Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Spomen na žrtve: 'Dan pada Vukovara' bit će novi praznik

None Foto: Davor Puklavec/Pixsell

Taj bi se spomendan obilježavao u Vukovaru, odnosno to je zahtjev braniteljskih udruga i inih koji sudjeluju u izradi zakona o Vukovaru kao mjestu posebnog pijeteta

Večernji list doznaje kako će jedan od prijedloga izmjena Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima biti i uvođenje novog blagdana (neradnog dana) - spomendana svim žrtvama Domovinskog rata koji bi se obilježavao 18. studenoga, što je dan pada Vukovara u Domovinskom ratu.

Taj bi se spomendan obilježavao u Vukovaru, odnosno to je zahtjev braniteljskih udruga i inih koji sudjeluju u izradi zakona o Vukovaru kao mjestu posebnog pijeteta, piše u utorak Večernji list.

Osim uvođenja novog spomendana već je otprije poznato da će se vratiti stari Dan državnosti, i to 30. svibnja, što je datum na koji se slavila hrvatska državnost prvih deset godina od uvođenja višestranačja. No, od 2001. godine, na prijedlog pokojnog HSLS-ova Ive Škrabala, Dan državnosti slavi se 25. lipnja, što je dan kada je Sabor 1991. godine donio odluku o samostalnosti i suverenosti.

Budući da bi zakon o Vukovaru, prema informacijama Večernjeg lista, propisao da se spomendan svim žrtvama Domovinskog rata 18. studenoga obilježava u Vukovaru, taj se zakon veže za izmjene Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima.

Izvori bliski Ministarstvu uprave kažu kako je iz gospodarskih krugova bilo prigovora na uvođenje još jednog neradnog dana, dakle 18. studenoga ako HDZ to usuglas i s koalicijskim partnerima, ali da spomendan nema smisla ako nije neradni dan, odnosno da samo uvođenje spomendana bez neradnog dana ne bi imalo tu snagu, donosi Večernji list.

Komentari (65)
  • Još jedno spajanje praznika sa vikendom i kojim radnim danom. Raj za ljenguze i uhljebe. Ovi koji to predlažu i tako ne rade ništa pa to i ne razumiju.... Nije im recimo palo na pamet da to spoje sa Danom domovinske zahvalnosti pa da se dan nazove Danom domovinske zahvalnosti i žrtava domovinskog rata. Nije. Izostalo bi još koje spajanje... Jadni, ubiše se od posla...

    8. 10. 2019,   10:50
  • Znaci slavit ce mo pad...Ja naivno virova da se slave pobjede...

    8. 10. 2019,   15:39
  • Nikako da shvatim, zar se ne bi trebalo slaviti oslobađanje i uspostava svih institucija.

    8. 10. 2019,   16:18