Obavijesti

News

Komentari 90

U Splitu je oštećena spomen ploča partizanskom odredu

Spomen ploča Prvom splitskom partizanskom odredu u gradskoj četvrt Plokite u subotu je fizički oštećena, izvijestile su Udruga antifašista i antifašističkih boraca Splita i Udruga veterana Domovinskog rata.

VIDEO

- Tako vandali, tzv. hrvatski domoljubi, gotovo svake godine uoči dana obilježavanja obljetnice smaknuća (26.8.1941.) ponovno 'strijeljaju' borce koji su vođeni idealima slobode išli u narodnooslobodilački antifašistički rat. I još ih zato nazivaju partizanskim zločincima. Svojim siromašnim duhom vjerojatno misle da će razbijanjem spomen obilježja promijeniti povijest, navodi se u priopćenju, koje su potpisali predsjednik Udruge antifašista i antifašističkih boraca Splita Josip Milat i predsjednik Udruge veterana Domovinskog rata antifašista Ranko Britvić.

Na toj spomen ploči, postavljenoj 1981. godine, piše: "Poneseni snom, u slobodu s ovog su mjesta 11. kolovoza 1941. krenuli u borbu partizani Prvog splitskog odreda. Rodoljubivi Split ih nikad neće zaboraviti."

Uz priopćenje je objavljena i fotografija te spomen ploče iz 2016. na kojoj se vidi da je išarana kukastim križem.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 90
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.