Obavijesti

News

Komentari 7

Srednje škole nisu obavezne, pa ni udžbenici nisu besplatni

Srednje škole nisu obavezne, pa ni udžbenici nisu besplatni

Iako će država pokriti trošak udžbenika za sve osnovce u Hrvatskoj, trošak udžbenika, te tableta u srednjim školama ministarstvo će pokriti samo učenicima korisnicima zajamčene minimalne naknade

VIDEO

U srijedu 26. lipnja počinju upisi učenika u srednju školu. Prijave u Nacionalni informacijski sustav počele su 27. svibnja, a upisne ljestvice zatvaraju se 10. srpnja. Konačne ljestvice poretka bit će objavljene 13. srpnja, upisi traju do 18. srpnja, a 20. srpnja objavljuju se slobodna upisna mjesta za jesenski rok.

Prijave i upisi obavljaju se preko stranice upisi.hr

Ove jeseni i u srednje škole ulazi frontalna reforma. Po novim kurikulumima učit će se u prvim razredima gimnazija, u a četverogodišnjim strukovnim školama novi kurikulumi primijenit će se u predmetima koji su potrebni za državu maturu (hrvatski jezik, matematika, strani jezik).
Kurikularna reforma će do školske godine 2021./2022. obuhvatiti sve razrede, kako bi se na kraju te godine održala i državna matura po novim kurikulumima.
Kao i za osnovne škole, i za srednje obuhvaćene reformom izrađuju se novi, lakši i prilagođeniji udžbenici koji dolaze s digitalnim sadržajima, no ovi udžbenici, kao ni tableti, ne idu na državni trošak.
Naime, kako tumače u ministarstvu znanosti i obrazovanja, srednja škola nije obavezna, pa će ministarstvo platiti udžbenike i tablete za učenike sa zajamčenom minimalnom naknadom. 
Osim toga, udžbenici i oprema za stručne predmete rade se po posebnim kurikulumima, te informacije o svemu što im je potrebno na nastavi učenici i njihovi roditelji dobivaju u školama koje upisuju.
U 26 škola uključenih u "Školu za život", eksperimentalni program se nastavlja u drugim razredima. Kao i u osnovnim školama, sve radne materijale i opremu pokriva ministarstvo.

Provjerite kakve promjene slijede u školama od jeseni

U srednjim se školama ove godine planiraju mjesta za 47.481 učenika, što je za 245 manje nego lani. Od toga, 23,79 posto planiranih mjesta je u gimnazijama, a 57,93 posto u četverogodišnjim i trogodišnjim strukovnim školama.
Ove su se godine smanjile i kvote za gimnazijske programe, no to se odnosi na programe strukovnih gimnazija, za koje nema interesa, ali ni jasne svrhe, piše Glas Slavonije.

U srednjim umjetničkim i strukovnim školama nastava će se odvijati prema specifičnim programima kao i dosad, a za većinu umjetničkih škola provode se prijamni ispiti.

PRIJAMNI ISPITI
Zbog velikog broja zainteresiranih učenika s najboljim prosjecima, ove godine se prijamni ispiti provode za obrazovne programe u tri zagrebačke srednje škole: U XV. gimnaziji (MIOC), Prirodoslovnoj školi Vladimira Preloga, te Gimnaziji Tituša Brezovačkog. 

 

ŠKOLA ZA VIDEOIGRICE
Tehnička škola Sisak ove godine upisuje jedan razred, odnosno 24 učenika za zanimanje - tehničar za razvoj video igara. Prema prvim informacijama, interes za smjer kakvog dosad nije bilo u tehničkim školama izuzetno je velik, a raspituju se i učenici iz drugih županija.
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.