Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Cijene rastu: Što možete napraviti u svom budžetu?

None Foto: Fotolia

Već su poskupjeli kruh, voće, povrće, konditorski proizvodi, kava, šećer, pšenica i ulje. Nedavno im se pridružio i benzin, a moglo bi, kažu, uskoro i mlijeko.

Što možete poduzeti kako bi smanjili udar na kućni proračun?

Rezanje i racionalizacija potrošnje - osobne i kućanstva u cjelini - prvi je korak. Vodite dnevnik potrošnje. Nečega ćete se vjerojatno morati odreći, ali vjerojatnije je da ćete otkriti kako većinu troškova možete svesti na razumniju mjeru. Pazite da u tome aktivno sudjeluju svi članovi vašeg domaćinstva.

Postupno prebacite bar dio mjesečnih prihoda i štednje u čvršću, stabilniju valutu ili robu čija vrijednost ne oscilira značajno tijekom dužih razdoblja (poput, recimo, plemenitih metala). U prebacivanje krenite prvo sa štednjom i zalihom za crne dane (ako ju imate). Ako ih nemate, počnite ih stvarati u čvrstoj valuti.

Stvorite zalihu. Ne trebate nakrcati špajzu kao da se spremate za nuklearnu zimu. No, višak ključnih namirnica i potrepština može ublažiti jači udar inflacije. Pazite da ono što nabavljate ima dugi rok trajanja i da to možete pohraniti na odgovarajući način.

Ostale savjete potražite na Pametnakuna.hr

Komentari (10)
  • HRVATSKI TRIATLON;popis disciplina: 1.dizanje kredita 2.plivanje u dugovima 3.preskakanje rata

    12. 1. 2011,   16:12
  • ljudi treba se znat nosit sa recesiom ..ja naprimjer kupio sam u lidlu litru soka na razgađanje istreso u bunar i bolime ona stvar imam soka cijelu godinu dana jedino mi malo susjedi smetaju kad gledam televizor..spustemi roletne sve u svemu dobroje imao sam nekad i psa i taman ga naviko da nejede a on crče ni dan danas neznam od čega

    12. 1. 2011,   18:42
  • Ovo je pisao netko tko ima dobru plaću i živi sam, o kojem kućnom proračunu pričamo, o kojim valutama i štednji,HALO čovječe narod nema što jesti , nema od čega plaćati račune, nema u što obući djecu i poslati u školu, NEMA POSLA, Ajmo prestati pričati bajke i reći došli smo do dna, KAKO DALJE

    12. 1. 2011,   17:13