Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Srebrni olimpijac u strahu za život: 'Ne vraćam se u Etiopiju'

Usprkos obećanjima etiopskih vlasti kako mu se ništa neće dogoditi, srebrni olimpijac Feyisa Lilesa (26) odustao je od povratka u domovinu nakon olimpijskih igara u Rio de Janeiru

Osvajač srebrne medalje u maratonu Feyisa Lilesa strahuje za svoj život nakon što je prosvjedovao protiv etiopskih vlasti koje su u posljednjih devet mjeseci ubile više od tisuću pripadnika naroda Oromo. Lilesa je prilikom prolaska ciljem napravio križ s rukama i na taj način protestirao.

Njegov narod, povijesno marginaliziran od etiopske vlade, prosvjeduje protiv države i premijera koji žele proširiti glavni grad Adis Abebu na njihovu zemlju. Nakon što su se pobunili krenula je serija ubojstava, uhićenja i mučenja u zatvorima, a pripadnici naroda za vrijeme masakra radili su rukama isti znak kakav je Feyisa napravio.

Etiopske vlasti su poručile kako je nedopustivo izraziti svoje političko mišljenje na Olimpijskim igrama, ali i da će Lilesi prirediti svečani doček kao i ostalim članovima olimpijske delegacije.

Međutim, Lilesa očito ne vjeruje vlastima i odbio je povratak u Adis Abebu.

"Ako se vratim kući ubit će me ili poslati u zatvor. Želim se preseliti u neku drugu državu," kazao je 26-godišnji maratonac.

Za sada je nepoznato o kojoj zemlji Lilesa razmišlja. O njegovim planovima nije upoznat niti menadžer Federico Roso. Kako bi mu pomogli dio njegovih obožavatelja je pokrenuo crowdfunding kampanju i u svega nekoliko dana prikupljeno je više od 100.000 dolara.

Nagađa se kako će Lilesa zatražiti politički azil u SAD. 

Komentari (7)
  • Pametno da se ne želi vratiti, ali što će biti sa njegovom obitelji? Može li im medjunarodna zajednica pomoći da spase živote?

    24. 8. 2016,   12:51
  • i bolje nek živi u brazilu

    24. 8. 2016,   15:20
  • Dok su Afrikom vladali kolonizatori, ubijali su masovno i tako održavali "red". To su naučili domoroci, i sada kada su slobodni, održavaju "red". Nije bitno koje si boje, vjere ili obrazovanja, daj čovi vlast u ruke i postaje manijakalni ubojica, kriminalac i totalni pokvarenjak.

    25. 8. 2016,   09:08