Obavijesti

News

Komentari 3

'Srbija je u strategiji EU dobila prigodu i treba ju iskoristiti'

Ovo Srbiji daje šansu, ali ne i jamstva, ne podrazumijeva da ćemo automatski 2025. biti članica EU, ali je priznanje za sve napore, rekla je premijerka Srbije Ana Brnabić

VIDEO

Srbija je danas u strategiji Europske komisije za proširenje Europske unije prepoznata kao lider, dobila je prigodu i treba je iskoristiti, rekla je u utorak srbijanska premijerka Ana Brnabić.

"Ponosni smo i sretni jer je Srbija prepoznata kao lider. Ovo Srbiji daje šansu, ali ne i jamstva, ne podrazumijeva da ćemo automatski 2025. biti članica EU, ali je priznanje za sve napore", rekla je Brnabić novinarima u povodu usvajanja konačnog teksta strategije proširenja EU u Strasbourgu.

Europska komisija je u utorak u novoj strategiji proširenja objavila kako Srbija i Crna Gora mogu u najboljem slučaju postati članicama EU-a 2025, ali da to ne treba shvatiti kao rok za slijedeće proširenje nego kao perspektivu koja se može ostvariti samo ako se ispune svi kriteriji.

Brnabić je posebno upozorila na nove inicijative čiji bi cilj trebao biti jačanje suradnje, uz dodatno financiranje i tehničku podršku EU u procesu eurointegracija.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Srbijanska premijerka je u pobrojlila inicijative koje će pridonijeti jačanju vladavine prave, angažiranju u sektoru sigurnosti i migracija, podršku socijalno-gospodarskom razvoju, poboljšanje infrastrukturne povezanosti, digitalnu agenda, te "podršku pomirenju i dobrosusjedskim odnosima".

Brnabić je kao jedan od vanjskopolitičkih prioriteta istaknula suradnju u regiji i najavila da će Srbija nastaviti dokazivati koliko je tome "iskreno posvećena".

Srbijanska ministrica za europske integracije Jadranka Joksimović ocijenila je da EU strategijom za proširenje šalje "snažnu političku poruku europskom Balkanu", poglavito Srbiji, koju je "prepoznala kao lidera" eurointegracijskih procesa u regionu.

Joksimović drži da je usvajanje strategije "jedna od najsnažnijih pozitivnih poruka" koje je Srbija od EU dobila od početka europskih integracija do sada. 

Crnogorski premijer kaže da Crna Gora može u EU i prije 2025.

Crna Gora ukoliko ostvari odgovarajuće rezultate može pristupiti Evropskoj uniji i prije 2025., kako to sada u najboljem slučaju prognozira Europska komisija, rekao je u utorak crnogorski premijer Duško Marković.

Europska komisija je u utorak u novoj strategiji proširenja objavila kako Srbija i Crna Gora mogu u najboljem slučaju postati članicama EU-a 2025., ali da to ne treba shvatiti kao rok za slijedeće proširenje nego kao perspektivu koja se može ostvariti samo ako se ispune svi kriteriji.

Marković je kazao kako je taj dokument važan jer je njime prvi put zapadnom Balkanu poručeno da će biti integralni dio Evrope.
"Danas smo tu poruku dobili, ona je složena kao što je i sam proces pristupanja, ali je jasna, mi ćemo biti dio EU-a“, istakao je Marković na zajedničkoj konferenciji za novinare sa šefom izaslanstva EU-a u Crnoj Gori Aivom Oravom.

Na upit da li je rok do 2025. preambiciozan crnogorski premijer je kazao “da rok jeste ambiciozan, ali da je Podgorica spremna za taj rok”.

“Vjerujem da, ne samo da možemo dostići rok do 2025., već da to možemo učiniti i prije”, rekao je Marković.

Strategija, prema njegovim riječima, potvrđuje dosljednost u stajalištu EU-a da proces ostaje zasnovan na individualnim zaslugama zemalja kandidata.

„To ostavlja prostora da države, koje se budu brže kretale, brže i stupe u članstvo”, istaknuo je Marković.

Orav je kazao da je strategija veoma povoljna za državu, oporbu, civilno društvo, kao i za sve građane Crne Gore.

"Crna Gora je zemlja predvodnica i ukoliko želi napredovati brže, naravno da postoji mogućnost", rekao je Orav.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1