Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Spor Hrvata i Slovenaca o crti granice arbitraža na 'balkanski'

Taj primjer je dovoljno jasno upozorenje kako bi trebalo inzistirati na postizanju obvezujućih sporazuma u izravnim pregovorima zainteresiranih država, kazala je Ana Brnabić

Predsjednica srbijanske vlade Ana Brnabić pozvala je u četvrtak na brže rješavanje otvorenih graničnih pitanja među državama nastalim na području bivše Jugoslavije kroz obvezujuće međusobne sporazume umjesto arbitražom, ističući kako problemi koji postoje u odnosima između Hrvatske i Slovenije pokazuju da je takvo rješenje bolje i kvalitetnije.

Brnabić je ovo kazala na Jahorini, gdje je kao gost sudjelovala na godišnjoj konferenciji što su je organizirale udruge ekonomista Republike Srpske i Srbije, a istaknula je kako je rješavanje graničnih pitanja jedan od ključnih čimbenika bitnih za stabilnost regije, a time i za privlačenje inozemnih investicija odnosno gospodarskog napretka u cjelini.

"Bez zatvorenog pitanja granica ne možemo imati stabilnu regiju", kazala je Brnabić.

Po njezinu sudu bilateralni sporazumi puno su bolji od arbitraže, no uvjet za to su iskrenost i odlučnost. Brnabić je istaknula kako je želja vlasti u Beogradu da što prije postigne sporazum o graničnoj crti sa susjednim državama poput Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Srbijanska je premijerka kazala kako je spor kojega Hrvatska i Slovenija imaju oko granične crte u Savudrijskoj vali upozorenje o tome kako u praksi izgleda međunarodna arbitraža "na balkanski način" pa je taj primjer, kako je istaknula, dovoljno jasno upozorenje kako bi trebalo izbjegavati primjenu takvog mehanizma te inzistirati na postizanju obvezujućih sporazuma u izravnim pregovorima zainteresiranih država.

Brnabić je kazala i kako Srbija želi učiti na pozitivnim primjerima drugih država okruženja ističući kako je od Hrvatske preuzela važna iskustva, bitna za suzbijanje "sive ekonomije" na sezonskom tržišu rada.

Srbijanska premijerka je pozvala druge države regije da još jednom ozbiljno razmisle o inicijativi srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića za uspostavu neke vrste carinske unije kojom bi se osiguralo brži protok roba i smanjili nepotrebni troškovi.

Istaknula je kako se na jugoistoku Europe danas izdvajaju velika ulaganja u poboljšanje prometne infrastrukture, no sve je to beskorisno ukoliko će pri prijevozu roba čekanja na granicama i dalje trajati satima i danima.

"Jedno s drugim ne ide", kazala je Branabić ističući kako je carinsko povezivanje ono što svima donosi dobrobiti.

I član Predsjednštva BiH Dragan Čović istakao je potporu Vučićevoj inicijativi uz konstataciju kako regionalna suradnja ne znači samo energetsko i prometno povezivanje.

"Jedini je put naše približavanje i integriranje kako bi zajednički odgovorili na iskušenja otvorenog tržišta", kazao je Čović.

Komentari (25)
  • Uvijek se u ovim situacijama kad se Hrvat i Srbin trebaju dogovorit o podjeli sjetim starog vica...kaze Srbin Hrvatu ej bre ajmo mi to podelit bratski...a Hrvat ce njemu,ne bi ja bratski,ajmo mi po pola

    3. 5. 2018,   17:09
  • Izvini,ali ko tebe pita za zdravlje?

    3. 5. 2018,   17:01
  • 1) bilateralni DOGOVOR donosi politicku opasnost, da se poslje dogovora onaj narod buni koji smatra da je gore prosao i optuzuje vladu za izdaju 2) pravi SUDOVI za granicna pitanja su sljedeci stalni sudovi, pred koje je navodno HR htjela ali SLO odbila a) Medunarodni sud za pravo u Den Haagu, s 21 sudaca i javnim zasjedanjem (International Court of Justice (abbreviated (ICJ) in Den Haag (Netherland)) ILI b) Medunarodni sud za pravo mora u Hamburgu s 15 sudaca (+2 optionalno) i javnim zasjedanjem (International Tribunal for the Law of the Sea (ITLOS) in Hamburg (Germany)) 3) Pred Arbitraznim sudom (Permanent Court of Arbitration (PCA) in Den Haag (Netherland)) obadvje strane CILJ + SUDCE dogovaraju, zasjedanje nije javno ... kako to "sudenje" u praksi moze izgledati se vidi po slucaju SLO/HR gdje je bilo manipuliranja i utjecaja na sudce!

    3. 5. 2018,   18:24