Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Sretna Nova: Skuplje mlijeko i kruh, a kava u kafiću jeftinija?

None Foto: Fotolia 3

Promjene će nastupiti još dok spavate nakon novogodišneg slavlja. Na mlijeko i kruh uvodi se PDV od pet posto, dok se u ugostiteljstvu smanjuje s 25 na 10 posto

Hrvatska je neslavno završila 2012. godinu. Zemlja smo s trećom najvišom inflacijom u cijeloj Europi. Drugim riječima, iste namirnice koje smo kupovali početkom godine, znatno su poskupile na kraju 2012. 

Poskupilo je gotovo sve, mlijeko, kruh, meso, voće i povrće. A iako su cijene šećera i ulja trebale pojeftiniti zbog međustope od 10 posto u ovoj godini, one ne da nisu pojeftinile, već su u slučaju šećera ostale ne prošlogodišnjoj razini, dok je ulje čak i poskupjelo, i to za cijelu kunu.

Nažalost, pojeftinjenja ne treba očekivati ni u idućoj godini. Naprotiv, čim stupimo u 2013. na kruh i mlijeko uvodi se stopa PDV-a od pet posto (umjesto dosadašnjih nula posto), što znači da nas očekuje novo poskupljenje osnovnih životnih namirnica. Uz to, PDV od pet posto uvodi se i na knjige,  lijekove, ortopedska pomagala, te kinoulaznice. 

Procjenjuje se da će se tim porezom u državnu blagajnu sliti oko 1,3 milijarde kuna.

Dakle, prema mišljenju ekonomista, čeka nas još teža godina, a izlaza iz recesije još uvijek nema na vidiku.

Uz sva poskupljenja, hoće li tko uopće imati za kavu?

Jedina stvar od koje će u 2013. možda profitirati građani jest smanjenje PDV-a s 25 na 10 posto na uslužne djelatnosti u ugostiteljstvu koje se prvenstveno odnose na hranu, bezalkoholna pića, pivo i vino. 

To bi, pak, u najmanju ruku, trebalo značiti da će pojeftiniti kava, napitak za kojim je poznato da  Hrvati luduju. 

Iako, zbog poskupljenja svega ostaloga, pitanje je tko će uopće imati za šalicu kave, pa makar ona i bila jeftinija.

Troškovi života bit će skuplji za 500 kuna

Naime, troškovi života u Hrvatskoj od Nove će godine biti i do 500 kuna na mjesec skuplji nego sada. Što zbog izmjena u poreznom sustavu, što zbog poskupljenja grijanja i ostalih režija, kao i daljnjeg rasta cijena hrane i energenata na svjetskom tržištu, zbog čega će i cijena robe i usluga u Hrvatskoj nastaviti rasti.

Do lipnja 460.000 nezaposlenih?

Istovremeno, plaće i standard građana će i dalje padati,  a broj nezaposlenih i dalje rasti. U Novu godinu ušli smo sa 358.214 prijavljenih ljudi na burzi rada,a  crne procjene govore kako će do lipnja biti čak 460.000 nezaposlenih.

Mnogi ekonomisti ne vide rast BDP-a, već, u najboljem slučaju, stagnaciju. Očekuje se da će stopa inflacije u 2013. biti oko 4,5 posto.

Kaos već oko Uskrsa

Uglavnom, neki procjenjuju da će se novo dno dosegnuti već oko Uskrsa. Tada bi trebalo doći do prekretnice. Ili će, zahvaljujući izvrsnoj turističkoj sezoni, doći do laganog oporavka, ili slijedi novi pad.

Komentari (216)
  • ocete se kladit da kafici nece sniziti cijeni ni kunu?

    1. 1. 2013,   09:20
  • a od danas i ja na birou....sretna mi nova godina...

    1. 1. 2013,   08:51
  • Umisto da je kava poskupila, da se jadni svit ne pati po kaficima, oni poskupili kruv i mliko, da svit gladuje !

    1. 1. 2013,   08:44