Obavijesti

News

Komentari 97

'Srbiji blokirati pregovore s EU dok ne prizna agresiju na RH'

'Srbiji blokirati pregovore s EU dok ne prizna agresiju na RH'
5

Skandalozno je kaže da Povjerenstvo koje bi trebalo pratiti provedbu pristupnih pregovora Srbije s EU-om nije sastalo od 2016. godine - rekao je Zekanović

VIDEO

Tražimo od premijera Andreja Plenkovića da Hrvatska bezrezervno blokira pregovore Srbije s EU dok se ne počnu rješavati sva otvorena pitanja. Rekli su u Saboru zastupnik Hrvoje Zekanović (Hrast) i europarlamentarka Ruža Tomašić. Zastupnik Hrasta je stava da bi Srbiji kao uvjet trebalo postaviti priznanje srbočetničke agresije na Hrvatsku i plaćanje ratne odštete.

- Ova tema treba biti u našem fokusu dok Plenković ne kaže dosta i blokira Srbiju. To je ključna politička tema. Treba Srbiji onemogućiti zatvaranje otvorenih poglavlja i otvaranje - rekao je Zekanović te podsjetio da je Slovenija nama blokirala devet poglavlja zbog otvorenih pitanja, a riječ je, kaže, o prijateljskoj zemlji, dok smo sa Srbijom relativno nedavno ratovali. Žao mu je, kaže, čuti premijera Plenkovića kako sa simpatijama govorio o Srbiji, a s dosta velikim animozitetom prema Sloveniji. Zastupnik je stava da sa svim susjedima trebamo imati dobre odnose, ali i riješiti i otvorena pitanja. Uvjeren je da ako Hrvatska sada ne iskoristi svoju poziciju članice EU,  da nikada neće ni riješiti otvorene sporove sa Srbijom kojih je puno. 

POGLEDAJTE VIDEO

Zastpnici Hrvoje Zekanović i Ruža Tomašić o blokadi pristupanja Srbije Europskoj uniji Reporter: Snježana Krnetić

Posted by 24sata Politiko on Friday, January 18, 2019

- Ni jedna Vlada nije imala hrabrosti tražiti od naših istočnih susjeda ono što nam pripada, da nam se namire svi troškovi koje imamo zahvaljujući srbočetničkoj agresiji na Hrvatsku. To je nedopustivo. Inzistiramo da premijer državnički zauzme oštar stav, a ne ulizički gledajući prema Bruxellesu - izjavio je Zekanović. 

Skandalozno je kaže da Povjerenstvo koje bi trebalo pratiti provedbu pristupnih pregovora Srbije s EU-om nije sastalo od 2016. godine - rekao je Zekanović.

Ruža Tomašić je upozorila da u EU i u parlamentu nije dovoljno iskomunicirano što se dogodilo u Domovinskom ratu. Dio zastupnika, ističe, smatra da je tu bio građanski rat. Napominje da tek kad im objasni što se odvijalo tijekom rata, oni kažu da smo "budale što im toliko popuštate?". 

Zagreb: Hrvoje Zekanović s Ružom Tomašić traži blokadu pregovora sa Srbijom o ulasku u EU

- Ne znam koga se mi bojimo. Svi naši koji idu tamo pregovarati idu s figom u džepu ili se boje izravno reći da su Srbi napali Hrvatsku jer se zna da se sada Srbiji gleda kroz prste. Još oni od nas tražiti odštetu samo zato što se bojimo. Ako je krivo tražiti pravdu, onda se meni čini da smo mi u pogrešnoj uniji - izjavila je Tomašić.

Zagreb: Hrvoje Zekanović s Ružom Tomašić traži blokadu pregovora sa Srbijom o ulasku u EU

Zastupnik Hrasta komentirao je napad na srpskog učenika u Vukovaru i osudio svako nasilje. Gradonačelnika Vukovara Ivana Penavu pozvao je da se konačno odluči je li za ili protiv premijera Plenkovića. Kratko je komentirao naslovnicu Hrvatskog tjednika na kojoj Pupovac u ruci drži odrubljenu glavu Ivana Šretera. Ponovio je da osuđuje svaku govor mržnje, ali i pitao zašto se nisu pokazale naslovnice Novosti s kojih "vrišti govor mržnje". 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 97
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

UŽIVO Šest Rafalea stiže danas u Hrvatsku, evo gdje će ući u zračni prostor: 'Čut ćete ih'
SVE JE SPREMNO

UŽIVO Šest Rafalea stiže danas u Hrvatsku, evo gdje će ući u zračni prostor: 'Čut ćete ih'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'
SUSJEDI SU ZGROŽENI

Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'

Nisam imao bijeli štap jer taj teren dobro poznajem. Sestrična im je vikala moje ime i da sam slijep te da imam člansku iskaznicu Saveza slijepih, rekao je Stevan Jambrešić na sudu