Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Sprema li se rat na Kosovu? Svibanj je najkritičniji mjesec

None Foto: REUTERS/PXL 4

U svibnju su izbori u Srbiji. Priština bi mogla blokirati održavanje izbora tako što će plijeniti glasačke listiće, zatvarati biračka mjesta i uhićivati organizatore izbora

Oružani sukob Srba i Albanaca je moguć, uvažavajući tenzije i velike uloge obje strane u kosovskoj krizi, upozorava Međunarodna krizna skupina u najnovijem izvješću, pišu beogradske Vesti online. U izvješću se procjenjuje da oružani sukob na Kosovu ne žele ni Srbi ni Albanci, ali se nijedna opcija ne smije isključiti i posebno upozoravaju na svibanj kao kritičan mjesec jer se tada održavaju izbori u Srbiji.

– Izbori su 2008. organizirani na Kosovu gdje živi veća srpska zajednica, čime su stvarane paralelne institucije. Ovoga puta Priština bi mogla pokušati blokirati održavanje izbora tako što će plijeniti glasačke listiće, zatvarati biračka mjesta i uhićivati organizatore tamo gdje kosovska policija može djelovati – kaže se u izvješću i objašnjava kako to znači "da bi Srbija mogla organizirati izbore samo na sjeveru, dok bi enklave u kojima živi 60 posto svih kosovskih Srba ostale isključene iz izbornog procesa".

– Prije četiri godine izbori su bili i u enklavama, a sada to neće biti moguće jer prištinske vlasti imaju mehanizme da to spriječe, dok to ipak neće biti slučaj s četiri općine na sjeveru Kosova. Osim Prištine, protiv izbora na Kosovu je i međunarodna zajednica, dok je tek Euleks nedavno bio spreman dopustiti organiziranje izbora na sjeveru. Kako je pitanje organiziranja izbora na Kosovu i krupno pitanje u Beogradu, mislim da će vlada pokušati spasiti čast tako što će proglasiti prinudnu upravu u općinama gdje se izbori nisu mogli održati. Takav je ishod prihvatljiv i međunarodnoj zajednici – kaže Dušan Janjić, direktor Foruma za etničke odnose.

MKG poručuje da je misija Euleks potpuno nespremno dočekala nemire u srpnju prošle godine. Stoga, briselski klub moćnih osnovan 1995. predlaže slanje na Kosovo specijalnih policijskih postrojbi koje bi bile u stanju obavljati posao koji je radio KFOR.

Komentari (64)
  • kosovo nikada nije bilo drzava, niti ce kada biti... to treba da vam bude jasno... kad amerima ne bude vise u interesu da postojite, tu se prica zavrsava...

    8. 2. 2012,   08:37
  • Interesantno je da Hrvati olako daju Kosovo Albancima a svoj komadic ne bih dali nikom. Pozelio bih da u Hrvatsku dodje 2 miljuna Kosovara pa da vidimo sto bi se desilo. Prija naseg nesretnog rata u Zadru je bilo desetak Kosovara i nismo mogli na kraj sa nima. U svakoj tuci su upotrebljavali nozeve. A sad nam postadose Kosovari braca ??? Zbog cega ??? Evo ovdje u Svedskoj ako im je potrebna pomoc kazu da su sa Kosova a ako ih policija uhvati u kriminalu ona kazu da su iz Jugoslavije . Zbog Kosovara se i raspala Jugoslavija. Nije mi zao sto se raspala vec sto brat zarati protiv brata !!!!

    7. 2. 2012,   16:26
  • Nije mi jasno kako može netko glasati za stranku ili predsjednika za državu u kojoj ne živi i ne plača porez! To mislim opčenito. U ovom slučaju je to inat, prkos i provokacija ne bi li se desili nemiri da mogu reći; evo vidite kakvi su albanci, mi smo ugroženi, sad znate kako nam je!

    7. 2. 2012,   15:26