Obavijesti

News

Komentari 8

'Srbi osuđeni za ratne zločine kaznu trebaju služiti u Srbiji'

Šef diplomacije Ivica Dačić i Meron razgovarali su ranije popodne o naporima da se osigura pozivanje na odgovornost za ratne zločine na nacionalnoj razini u regiji

VIDEO

Srbija je ponovila u ponedjeljak molbu Mehanizmu za međunarodne kaznene sudove za bivšu Jugoslaviju (MICT) da srpskim državljanima koji izdržavaju zatvorske kazne u neodgovarajućim uvjetima omogući da ostatak kazne provedu u srpskim zatvorima, uz stalni nadzor Mehanizma.

Predsjedniku MICT-a Theodoru Meronu tu je molbu tijekom njihova susreta u Vladi Srbije ponovila ministrica pravde Nela Kuburović, a položaj pojedinih osuđenih srpskih državljana koji izdržavaju zatvorske kazne bila je jedna od tema i na sastanku Merona s šefom diplomacije Ivicom Dačićem.

U priopćenju ministarstva pravde naglašava se da je zahtjev Srbije "više puta bio iniciran i u Vijeću sigurnosti UN-a, ali da je izostao pozitivan odgovor zbog negativnog stajališta MICT-a".

I Meron je, kako u priopćenju tvrdi srbijansko ministarstvo pravde, "izrazio zabrinutost zbog tretmana pojedinih osuđenika u Estoniji" i rekao kako se "razmatra mogućnost njihovog premještaja u neku drugu državu".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Meron tijekom posjeta Srbiji istaknuo je da su on i još jedan kolega sudac "još prije nekoliko godina imali pozitivno stajalište" o mogućnosti da srpski državljani izdržavaju kaznu u Srbiji, ali da se s time nije složila većina drugih sudaca.

Ocjenjujući suradnju MICT-a sa Srbijom "vrlo dobrom", Meron je izrazio uvjerenje da će se ona nastaviti i sa budućim predsjednikom MICT-a.

Kuburović je rekla da Srbija već mjesecima čeka odluku po žalbi Amicus Curiae (prijatelj suda) da srbijansko pravosuđe preuzme slučaj protiv dvoje dužnosnika Srpske radikalne stranke (SRS) - Vjerice Radete i Petra Jojića - zbog ometanja pravde u slučaju Šešelj pred ICTY-em.

Kuburović je istaknula spremnost srpskog pravosuđa da procesuira taj slučaj, navedeno je u priopćenju.

Šef diplomacije Ivica Dačić i Meron razgovarali su ranije popodne o naporima da se osigura pozivanje na odgovornost za ratne zločine na nacionalnoj razini u regiji te o položaju pojedinih srpskih državljana na izvršenju zatvorskih kazni.

Dačić i Meron su, kako je priopćeno iz Vlade, razgovarali i o pružanju pomoći MICT-a nacionalnom pravosuđu u Srbiji u predmetima ratnih zločina, te o „osnivanju informativnih centara o ICTY-u u Srbiji i drugim zemljama regije“.

U okviru oproštajnog posjeta Srbiji sudac Meron sastat će se u utorak i s predsjednicom Vlade Srbije Anom Brnabić.

Nakon Srbije Meron će posjetiti Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...
Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu