Obavijesti

News

Komentari 11

Srce mu je desno, a jetra lijevo: 'Organi su mi se razbježali...'

Srce mu je desno, a jetra lijevo: 'Organi su mi se razbježali...'
1

Matiji Smrčeku (73) iz Bjelovara slučajno su otkrili da mu organi ne stoje na uobičajenim mjestima u tijelu i to kad je išao na liječnički pregled za vojsku. Gdje mu je jetra je otkrio tek nedavno

VIDEO

Kad sam svojoj liječnici rekao da mi srce kuca na desnoj strani, pogledala me kao da sam pacijent kojeg treba smjestiti u umobolnicu jer mi nije vjerovala, kroz smijeh kaže Matija Smrček (73).

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:46

Živi u Zrinskom Topolovcu, mjestu 30-ak kilometara od Bjelovara, a svi ga mještani dobro znaju po njegovim umjetninama koje izrađuje od drveta. No manji broj njih zna da je on jedan od rijetkih ljudi kojima su se organi “razbježali” po tijelu. U odnosu na obične ljude, njegovo srce kuca na desnoj umjesto na lijevoj strani, dok mu je jetra umjesto uobičajeno desno “pobjegla” lijevo.

Iako ima 73 godine, srce mu kuca puno sporije nego kod drugih ljudi, tek 50 otkucaja u minuti. Da mu je srce na desnoj strani, kaže, saznao je prije 53 godine tijekom liječničkog pregleda za vojsku. Gdje mu je jetra, otkrio je nedavno.

- Nakon što je jedan doktor ustanovio da imam srce na desnoj strani, sastao se liječnički konzilij koji je zaključio da je srce normalne veličine, da ‘radi kao urica’ i da sam sposoban za vojsku. Rekli su mi i da sam četvrti do sada koji srce ima na ‘krivoj’ strani - kaže Matija vadeći opsežnu dokumentaciju. Kako su ga unazad dvije godine stisnule zdravstvene tegobe, u bjelovarskoj Općoj bolnici saznao je i da mu ni jetra nije tamo gdje bi trebala biti.

- Ležao sam 12 dana na intenzivnoj i radi ultrazvuka srca okrenuli su me na lijevi bok. Tad su počeli pipati jetru, ali je nisu našli na desnoj, nego na lijevoj strani- objašnjava nam susretljivi domaćin kojeg od milja zovu Mato.

Ističe da su mu tom prilikom liječnici izmjerili svega 21 otkucaj u minuti, što je već na samoj granici smrti. Sad mu je srce ubrzalo rad, ali ne prelazi 50 otkucaja u minuti.

Matija Smrček je dobar poznavatelj i povijesnih događaja, koje već godinama “pretače” u umjetnička djela. Na ulazu u kuću nalazi se lurdska spilja s majkom Božjom, koju je izradio duborezom od jednog komada drveta. Na nagovor župnika, prije dvije godine, izradio je rezbariju koja prikazuje Zrinskog i Frankopana za stolom pred pogubljenje u bečkom Novome Mestu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"