Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Snimke su lažnjak: Afera izbila zbog 27 milijuna kn poticaja?!

None Foto: Patrik Macek/Pixsell, Boris Ščitar/Pixsell, Robert Anić/Pixsell

Nacional, koji je prvi objavio fotografije, u današnjem broju donosi preliminarnu nezavisnu analizu slovenskog forenzičkog instituta IFIT koji je zaključio da su fotografije na kojima je Tolušić falsifikat

Iako istraga policije i Uskoka oko ministra Tomislava Tolušića još nije gotova, jasno je da Tolušićev krug odgovorne za fotomontažu vidi u ljudima povezanima s poduzetnikom Claudeom Jambrušićem.

Nacional, koji je prvi objavio fotografije, u današnjem broju donosi preliminarnu nezavisnu analizu slovenskog forenzičkog instituta IFIT koji je zaključio da su fotografije na kojima je Tolušić falsifikat. I tjednik Nacional danas donosi informaciju da se istraga fokusirala upravo na Jambrušića i ljude oko njega.

Jambrušić je ranije jasno rekao za 24sata da nema nikakve veze s nastankom i distribucijom fotografija.

- Nemam veze s onim što Vi nazivate sporne fotomontaže - poručio nam je Jambrušić.

Zagreb: Sabor aktualnim prijepodnevnom počeo 11. sjednicu PLENKOVIĆ: "Čvrsto stojimo u obrani integriteta ministra Tolušića"

Orepić: Zvao sam kao zastupnik

No nedjeljni Večernji list je objavio izjave sugovornika bliskih Tomislavu Tolušiću koji, iako ne spominju imena, nedvosmisleno upućuju baš na Jambrušića i ljude oko njega.

Uz to što se navode lički pašnjaci kao sporni za rezanje poticaja, navodi se i da su neki 'pokajnici' upozorili Tolušića da mu spremaju objavu fotografija. Također se navodi i da je jedan bivši ministar koji je bio u Vladi s Tolušićem, a danas je saborski zastupnik, zvao i tražio Tolušića 'da olabavi prema ekipi kojoj je odsjekao poticaje'.

Čak su ga u nekim pozivima upozoravali da pazi što radi, prenio je Večernji. Navodi se u tekstu i da su osobe povezane s aferom sudjelovale u kampanji ministra. Claude Jambrušić je surađivao u kampanji s bivšim Mostovim ministrom Vlahom Orepićem, pa nije bilo teško pogoditi o kome je riječ. Orepić je potvrdio da Jambrušića privatno poznaje, ali da mu nije pomagao u kampanji. On nudi i nešto drugačiju verziju priče.

Velika Gorica: Grabar-Kitarović i Jandroković na svečanoj sjednici povodom obilježavanja Dana grada LOVRO KUŠČEVIĆ: 'Oporba govori da je afera oko Tolušića spin, to je smiješno...'

Krađa stoke i srezani milijuni

- Zvao sam ministra Tolušića kao zastupnik. Nikad kao ministar. Čovjek ima problem i htio sam da sjednu i to riješe ako se može. Nisam radio nikakav pritisak. S istim sam upoznao i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, a mislim da je i premijer Plenković sa svime upoznat. Angažirao sam se kao saborski zastupnik i tu nema tajne - kaže nam Orepić.

Priznaje i da je još jednom zvao u ravnateljstvo policije i ministra Božinovića prošle godine te iskoristio svoj autoritet kad su Jambrušiću pokušali otuđiti stoku s farme.

- Pod okriljem noći su mu vozili stoku. Intervenirao sam zato što je moglo doći do fizičkih obračuna i netko je mogao izgubiti glavu - priča Orepić, iako nije baš uobičajeno da bivši ministar angažira policiju oko bilo kojeg slučaja. Orepić ne vjeruje i da je Jambrušić u sve uključen, baš zato što je problem pokušavao riješiti kroz institucije.

Uskok je preuzeo slučaj zbog sumnje da je riječ o organiziranoj grupi, ali to tek treba dokazati.

TOMISLAV KLAUŠKI Bile fotomontaže ili ne, Tolušić bi svejedno morao dati ostavku

Jambrušić je zakupio državno zemljište uglavnom u Lici. Četiri tvrtke povezane s njim su 2015. dobile 22,6 milijuna kuna poticaja. Riječ je o Real Beef, braniteljskoj zadruzi Planina, Eko uzgoj Biokovo i OPG KK Gračac. Već sljedeće godine su pale na 14 milijuna kuna, a 2017. su završile na 3,25 milijuna kuna. U dvije godine je, dakle, dobio 27 milijuna kuna poticaja manje.

'Želio poticaje za golu stijenu'

Iz Agencije za plaćanje u poljoprivredi odgovorili su nam da su manje dobili jer je kontrolama utvrđeno da nemaju uvjete za poticaje.

'NEMAM VEZE S FOTOMONTAŽOM' Tolušićev najžešći sukob: On je ministra čak i optužio za mito

- Činjenično je utvrđeno i dokazano provedenim kontrolama na terenu i popratnom dokumentacijom da dio prijavljenih površina (vrsta uporabe pašnjak) nije prihvatljiv za potporu iz razloga što na istima nije provođena minimalna poljoprivredna aktivnost, odnosno nisu održavane košnjom ni napasivanjem, nego su zapuštene, zarasle i neprohodne, dakle neprihvatljive su za potporu. Ili su to površine na kojima prevladava golo stijenje, zarasla neprohodna vegetacija i šuma - odgovorili su nam iz nadležne Agencije. Jambrušić tvrdi da pravo na potpore ima i zato je tužio državu.

Preko odvjetničkog društva, Claude Jambrušić nam je poslao i zahtjev za ispravak i nadopunu informacija koje smo o njemu ranije objavili, kao i njegovo viđenje kontrola kojim su srezani poticaji. Reagiranje donosimo u nastavku.

"Claude Jambrušić nije ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića optužio za mito niti je u nekom osobnom sukobu s ministrom Točno je da je Jambrušić javno osporavao postupanje i odluke ministra u vezi s pravilima Ministarstva poljoprivrede i praksom Agencije za plaćanja u poljoprivredi i ribarstvu i ruralnom razboju u vezi isplate poticaja poljoprivrednicima koji se bave ekološkim uzgojem goveda i održavanjem pašnjaka u stanju pogodnom za uzgoj, pa tako navedeno osporavanje nije značilo sukob osobne naravi.Kaznenu prijavu zbog traženja mita u visini od 1,5 milijuna kuna, Jambrušić je 14 rujna 2018. podnio protiv Josipa Đakića za kojeg je notorno da su prijateljskim i stranačkim odnosima s ministrom. O tome je Jambrušić i javno progovorio za RTL."

U vezi pašnjaka i kontrola je napisao sljedeću reakciju: "U kolovozu 2017 u Dalmatinskoj zagori u vrijeme velike suše i požara ne može biti mjerodavna za pašarenje u cijeloj godini budući da se pašarenje odvija tijekom 12 mjeseci ukoliko to vegetacija i vremenski uvjeti dozvoljavaju. Kako se radi o području krških pašnjaka, kosilo se gdje god je to bilo moguće s obzirom na konfiguraciju terena."

Komentari (236)
  • Nije li već dosta ove sramote. Koje lažne fotke? dajte. I još sve brani Nacional. Nezapamćeno u povijesti novinarstva. Al eto, u nečem smo ipak i prvi!

    29. 1. 2019,   12:20
  • Sve poticaje i druga davanja iz budžeta treba ukinuti jer to je bukvalno davanje novca bogatima da imaju još više, a siguran sam da ni 50% njih, bez obzira na koju se djelatnost to odnosi, ne ispunjava ni minimum uvjeta za dobijanje državnog novca. Ako se hoćeš baviti privatlukom, radi i probijaj se na tržištu kvalitetom, a ne da sve tvoje prohtjeve i luksuzan život plaća država jer si ti eto proizvođač nečega. Poticaji su najveće zlo i najveći kriminal u svakoj državi, čak šta više mišljenja sam da su korumpiraniji i od javne nabave .......

    29. 1. 2019,   09:06
  • cekaj da shvatim ovu..... lik tuzi drzavu jer ne dobiva vise poticaja od drzave?????' i to za kakti uzgoj stoke na neobradivoj povrsini?'' ne kuzim, kad je najnelogicnije ako ti jos vise napadas ostat ces relavantni faktor u cijeloj prici. ma di to ima?!

    29. 1. 2019,   13:12