Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Srušen je zid u Branimirovoj: 'Ulična umjetnost je oštećena'

None Foto: Davor Visnjic/PIXSELL 11

Zid je trebalo sačuvati, s vremenom je postao dio zagrebačke duše u kojoj sada postoji praznina mnogo veća nego što je ta rupa u zidu, kazao je Davor Bernardić

Iako su o rušenje dijela zida u Branimirovoj ulici u Zagrebu najavljivali i iz HŽ-a, dio Zagrepčana je šokiran. Šteta je i za mnogobrojne turiste koji cijene urbanu kulturu i street art. Na mjestu gdje je bio oslikani zid sada se nalaze jumbo plakati.

- Smatram da je zid trebalo sačuvati, s vremenom je postao dio zagrebačke duše u kojoj sada postoji praznina mnogo veća nego što je ta rupa u zidu. Želim vjerovati da opravdanje za rušenje nisu jumbo plakati, nego realni sigurnosni razlozi koji se drugačije nisu mogli otkloniti. Želim čuti razlog za opravdanost rušenja i nadam se da je dobar - izjavio je predsjednik zagrebačkog SDP-a Davor Bernardić o ovoj prostorno maloj, ali za zagrebačku urbanu umjetnost i identitet bitnoj, lošoj i velikoj promjeni.

Dodao je da kako 'u takvim situacijama treba pronaći snagu i iznjedriti nove ideje kako bi unatoč izgubljenom dodatno ojačali i obnovili zagrebački urbani identitet'.

Bernardić je predložio da se zagrebačkim grafiterima pronađe i osigura novi prostor za stvaranje što bi 'možda i podiglo i osvježilo neki zasada sivi i bezlični dio Zagreba'.

Na upit ima li ideju koji bi to prostor mogao biti, predsjednik zagrebačkog SDP-a Bernardić je odgovorio: 

"Bilo bi dobro kada bi što veći broj građana poslao svoj prijedlog, zajedno imamo više očiju i ideja nego ja kao pojedinac. Ipak, pada mi na pamet dio ispod Mosta mladosti, kod Bundeka. Mogao bi se urediti, ocrtati, malo rasvijetliti i postati okupljalište alternativaca, zaljubljenika u street art i turista u potrazi za prilikom za fotografiranje".

Komentari (84)
  • Ajde daj,ovdje svi cvile za gluposti,kao npr stari oronuli zid,tako su cvilili i za Cvjetnim trgom,a sad svi kažu da izgleda svjetski,osim za ono najbitnije,to nitko ne cvili,to šutimo i trpimo

    30. 5. 2015,   12:20
  • Bravo uprava hž-a kaj ste roknuli zid, uvijek sam imao osjećaj zbog tog zida kao da prolazim pokraj koncentracijskog logora u Bronxu, još da srušite i one hž straćare na tom potezu bilo bi super.

    30. 5. 2015,   13:19
  • bilo je i vrijeme..

    30. 5. 2015,   12:01