Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Srbija ponudila Gadafiju azil, a NATO će mu jamčiti sigurnost?

None Foto: AFP/PXL 3

Urednik francuskog tjednika Claude Angeli potvrdio je informaciju za Blic, ali ne želi otkriti izvor blizak Sarkozyju. Gadafiju su alternativa Ujedinjeni Arapski Emirati...

Srbija je ponudila azil Moameru Gadafiju (59) i njegovoj obitelji, a vodeće zemlje NATO-a jamčit će mu sigurnost, objavio je francuski tjednik Le Canard enchaine pozivajući se na Sarkozyjeve izvore. Pregovori su navodno počeli prije dva tjedna. Alternativa su mu Ujedinjeni Arapski Emirati ili neka zemlja po Gadafijevu izboru.

- Ova vijest nije šala. Pregovori se vode s Gadafijem, a dobio je službenu ponudu od Beograda da dobije utočište u vašoj zemlji. Ne mogu otkriti tko mi je to rekao, ali je informacija pouzdana - rekao je urednik francuskog tjednika Claude Angeli za Blic. Le Canard enchaine poznat je po satiričkim tekstovima, ali i istraživačkom novinarstvu. Česta meta su Nicholas Sarkozy i njegova supruga Carla Bruni. Afere u posljednih 30 godina izašle su u javnost zahvaljujući tjedniku koji izlazi u 450.000 primjeraka. Ne objavljuju oglase.

Cameron i Obama razgovaraju o strategiji

The Independant doznaje kako Gadafi traži primirje. Imaju kopiju pisma libijskog premijera Al-Baghdadija al-Mahmoudija koje je poslao brojnim državama. Predlaže trenutačni prekid vatre uz kontrolu SAD-a i Afričke unije, pregovore s opozicijom, pomilovanje za obje strane i kreiranje novog ustava. David Cameron i Barack Obama razgovarali su u srijedu o strategiji u Libiji. Postoje znakovi da će zapadne sile pristati na primirje bez uvjeta da Gadafi ode u azil iako su britanski premijer i američki predsjednik prvo rekli kako diktator mora napustiti Libiju. 

U pismu, naime, ne piše ništa o Gadafijevoj daljnjoj ulozi.

- Buduća Libija bit će drugačija od one od prije tri mjeseca. To je uvijek i bio plan, samo ga sada moramo ubrzati - piše u pismu.

Berlusconi: Gadafijev sin nije poginuo u napadu

Talijanski premijer Silvio Berlusconi tvrdi kako u napadu krajem travnja nije ubijen Gadafijev sin Saif al-Arab, piše AFP. Vjeruje kako je to samo libijska propaganda. Berlusconi kaže kako Gadafijev sin nije u Libiji jer živi u 'nekoj drugoj zemlji, a poziva se na talijansku obavještajnu službu. 

Komentari (20)
  • bome ovi novinari su pomladili gadafija..po nasim novinarima on ima 59 godina..a po svima ostalima 68..sad ko tu laze....

    26. 5. 2011,   13:18
  • Jako pametno! Gadafi će svoju lovu dovući sa sobom, srbi će garant imati nekakve koristi, a NATO će ga čuvati jer im je u interesu da se makne iz Libije, da se stanje što prije smiri kako bi mogli početi izvlačiti sebi naftu. Sve to, naravno, pod palicom Amerike. Zašto mu mi nismo ponudili azil?

    26. 5. 2011,   09:24
  • srbija zna zaraditi i na tuđoj muki. a mi smo protjerali veleposlanika libije, valjda očekujemo povećanje poslova nakon rušenja gadafija.

    26. 5. 2011,   10:27