Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Srbi u Vukovaru imat će odsad veća prava na upotrebu ćirilice

None Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL

Ustavni sud ukinuo je članak 6 u dijelu koja se odnosi na prava građana srpske nacionalne manjine na način da im se bez ograničenja mora osigurati dostava prijepisa na srpskom jeziku

Srpska nacionalna manjina u Vukovaru ostvarivat će bitno veća prava na upotrebu jezika i pisma nacionalne manjine, ali će i dalje postojati ograničenja koja proizlaze iz "potrebe većinskog hrvatskog naroda koje izviru iz još uvijek živih posljedica velikosrpske agresije početkom 90-tih godina 20. stoljeća".

Proizlazi to iz odluke Ustavnog suda, javlja N1, koji je na sjednici od 2. srpnja prihvatio četiri godine star zahtjev za ocjenu ustavnosti Statuta Grada Vukovara. Zahtjev je podnio saborski Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, i to u kolovozu 2015. godine.

Ustavni sud je ukinuo članak 5. Statutarne odluke i to u dijelu koji se odnosi na prava vijećnika Gradskog vijeća Grada Vukovara iz reda pripadnika srpske nacionalne manjine o korištenju materijala na srpskom jeziku i ćirilici, ali tek kada to zatraže u pismenoj formi. Nakon ove odluke Ustavnog suda na usmeni zahtjev se moraju osigurati na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu svi materijali za sjednicu Gradskog vijeća, te svih zapisnici sa sjednica bez ikakvih ograničenja.

Ustavni sud ukinuo je članak 6 statutarne odluke u dijelu koja se odnosi na prava građana srpske nacionalne manjine na način da im se bez ograničenja mora osigurati dostava prijepisa na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu cijelog ili dijela propisa akta ili isprave ili tiskanja obrasca, ako je taj propis, akt ili isprava donesen ili obrazac izrađen od strane vukovarskog Gradskog vijeća.

Nije prihvatljiv zahtjev kojim je propisano da se kolektivna prava srpske nacionalne manjine osiguraju kad se osiguraju drugi uvjeti, rekao je Šeparović.

Sredstva za provedbu zakona osiguravaju se u državnom proračunu Republike Hrvatske, stoga se prava nacionalnih manjina na jezik i pismo ne smiju ugrožavati niti uvjetovati iznosom novca za provedbu.

U odnosu na članak 7 statutarne odluke u kojoj se osigurava odgađanje primjene odluke o pravima nacionalnih manjina, Ustavni sud odlučio je, obzirom na povijesna događanja na tom području, da ne postoji razlog zbog kojih bi ovu odredbu trebalo ukinuti, a takav zahtjev nije uputio ni podnositelj u svom zahtjevu, rekao je Šeparović. 

U RUKAMA USTAVNOG SUDA Karamarku prihvatili tužbu, ali Povjerenstvu ostaju ovlasti?!

Podsjetimo, Ustavni sud donio je odluku u predmetu Tomislava Karamarka, kojega je odluka Povjerenstva svojedobno natjerala da se povuče s mjesta potpredsjednika Vlade.

Na sjednici Ustavnog suda održanoj 2. srpnja uvažena je ustavna tužba Tomislava Karamarka te se ukida presuda Visokog suda i presuda Upravnog suda te se predmet vraća Upravnom sudu. Odluka je donesena većinom glasova.

Komentari (164)
  • nemam apsolutno ništa protiv nacionalnih manjina, ali dok slušam te vijesti i slično, dođe mi da se i ja izjasnim ko pripadnik neke nacionalne manjine, pa dok nešto nije po mome, da se žalim da sam degradiran jer sam pripadnik nacionalne manjine .. ispada da u ovoj državi svi imaju veća prava od Hrvata .. Putin to drugačije rješava ..

    12. 7. 2019,   10:38
  • Pa HDZ je dobio izbore na razbijanju ćirilićnih ploča po Vukovaru i sad kad im je vlast u pitanju i kad ovise o glasovima Pupovca i SDSS-a ćirilica može. Što je politika.

    12. 7. 2019,   10:48
  • Dok je bio Zoki na vlasti,bila je pobuna u Vukovaru zbog tabli na čirilici..A dok je HDZ na vlasti,svi će se napraviti ludi i okrenuti glavu kao da ih se sada odjedanput to više ne tiče..Licemjeri do neba...

    12. 7. 2019,   10:59