Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Srbin uspio pobjeći iz zatvora: 'Rezali smo rešetke 52 dana...'

None Foto: Privatni album

Pile smo skrivali u tetrapake mlijeka jer njih nitko ne gleda budući da oni zbog folije uvijek reagiraju na detektor za metal, kaže Damjan Mitrović koji je lani pobjegao iz slovenskog zatvora

Damnjan Mitrović (40) je krajem prošle godine pobjegao iz zatvora u Kopru. Za Kurir je ispričao kako je to napravio. 

Inače, on je prije devet godina otišao u Italiju gdje je živio. Godine 2013. protiv njega su raspisali tjeralicu zbog trgovine narkoticima. u Italiji je, tvrdi za to oslobođen. Htio je, kaže doći u Srbiju i pojaviti se na sudu no u Srbiji nisu htjeli prihvatiti jamčevinu već su ga htjeli strpati u pritvor. 

- Često sam iz Italije putovao u Sloveniju. Kada sam zadnji put došao u hotel, uhitili su me zbog tjeralice iz Srbije. Strpali su me u zatvor i shvatio sam da će me izručiti Srbiji. Zato sam isplanirao bijeg - kaže. Pomogao mu je Dragan Milosavljević (41), državljanin BiH.

- Počeli smo pratiti kretanje zaštitara i zapisivati. Kasnije su nam pomoćnici preko zatvorskog zida bacili pile kojima smo 52 dana polako rezali rešetke na ćeliji. To smo skrivali tako da smo vezali konope i kao radili uže za sušenje rublja. Čuvari su nekoliko puta ulazili u sobu, a pile smo skrivali u tetrapake mlijeka jer njih nitko ne gleda budući da oni zbog folije uvijek reagiraju na detektor za metal. U noći s 29. na 30 prosinac smo cimer i ja uspjeli prepiliti rešetke - kaže  Mitrović.

Po plahtama su se spustili u dvorište. Tu su našli kontejnere i naslagali ih jedne na druge. Uz oštru žicu su prislonili jastuk. 

- Prvo sam se popeo ja, a onda sam cimera podigao pomoću plahte. Popeli smo se na stražarsku kućicu i spustili se na ulicu niz plahte. Posjekao sam ruke na žicu i ozlijedio kuk, a moj je cimer ozlijedio nogu jer smo krivo pali. Kad smo izašli, razdvojili smo se - kaže Mitrović. Prešao je u Italiju, i otišao u Ferraru gdje živi s obitelji. Tvrdi da je otišao u policiju i prijavio se.

-  Ja sam u Italiji slobodan čovjek i da oni me ne žele izručiti pa neću imati nikakvih problema. Želio bih se vratiti u Srbiju, ali to očigledno neće biti moguće zbog greške koja je napravljena, a ja u pritvor ne želim - kaže Mitrović.

Komentari (10)
  • Strani državljanin pobjegao iz zatvora stranoj državi. Srbin u Sloveniji ili Tadžikistanac u Bangladešu svejedno nam bilo, kakve to veze ima s Republikom Hrvatskom? Nikakve, zar ne?

    9. 1. 2019,   11:43
  • ide im bežanje

    9. 1. 2019,   11:21
  • svi pošteni završe u zatvoru? interesantno

    9. 1. 2019,   13:19