Obavijesti

News

Komentari 296

'Srbija nikad nije prihvatila odgovornost za zločine 90-ih'

'Srbija nikad nije prihvatila odgovornost za zločine 90-ih'
4

U iscrpnom članku objavljenom na portalu New York Timesa, opisuje se trenutačna tmurna atmosfera u Srbiji, koja zbog naginjanja ka prošlosti može ostati bez članstva u EU...

VIDEO

Vladimir Lazarević, general osuđen za ratne zločine na Kosovu, prilikom odsluživanja svoje kazne od 11 godina (točnije, dvije trećine te kazne) pušten je, a na beogradskom aerodromu dočekala su ga dvojica srpskih ministara i glavni zapovjednik srpske vojske.

Zatim je postavljen za predavača na Vojnoj akademiji, a predavanje mu se zvalo: "Heroizam i ljudskost srpskih vojnika u obrani od NATO agresije". Na kritike o postavljanju osuđenog ratnog zločinca na mjesto predavača na Akademiji, kontroverzni ministar obrane, Aleksandar Vulin, izjavio je kako se radi o dvostrukim mjerilima, podsjeća New York Times u svom velikom analitičkom članku o atmosferi koja vlada Srbijom. 

Kad je bosansko-srpski general Ratko Mladić prošlog tjedna osuđen za cijeli niz ratnih zločina, srpski predsjednik Aleksandar Vučić nazvao je presudu "neopravdanom" i dodao kako bi se trebali okrenuti budućnosti. Osuđujuća presuda Mladiću trebala je napokon zatvoriti poglavlje oko brutalnog rata u BiH, piše Times. Njegova maksimalna kazna doživotnog zatvora trebala je ne samo donijeti pravdu za ratne zločine, nego i potaknuti pomirenje između zemalja bivše Jugoslavije. 

No Srbija, koja je prema međunarodnim organizacijama doista bila agresor u ratovima devedesetih, nikada zapravo nije prihvatila odgovornost za zločine učinjene u ime srpskog naroda. Već naprotiv, srpska vlada sve više prihvaća ratne zločince i bivše suradnike Slobodana Miloševića. Times konstatira kako to i nije čudno obzirom da je na čelu države predsjednik Vučić, donedavni premijer i bivši član notorne četničke Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Zabrinjavajući trend događa se paralelno sa širenjem snažnog utjecaja Rusije na Srbiju, inače jedinu državu izvan bivšeg Sovjetskog saveza koja ima slobodno-trgovinski sporazum s Rusijom. 

Bruxelles i Washington sve češće kritiziraju Srbiju zbog neobične dvostruke igre - približavanje Bruxellesu i Moskvi kako bi izvukla najviše od jedne i druge strane. Zbog takvih ambicija, Srbija ne može dobiti članstvo EU. 

Postoji i sama teorija o Zapadnoj zavjeri protiv Srba koje nisu samo popularne u toj zemlji, već se energično šire raznim provladinim medijima. 

- Nijedna druga zemlja nema narativ o sebi koji Srbija ima, taj dojam da je žrtva Zapada u istom tom periodu devedesetih - rekao je Dmitar Beche viši suradnik u Atlantic Council i autor knjige: "Suparnička sila: Ruski utjecaj u jugoistočnoj Europi". 

Javna podrška srpskih vlasti osuđenom ratnom kriminalnu očekivano je izazvala oštre reakcije iz Europe i Amerike. Iz Europske Unije su poručili kako bi svi politički lideri trebali raditi na pomirenju između zemalja zapadnog Balkana. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 296
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a