hrvatskim braniteljima u središtu vukovarsko-srijemskog mjesta Lovas na vukovarskom području, potvrdio je u nedjelju glasnogovornik PU vukovarsko-srijemske Domagoj Džigumović.

Foto: Antun Ivanković

Lovas je inače, mjesto od posebnog značaja za Domovinski rat. Tamo su se odvijali stravični zločini.

Foto: Antun Ivanković

Zločin u Lovasu jedan je u nizu mnogobrojnih koji su se odigrali na hrvatskom tlu tijekom Domovinskoga rata. Na svom putu prema okupaciji i uništenju Vukovara tzv. JNA i četnici iz Srbije uništavali su i ubijali sve što im se našlo na putu. Tako su 10. listopada 1991. okupirali i spalili srijemsko selo Lovas - kaže nam Antun Ivanković, producent dokumentarnog filma „Krvava berba grožđa“ koji opisuje sve strahote koje su doživjeli Hrvati i ostali nesrbi u Lovasu. Premijerno će se prikazati u rujnu ove godine u Zagrebu.

'Čišćenje teritorija'

Masakr nad nevinim stanovništvom ovog malenog istočnoslavonskog sela započelo je dva dana nakon što je Hrvatska proglasila neovisnost od Jugoslavije  i nakon što je tzv. JNA zauzela to područje uz pomoć paravojnih formacija Dušan Silni. Tada su se odigrala brutalna ubojstva.

U krvavom pohodu na Lovas ubijeno je između 70 i 85 mještana Lovasa, a 1341 civil natjeran je da napusti svoje selo.

Foto: udruga Ante Starčević
Napad na Lovas je bio dijelom akcije kojim se "čistilo" teritorij za napredovanje velikosrpskih postrojbi u okolici Vukovara. U napadu na Lovas sudjelovale su četničke postrojbe, Dušan Silni i Beli orlovi. Tako navode i Ujedinjeni Narodi u svojem izvještaju.

Bijele vrpce oko ruke

Zapalili su crkvu u Lovasu, a zatim natjerali hrvatske mještane da nose bijele vrpce oko ruke. Na hrvatskim kućama morale su stajati bijele plahte. Zapalili su, uništili i opljačkali 261 kuću.

Već na ulazu u selo u svom automobilu ubijen je Antun Sabljak, umirovljenika Ivana Ostruna odveli su u kafić i strijeljali a mnogi su izvučeni iz podruma gdje su se skrivali i smaknuti. Samo tog prvog dana ubijeno je 23 hrvatskih stanovnika Lovasa.
Stanovništvo je mučeno na najstravičnije načine. Batinani su pendrecima, šipkama, kabelima. Vadili bi im zube, stavljali sol na rane, mučili elektro-šokovima, bušilicama im bušili noge... Tortura nisu bile pošteđene ni žene.

Foto: udruga Ante Starčević

Masakr u minskom polju

Prema materijalima Haaškog suda i Amnesty Internationala 18. listopada 1991 g. srpske paravojne postrojbe su natjerale skupinu od 50-ak Hrvata “očistiti” minsko polje. Prije toga su im rekli da idu u berbu grožđa. Prisilili su nevine ljude da se drže za ruke i hodaju ravno po polju. Tek tada ljudi su shvatili da su im ispod nogu nagazne mine. Preživjeli su natjerani da pokupe ostatke leševa... 

- Okrutna ubojstva, torture, bijela traka na rukama Hrvata kao znak raspoznavanja i nacionalne pripadnosti, mučenja i silovanja žena, prisilni rad…., jedan su dio strahota koje su preživjeli mještani Lovasa, koji su nakon toga protjerani. Film je zabilježio mnogobrojna potresna svjedočanstva preživjelih mještana Lovasa koji svjedoče o ratnim zločinima za vrijeme Domovinskoga rata - kaže nam producent Antun Ivanković, predsjednik Udruge dr. Ante Starčević iz Tovarnika.

Počinitelji na slobodi

On ističe kako je optužnica srbijanskog Tužiteljstva za ratne zločine teretila 14 osoba osumnjičenih da su kao pripadnici JNA, lokalne teritorijalne vlasti i paravojne postrojbe „Dušan Silni“ u listopadu 1991. godine počinili ratni zločin – ubojstvo 70 civila u Lovasu. 

-  Sudsko vijeće odjela za ratne zločine Višeg suda u Beogradu je 26. lipnja 2012. godine izreklo osuđujuću presudu koja je početkom 2014. poništena. Naloženo je novo suđenje koje se i danas čeka dok se počinitelji i dalje nalaze na slobodi – objašnjava Ivanković.

 


 

Komentari (31)
  • zanima me da li se sns i drug pupovac oglasio po ovom pitanju,da se to desilo na bilo kojem srpskom spomen obilježju,već bi bi svi srbi,židovi,srbija reagirali i obavestili sve strane ambasade i novinske agencije,a zna komentirati srbi ugroženi u hr,imaju veća prava u našoj državi nego u majćici srbiji

    4. 9. 2017,   13:03
  • I da uloviš na dijelu takvog debosa i polomiš mu noge završiš u buksi aj bok

    4. 9. 2017,   11:54
  • Da li je mržnja ili provokacija pitanje je sad.

    4. 9. 2017,   11:59