Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Sramota: Šljivančaninu 5, Mrkšiću 20 godina zatvora

None Foto: AFP 11

Zadnji od trojice 'vukovarskih krvnika', Miroslav Radić oslobođen je svih točaka optužbe, dok je Mile Mrkšić označen kao najveći krivac za Ovčaru

Miroslav Radić, bivši zapovjednik JNA zadovoljno je kimao glavom kad mu je sudac Kevin Parker presudio da nije kriv za zločine počinjene na Ovčari 21. studenog 1991. godine. Mile Mrkšić samo je mirno stajao, i bez previše emocija, gledao u suca koji mu je pročitao presudu od 20 godina zatvora. Šljivančanin se nije niti pomaknuo kada je dobio kaznu od svega pet godina zatvora. Prije čitanja presude sudac je pročitao sve optužnice i okolnosti zločina na Ovčari 1991. godine.
- Zatvorenike su žestoko tukli. Mnogi su umrli od batina. Uznici su se izmjenjivali u batinanju po zapovjedi. Svi oni koji su ih tukli bili su pripadnici teritorijalne obrane JNA, kojoj je zapovjedao Mile Mrkšić. Potom su ih streljali i bacili u masovnu grobnicu... Nema sumnje da se radi o ratnim zločinima - rekao je Parker. Obrazložio je kako nema dokaza da je trojka bila udružena u zajednički zločinački čin ubijanja zatvorenika iz bolnice.
Nema dokaza, tvrdi Sud, ni da je Miroslav Radić znao da njegovi vojnici čine zločine na Ovčari. Veselin Šljivančanin, također, navodno nije znao za zločine i nije ih zapovijedio nego je radio po nalogu Mile Mrkšića. Šljivančanin nije ništa napravio da spriječi zločine, a mogao je vojnoj policiji, za koju je bio zadužen, narediti da bolje kontroliraju srpske vojnike i tako spriječi pokolj na Ovčari, objasnio je sudac.
Mile Mrkšić dobio je 20 godina za ubojstva, ratne zločine, pomaganje i poticanje na zločine na Ovčari te mučenje zatvorenika. Šljivančanin je već sada 'odležao' pet godina.
Bivši zapovjednici JNA Mile Mrkšić (60), Miroslav Radić (45) i Veselin Šljivančanin (54) bili su optuženi za zločine počinjene nakon pada Vukovara 1991. godine. U optužnici stoji da je trojka nakon opsade grada odvela iz bolnice oko 400 nesrba. Oko 300 osoba prebačeno je u zgradu na Ovčari gdje su premlaćivani i zlostavljani. Najmanje 264 njih kasnije je ubijeno. Tijela žrtava su pokopana u masovnu grobnicu na istoj lokaciji.

VUKOVAR U BROJKAMA:
- 15.000 civila bilo je do zadnjeg dana u Vukovaru. Među njima je bilo i 3500 djece. Oni su dočekali okupatore, koji su od žena i djece razdvojili muškarce, koje su pobili ili poslali u logore.
- 13 policajaca koji su se borili na području Vukovara još uvijek su na popisu nestalih osoba i ne zna se što je s njima.
- 14.500 agresorskih vojnika poginulo je tijekom napada na Vukovar. Neprijatelju su branitelji uništili više od 400 oklopnih vozila, a srušili su i 27 agresorskih zrakoplova.
- 52 masovne grobnice dosad su pronađene u Vukovaru i okolici, a ekshumirano je 2000 žrtava, od kojih je 1688 identificirano.
- 6 godina imala je najmlađa žrtva silovanja u zloglasnom logoru u Stajićevu. Najstarija je bila baka od 80 godina.
- 12 hrvatskih redarstvenika masakrirano je i poginulo u zasjedi u Borovu Naselju 2. svibnja 1991. godine.
- 86 djece poginulo je u Vukovaru. Ukupno je poginulo oko 1100 civila i oko 600 branitelja. Ranjeno je 2500 ljudi.
- 40 ranjenika svakoga je dana stizalo u vukovarsku bolnicu. Hodnici, podrum i sobe bile su pune ranjenih Vukovaraca.
- 29.758 predmeta iz vukovarskoga gradskog muzeja opljačkali su srpski agresori. Više od 800 predmeta okupatori su uništili.
- 22.000 Vukovaraca neprijatelj je protjerao. Povratak je počeo 1998. godine, a dosad se vratilo oko dvije trećine prognanika. Nekima još uvijek nisu obnovljeni domovi.

OPŠIRNIJE O VUKOVARSKOJ TRAGEDIJI

Komentari (48)
  • Riga mi se.

    28. 9. 2007,   12:07
  • Kakav sudac, takva i presuda. Takvih sudaca ima nažalost i kod nas. Pitam se da je kojim slučajem netko od bližih srodnika toga suca bilo u grobnici ili samo u Vukovaru, kakva bi tada bila presuda. Nadam se da će žalbeni postupak ispraviti tu bezobraznost.

    28. 9. 2007,   12:11
  • Zahvaljujući njima ja i dan danas pokušavam složiti neke kockice, pokušavam se sjetiti svoga djetinjstva, no teško je. Užasno je teško. I još je teže svaki dan hodati ulicama Vukovra koje su nekada bile natopljene krvlju i ponekad mi se čini da se taj miri krvi još osjeti, jer pravda nije zadovoljena.

    28. 9. 2007,   11:59