Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Srbi u Vukovaru imat će odsad veća prava na upotrebu ćirilice

Komentari (164)
 • nemam apsolutno ništa protiv nacionalnih manjina, ali dok slušam te vijesti i slično, dođe mi da se i ja izjasnim ko pripadnik neke nacionalne manjine, pa dok nešto nije po mome, da se žalim da sam degradiran jer sam pripadnik nacionalne manjine .. ispada da u ovoj državi svi imaju veća prava od Hrvata .. Putin to drugačije rješava ..

  12. 7. 2019,   10:38
 • Pa HDZ je dobio izbore na razbijanju ćirilićnih ploča po Vukovaru i sad kad im je vlast u pitanju i kad ovise o glasovima Pupovca i SDSS-a ćirilica može. Što je politika.

  12. 7. 2019,   10:48
  • Pa to je zajedničarska politika od našeg osamostaljenja tako da ne znaš čemu se točno čudiš!

   12. 7. 2019,   10:59
  • Nema ovo veze s Pupovcem u vladi...Ovo samo ima veze s postupcima znase kad nisu na vlasti. Sve rade da zagnoje...Neka mi netko kaže što je dobroga donijelo razbijanje ploča u Vukovaru (osim financijske štete i što je stradao onaj čovjek?). Koju je korist donio 'šator'? Ljudima su se zgadili branitelji jer je sve smeće isplivalo...

   12. 7. 2019,   11:01
  • pa hdz za vrijeme jadrančice je i donio zakon o dvojezičnosti ,a silom prilika ga je sdp sa milanovićem morao sprovesti...nije baš da mu je teško palo

   12. 7. 2019,   12:31
  • Citat vukovarskog branitelja i logoraša 3 koncentracijska logora iz 2014. godine: "U Vukovaru je bio mir do postavljanja dvojezičnih ploča na inicijativu Milanovića, a ne srba u Vukovaru. Ploče su postavljene kao odmazda zbog podrške Pinjuha hdz-u na gradskom vjeću. Do tada su srbi počeli upisivati djecu u zajedničke škole i suživot se počeo normalizirati. Zašto, kad srbi nisu tražili postavljanje dvojezičnih ploča, su ploče postavljene? Kome to nije odgovaralo da se konačno počelo normalizirati stanje?????????????? " (gotov citat) I dokaz da oba krila partije svojski rade zajednički na svim mogućim podjelama. Jedino tako mogu se održati na vlasti.

   12. 7. 2019,   15:39
  • Osijek citirati te šatoraše mogu samo oni koji razmišljaju poput njih - sve za osobne povlastice, povlastice za ništa pa makar zakuhali građanski rat i pučistički smijenjivali demokratski izabranu vlast što rade baš svaki put kad SDP dođe na vlast bila to splitska riva i notorni Čondić ili pak čergari koji spavaju po šatorima na čelu i opet na čelu čovjek u invalidskim kolicima Glogoški (sramotna zloporaba tuđe pa čak i vlastite nesreće!). Vidjeli smo po Klemmovim poduzetničkim uspjesima koliko nas je točno koštao pokušaj puča u režiji kradezea!!! Taj vaš velikan je u Novalji poslovni partner dokazanih kriminalaca - e domovino moja na što si spala!!!

   12. 7. 2019,   17:30
  • Kako nemate pojma o autoru bolje se suzdržati od komentiranja, lika.

   12. 7. 2019,   21:47
  • Osijek riga mi se od tih braniteljskih gluposti tipa što se svi pozivaju na Tromblona kad je iz čiste osvete počeo okolo pričati kako si je Fred pripisao uništenje JNA oklopnjaka koje je ustvari odradio neki drugi branitelj, a ja ih pitam zašto to nisu rekli čim je Fred objavio onaj svoj testament samohvale i još ga pretenciozno nazvao - NIŠTA LAŽNO?! Ja ću ti reći zašto: 1.zato što Fred govori istinu 2.ako nije istina - zato što je tada Fred bio na štihu, a profi žicari su razmišljali možda ćemo ga trebai!!!

   13. 7. 2019,   09:40
  • Ova odluka političkog suda koji nazivamo Ustavni sud je samo još jedan u nizu HDZ-ovog (Plenkijevog) dodvoravanja zapadu, da se ne lažemo!!!

   13. 7. 2019,   09:47
  • Malo respekta prema istinskim braniteljima, @lika. O Tromblonu i knjizi o tom po tom. Fredov naziv knjige je sam po sebi za razmisliti. Može se tko god hoće dodvoravati zapadu i drugima, na kraju će narod reći svoje. Morati će. Izravno i bojim se ne na lijep način.

   13. 7. 2019,   11:22
  • Ti o kojima ti pričaš ne dobivaju priliku javno reći što misle što svojom što voljom ljudi koji o tome odlučuju.

   13. 7. 2019,   11:46
 • Dok je bio Zoki na vlasti,bila je pobuna u Vukovaru zbog tabli na čirilici..A dok je HDZ na vlasti,svi će se napraviti ludi i okrenuti glavu kao da ih se sada odjedanput to više ne tiče..Licemjeri do neba...

  12. 7. 2019,   10:59
 • Ja sam čula da svaki narod ima vlast kakvu zaslužuje! Imamo vlast koju smo si sami izabrali! Vlast koja se kune u svoje domoljublje! Bila sam prilično liberalnih stavova do prošle godine kad sam konačno posjetila Vukovar i Ovčaru. Zaista...Ćirilici u Vukovaru nema mjesta...ni sada, ni za 10 godina..nikada! Uostalom, moj je stav, da u državi u kojoj živiš. njen jezik i njeno pismo su jedini koji se smiju javno koristiti. Kakva dvojezičnost?! Privatno nikom ne osporavati njihova prava. Neka imaju svoje udruge, klubove, društva, neka govore svojim jezikom, neka njeguju tradiciju svojih predaka, ali dok god žive unutar granica naše države zna se kojim se jezikom govori i piše! Isto vrijedi i za Talijane, Slovake, Mađare, Čehe i druge...I opet se vraćamo na Vlast, da to uvedu u novi zakon, možda bi razmislila o podršci, ovako...razočarali su na svim razinama!

  12. 7. 2019,   10:47
  • Znači Gradišćanskim Hrvatima strogo zabraniti uporabu hrvatskog jezika na prostoru na kojem stoljećima žive?!? Ništa vi nažalost ne razumijete već se prepuštate emocijama što će nas opet dovesti do nekog novog oružanog sukoba!

   12. 7. 2019,   11:01
  • Slažem se sa komentarom, gdje živiš taj jezik i pričaš. Ne bitno dali se radi o Srbima u Hrvatskoj ili Hrvatima u Srbiji. Kraj priče. Država je kriva što dijeli narod po nacionalnosti, npr. čirilica u Vukovaru , i to da pohađaju svoje škole, čemu to? Obrazovanje bi trebalo biti za sve isto u cijeloj državi, a svoje običaje neka poštuju i njeguju nemam ništa protiv. To je smišljeno samo da se narod svađa i mrzi.

   12. 7. 2019,   11:10
  • Hrvat sam ali realno u Vukovaru je zivjelo mozda vise Srba nego Hrvata za vrijeme rata,i nisu svi Srbi ubijali,na tisuce ih je branilo svoju drugu domovinu Hrvatsku,nije sve crno bijelo.A sto se tice cirilice pa neka im,mislim da nikome normalnome ne smeta niti nikoga ugrozava.

   12. 7. 2019,   11:10
  • hmm,,što ja znam ne dijeli država narod po nacionalnosti nego te nacionalnosti čine državu i dio su te države

   12. 7. 2019,   11:17
  • belladonna, ne vidim ovdje niti jedan komentar gdje te netko osuđuje jer eto javno ovdje nemaš nik lijepažena

   12. 7. 2019,   11:26
  • O čemu vi pričate?! Pa je li dođu u javne ustanove i govore hrvatski?

   12. 7. 2019,   11:27
  • a šta ne?

   12. 7. 2019,   11:33
  • Naravno da su manjine dio države u kojoj žive! Naravno da je njihovi običaji i kultura obogaćuju. I jasno da su punopravni građani! Ali ...ma ne da mi se dalje raspravljati jer tko želi, shvatit će što sam htjela reći!

   12. 7. 2019,   11:34
  • To su toliko slični jezici da ćemo se uvijek razumijeti, a sve ostalo je nacionalističko izdr....nje!

   12. 7. 2019,   11:35
  • Lijepo te Kaius priupitao: zašto takva borkinja za hrvatski jezik sebe naziva po talijanski pa si izbjegla odgovor na jedno ovako logično i fantastično pitanje!

   12. 7. 2019,   11:36
  • kaius...moj je komentar bio odgovor na- lika hrvatska dika- o gradišćanskim hrvatima...dok sam ja odgovorila već je dodano par komentara pa je ispalo nejasno

   12. 7. 2019,   11:36
  • srbi,ali i svi ostali koji žive u hrvatskoj,moraju biti prvo biti građani hrvatske u kojoj je službeni jezik hrvatski a pismo latinica,neka plaćaju porez a ne kao brazilci...nakon radnog vremene neka budu šta god žele ali ne ne mogu širiti vjersku i nacionalnu mržnju niti podrivati državni poredak...

   12. 7. 2019,   11:37
  • a što se tiče beladone...pa nisam si dala taj naziv kao prijevod lijepe žene nego po biljci...eto...da vam i to razjasnim...

   12. 7. 2019,   11:39
  • kakva vjerska i nacionalna mržnja. za to onda treba jasno definirat tko ili koji a ne općenito govorit.to je kao da netko kaže svi su hrvati loši ali to nije točno.vrijedi u oba smijera! porez tko ne plaća to je već priča za sebe i kako je to regulirano i tko je tako napravio zakone

   12. 7. 2019,   11:45
  • bella,ti neznaš što si zapravo napisala. javno ije veoma općenita stvar i znači mnogo toga.a i privatno kako si napisala još gore i za mnoge koji te čitaju to znači i da ni na cesti netko nesmije sa nekim na kraju govorit po svom jer eto mnmogi bi to zabranili nego da se može samo u 4 zida.razmisli malo šta to znači i čemu vodi.

   12. 7. 2019,   11:50
  • Lika kordunasice zasto koristis korisnicko ime lika.....

   12. 7. 2019,   11:57
  • šta ti lika pričaš gluposti, pa nije zabranjen srpski niti ćirilica, a to dvoje nema šta raditi na našim državnim ustanovama jer mi ne pričamo i ne pišemo tako! dakle bez obzira na rat, a kamoli onda kad se uzme još faktor stradavanja.... Gradišćanski Hrvati? Bio sam puno puta u Eisenstadtu i nema državne ustanove na hrvatskom jeziku niti se u školi priča hrvatski, već njemački... ne znam o čemu pričaš?? drugo su udruge Hrvata u Austriji i slično.. pa imaš i kod naš kojekakvih srpskih, čeških, mađarskih, talijanskih itd udruga

   12. 7. 2019,   12:18
  • Da li vi uopće znate zašto Srbi imaju sva ta navedena prava i zašto je Tuđman proglasio aboliciju?!? Da se ne proljeva još hrvatske krvi i sad se vi s vremenskim odmakom pravite pametni i pokvareno bi ljudima oduzeli ono što ste im obećali. Ukratko ovdje se radi o dvojezičnim natpisima na institucijama i imena mjesta gdje živi srpska manjina na oba pisma, a ovo glede škola na srpskom jeziku je nešto sasvim drugo i nema direktne veze s dvojezičnim pločama o čemu sad tu pričamo i ziher sam da Gradišćanski Hrvati imaju sve to u Burgenlandu!!!

   12. 7. 2019,   12:29
  • ***Admin***: Postovani, molimo vas da ne komentirate opomene Admina. Za sve dodatne informacije uvijek se mozete javiti na e-mail zona@24sata.hr.

   12. 7. 2019,   12:32
  • kaius! zašto ići iz krajnosti u krajnost? kakva zabrana govora na ulici?! Ja sam za to da se svaki govor, manjinski ali i narječja njeguju na poseban način. Svako dijete nauči govoriti u svojoj kući, a književni jezik uče u školi! Ja sam protiv dvojezičnosti u smislu natpisa na javnim ustanovama. Ma, ne da mi se više razglabati jer u svemu tražite šovinizam i nacionalizam u najgorem mogućem obliku. Tolerancija je u redu, ali ne pod svaku cijenu!

   12. 7. 2019,   12:50
  • DominikZG hvala ti, jer ja se više ne mogu opravdavati! A i ne želim :-)

   12. 7. 2019,   12:51
  • lika hrvatska dika, ali Hrvati u Gradišću nisu prolili ni kap burgenlandske krvi

   12. 7. 2019,   12:56
  • Zasto bi nekome to uopce smetalo? Ne ugrozava to nikoga,malo tolerancije ne škodi,uostalom nuzno je ici prema naprijed jer inace ideš samo nizbrdo kao i cijela država,ljudima bi bilo pametnije ici prema naprijed jer od Hrvatske nece ostat nista ovim tempom.Sve ja to razumijem ratna stradavanja,i u mojoj obitelji je bilo zrtve poginuo covjek od granate u borovom naselju.

   12. 7. 2019,   13:01
  • onda lijepo kako sam i gore napisao ne uvijek općenito pisat,nego jasno reć tko ili koji kome smetaju. kao npr za poreze ,vjerujem da se shvatilo na koje se odnosi ali se i opet govori općenito o svim manjinama. a što se tiče krajnosti ja sam napisao kako se protumači ako je opet općenito napisano javno i slično što mnogi tako i protumače i tako misle. ja sam vidio,kako je/su dotična gospoda napala (usmeno) osobe koje su na svom govorili međusobom na ulici,u baru...jer ovo je hrvatska pa nesmiju,zato sam rekao kao primjer:javno, se može interpretirat na mnogo načina.

   12. 7. 2019,   13:09
  • da,,sad izglasavaju i novi zakon za zemljište oko hotela,kampova itd . i stavljaju da osim u zakup će se moć i kupit pa če iduće biti da nečeš moć i do onog dijela pomorskog dobra bez da plaćaš.i ovo je samo jedan primjer kako imamo hrvatsku kako se kaže.žalosno je što za vrijeme yuge si mogao svugdje i svagdje a sada dolaziš pred zatvorenim vratima

   12. 7. 2019,   13:14
 • Sta nije to mjesto posebnog pijeteta? Kakva je ovo vlast?

  12. 7. 2019,   10:32
 • Traže li možda i isplatu mirovina u dinarima?

  12. 7. 2019,   10:37
 • Trebalo bi im još i stavit srpsku zastavu na vodotoranj uz našu, zaslužili su za sve ono što su radili tamo 1991.

  12. 7. 2019,   11:09
 • Potukoše se dvojica oko ćirilice i latinice, dovedoše ih kod suca i potpisaše se palcem....

  12. 7. 2019,   12:32
 • otisli hrvati van otici ce i srbi a doci ce kinezi arapi ukrajinci .... , ko ode zadnji nek ugasi svjetlo

  12. 7. 2019,   11:59
 • Umjesto da manjine poštuju Hrvatsku i da se njoj prilagođavaju mi njima dopuštamo ovo...

  12. 7. 2019,   10:57