Obavijesti

News

Komentari 0

Sreća u Hrvatskoj: Ostavili su London i doselili se u Štrigovu

Sreća u Hrvatskoj: Ostavili su London i doselili se u Štrigovu
3

Obitelj Daniels iz Swindona prije pet godina doselila se u Štrigovu i započela novi život. Oduševljeni su zemljom i žele ovdje ostati, a imaju i brojne poslovne planove

VIDEO

Živjeli smo u velikom gradu Swindonu zapadno od Londona. Moj suprug je IT konzultant, a ja sam 12 godina radila u računovodstvu velike osiguravajuće kuće. Htjeli smo bolji i drugačiji život, htjeli smo ići živjeti na selo. No zemljišta u Engleskoj su strahovito skupa i to si nismo mogli priuštiti, započinje priču o obiteljskom životnom projektu Sally Daniels (44).

Upravo je ona na internetu provela najviše vremena tražeći novi dom za svoju obitelj i tako je naletjela na oglas da se prodaje kuća u Štrigovi. Za Hrvatsku je čula, ali vrlo površno i nikad nije bila kod nas. 

- Oduševila sam se jer je priroda fantastična, čista i nedirnuta, upravo ono što smo htjeli. Cijena je bila odgovarajuća, a za isto takvo imanje u Engleskoj morali bismo platiti daleko više. I tako je pala odluka da idemo. Najprije smo došli na par dana razgledati prije konačne odluke, no zaljubili smo se u kuću i kraj na prvi pogled. Dala sam otkaz na poslu, spakirala našu djecu i muža, i krenula u avanturu - prisjeća se Sally. 

Odluka o napuštanju poznatog i ugodnog načina života kako bi krenula u nepoznatu zemlju i posvetila se prirodi nije bila lagana, no izazov pred njom još ju je više motivirao u naumu da plan uspije. Sin Oliver tada je imao osam godina, a kći Ella šest godina.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Upisali su se u školu u Štrigovi gdje su danas odlični učenici šestog i osmog razreda. 

- Za Ellu kažu da govori poput "prave Međimurke" i jako mi je drago da su se oboje snašli. Kad smo tek stigli, ljudi su bili dosta nepovjerljivi prema nama. Mislili su da smo kriminalci, ubojice koji bježe pred zakonom ili da je cijela obitelj u programu zaštite svjedoka. Trebalo je vremena za izgraditi povjerenje, no danas smo prihvaćeni i punopravni članovi zajednice - objasnila je Sally. 

Dolaskom u Štrigovu odlučila se posvetiti turizmu, a suprug je honorarni suradnik na različitim projektima i putuje između Engleske i Hrvatske. 

- U početku smo imali veliku želju da sve ovo uspije, ali i plan u slučaju da ne bude tako. Stan u Swindonu prodali smo tek nakon dvije godine kad smo se uvjerili da se ondje više nećemo vratiti. Tim novcem kupili smo još jednu kuću i pretvorili je u turističku oazu mira. Naši gosti dolaze iz Belgije, Austrije, Njemačke i susjednih zemalja, a već smo ostvarili 60 noćenja iako nam je to prva godina kako radimo. Planiramo i proširiti ponudu, pa u pomoćnoj zgradi gradimo saunu - priča Sally o svojim planovima. 

U Hrvatskoj su najprije dobili vizu, pa produljenje boravka, a sad su ishodili trajni boravak

- Nikad se ne bih vratila u Englesku i želim ostati ovdje. Prekrasno nam je i svi smo se preporodili. Ovdje moja djeca imaju više slobode u odrastanju. Svi misle da vani cvate cvijeće, no nisu u pravu. U Engleskoj su veće plaće i možete zaraditi novac, no troškovi života su tako visoki da ga brzo i potrošite. Ovdje postoji cijeli niz mogućnosti, no birokracija koja koči male poduzetnike otežava nastojanja da se napreduje. To je jedina stvar koju bih mijenjala - kaže Sally koja nikad u životu nije uzgajala životinje niti je imala vrt s povrćem. 

Sada ima tri ovce, guske, purice, kokice... Ima svoj vinograd i lani je sa suprugom prvi put u životu napravila vlastito vino. 

- Ništa nisam znala o uzgoju životinja, poljoprivredi, vinarstvu. No imam odlične susjede koji su mi puno pomogli savjetima i uputama, za neke stvari tu je i internet, tako da otkrivam jedan posve novi svijet - smije se ona na verandi svoje kuće s prekrasnim pogledom na šume i prirodu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda
VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku
STOP ZA MILANOVIĆA

VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku

Na Ustavnom sudu se raspravljalo o načinu na koji se predsjednik RH Zoran Milanović angažirao u izbornoj kampanji