Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Spužvice, odjeću, staklo... Lily jede sve što joj dođe pod ruku

None Foto: Profimedia 3

Lily (2) pati od poremećaja prehrane Pika kojeg karakterizira jedenje nehranjivih tvari. Osobe s ovim poremećajem najčešće jedu tvari poput boje, plastelina, ljepila...

Spužvice za pranje suđa, odjeću, četka za zahod, igračke, staklo... 2-godišnja Lily Mullins iz Surreyja jede doslovno sve što joj se nađe na putu. 

Lily pati od poremećaja prehrane Pika kojeg karakterizira jedenje nehranjivih tvari. Osobe s ovim poremećajem najčešće jedu različite tvari poput boje, plastelina, ljepila, kose, pijeska, sapuna, papira, zemlje, leda, drva i sl. Takvo ponašanje redovito se javlja kod male djece između prve i druge godine života, kod osoba s razvojnim poteškoćama (mentalna retardacija, autizam), psihičkim problemima (OKP, shizofrenija), kod osoba s ozljedom mozga.

Naziv 'Pika' dolazi od latinskog naziva za svraku (pica pica), pticu koja je poznata po skupljanju različitih predmeta, od kuda vjerojatno i dolazi laička pretpostavka da će svraka pojesti sve do čega dođe.

Profimedia

Majka Kate Ovington mora stalno paziti na Lily.

- Stalno strahujem što će iduće pojesti. Pokušavam joj objasniti da će joj biti loše od stvari koje stavlja u usta, ali jednostavno ne razumije - priča Kate te dodaje kako djevojčica voli čupati dlaku sa svoje igračke My Little Pony i jesti je. Kada ju majka zbog toga ukori, Lily igračku spremi pod jastuk te jede poskrivećki

Profimedia

Lily je ovu naviku počela pokazivati još kad je bila beba, ali majka je mislila da se radi o znatiželji koja je uobičajena kod djece.

- S vremenom je počela jesti komadiće spužve. Svi su mi govorili kako istražuje svijet oko sebe, no znala sam da nešto nije u redu. Strah me da će se nečim zaraziti ili ugušiti - dodaje Kate koja više ne zna kako izaći na kraj s kćeri.

Profimedia

Kako raste, Lily je sve manje zainteresirana za hranu, a Kate strahuje da će njezina navika postati još intenzivnija.

- Od hrane voli jedino jabuke i jagode - kaže majka dvogodišnjakinje Kate za Mirror.

Ne zna se pouzdano zbog čega dolazi do ovog poremećaja. I dok komadiće nekih predmeta tijelo može bez problema probaviti, pojedini mogu dovesti život u opasnost. Kao posljedica se mogu pojaviti učestalo povraćanje, zatvor, infekcije, gušenje ili trovanje.

Komentari (28)
  • Nema veće sreće od zdravog djeteta. Nadam se da će djevojčica prestati sa ovim.

    23. 8. 2015,   11:29
  • takav poremečaj ...pa soba je puna lutaka sa kosom i svime što dijete jede , pa ne kužim tu majku pa makni te gluposti od djeteta koje joj štete i koje jede a nebi smjela

    23. 8. 2015,   11:13
  • a valjda medicina nešto izmisli da se pomogne dici sa ovakvim problemima jer svi smo mi nešto pojili kad smo bili mali ali ovo je ipak previše ! ah

    23. 8. 2015,   11:16