Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Sporazum o trgovini: 'Protekcionizam nije rješenje'

None Foto: YVES HERMAN

Potpisivanje sporazuma trebalo je biti obavljeno u Bruxellesu 11. srpnja, no otkazano je nakon obilnih kiša i poplava u Japanu u kojima je stradalo 220 ljudi

Japan i Europska unija trebali bi u utorak potpisati sporazum o slobodnoj trgovini koji će pokriti trećinu globalne ekonomije, u očiglednoj suprotnosti prema protekcionističkoj politici koju zagovara američki predsjednik Donald Trump.

Do potpisivanja dolazi u trenutku pojačanih globalnih trgovinskih napetosti, nakon što je Trump uveo carine na uvoz aluminija i čelika kao i na kinesku robu te krenuo propitivati pristojbe u automobilskoj industriji, što je potez koji će pogoditi europsku i japansku industriju. 

- Šaljemo snažan signal svijetu da i dalje vjerujemo u otvorenu trgovinu i da protekcionizam nikada nije pravi odgovor - kazala je europska povjerenica Cecilia Malmstrom ranije ovog mjeseca, kada su se države članice složile s potpisivanjem sporazuma. 

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk i predsjednik Europske komisije Jean-Claude Junker trebali bi potpisati sporazum, zajedno s japanskim premijerom Shinzoom Abeom, na ceremoniji u Tokiju. Potom sporazum mora ratificirati Europski parlament, što se očekuje idućih mjeseci, te također japanski parlament.

Submerged and destroyed houses are seen in a flooded area in Mabi town in Kurashiki JOŠ JE VELIK BROJ NESTALIH Raste broj poginulih u Japanu: Razorne kiše uzele 179 života

Sporazum, najveći do sada koji je postigla Europska unija, ujedinit će oko 600 milijuna ljudi diljem obaju tržišta. Europski dužnosnici nadaju se da će on stupiti na snagu početkom 2019.

Prema sporazumu Japan će ukloniti carine na 94 posto cjelokupnog uvoza iz Europske unije, uključujući 82 posto poljoprivrednih i ribljih proizvoda.

FILE PHOTO: A volunteer, for recovery work, wipes his sweat as he takes a break in a heat wave at a flood affected area in Kurashiki VRUĆINE Japan pogodio val vrućine, umrlo je najmanje 14 ljudi

Europska unija uklonit će 99 posto carina na uvoz iz Japana. Ukinut će tarife na uvoz japanskih automobila i kamiona u osmoj godini kao i televizora u šestoj godini primjene sporazuma.

Potpisivanje je trebalo biti obavljeno u Bruxellesu 11. srpnja, no otkazano je nakon obilnih kiša i poplava u Japanu u kojima je stradalo 220 ljudi.

PEJČINOVIĆ BURIĆ: 'Važno je da zemlje zapadnog Balkana što prije uđu u EU'

Dvije će strane u utorak potpisati i sporazum o strateškom partnerstvu koji je namijenjen jačanju suradnje na pitanjima koja se tiču mira i sigurnosti, kibernetičkog kriminala, energetske sigurnosti i klimatskih promjena.

Komentari (1)
  • Meni stvarno nije ovo jasno, Amerika ima porez od 2.5% na Njemacke aute, a Njemacka ima porez 10% na americke aute i onda kada Trump kaze da to treba malo korigirati, njega se proglasava da je protiv "slobodne" trgovine??!

    17. 7. 2018,   19:35