Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Uragan Florence slabi, ali nosi i obilne kiše i velike poplave...

None Foto: JONATHAN DRAKE 4

Florence napreduje sporo, brzinom od 7 km/h, pa je kiša koju je uragan donio sa sobom dugo padala na istom području, što je prouzročilo obilne poplave.

Tropska oluja Florence postupno slabi nad istočnim dijelom Južne Karoline, no još uzrokuje velike poplave u Sjevernoj i u Južnoj Karolini, izvijestio je u subotu Nacionalni centar za uragane (NHC).

Oluja je, po podacima NHC-a objavljenima oko 5 sati po mjesnom vremenu stigla na područje 70 km južno i jugoistočno od grada Florencea u Južnoj Karolini, uz vjetar koji je puhao brzinom od 80 km na sat.

News: Hurricane Florence PROSLAVILI 70. GODIŠNJICU Žive u različitim domovima, ali spojili se usred udara uragana

Kreće prema zapadu i jugozapadu, a tijekom vikenda se očekuje nastavak njezina kretanja prema zapadu i sjeverozapadu prije nego što u ponedjeljak dolinom rijeke Ohio krene prema sjeveru, stoji u priopćenju NHC-a. 

S premještanjem oluje prema unutrašnjosti zemlje predviđa se njezino postupno slabljenje.

A tree rests on a newly-constructed house after Hurricane Florence struck in Belville, North Carolina | Autor: JONATHAN DRAKE Foto: JONATHAN DRAKE

Florence je pustošenje započeo kao uragan koji je u petak odnio prve žrtve u Sjedinjenim Državama. Među njima su žena i dijete na čiju kuću se srušilo stablo.

Druga žena umrla je jer hitna pomoć nije mogla do nje zbog stabala koja su pala preko ceste. Po pisanju mjesnih glasila umrla je od srčanog udara.

PETERO MRTVIH, MILIJUNI UGROŽENI Florence donosi pravi kaos, a Filipine pustoši razorni tajfun

Neki mediji su objavili da je četvrta žrtva poginula dok je uključivala agregat.

People are rescued by members of the U.S. Army during the passing of Hurricane Florence in the town of New Bern | Autor: EDUARDO MUNOZ Foto: EDUARDO MUNOZ

Po podacima NHC-a uragan Florence pratili su jaki pljuskovi i silovit vjetar, a do kopna blizu Wrightsville Beacha u Sjevernoj Karolini stigao je u petak u 7,15 sati (13.15 sati po srednjoeuropskom vremenu), s vjetrom koji je puhao 150 km/h.

Stanje je otežavala činjenica da Florence napreduje sporo, brzinom od 7 km/h, pa je kiša koju je uragan donio sa sobom dugo padala na istom području, što je prouzročilo obilne poplave. 

Komentari (5)
  • Tresla se brda rodio se mis.....ajde stanite graditi barake od drva pa ce bit samo ostecenih krovova ....omg.....ajmo plakar jadni ameri.... Nekako su Filipini brzo pali u zaborav

    15. 9. 2018,   15:11
  • O ovom se piše danima, prati se iz sata u sat, to to već odavno nije uragan. O tajfunu na Filipinima koji ruše sve pred sobom nema ništa. Zašto su filipinci "manje važni"?

    15. 9. 2018,   14:56
  • To je ništa prema hdzeu

    15. 9. 2018,   18:36