Obavijesti

News

Komentari 2

'Stabilizacija javnih financija vidi se u državnom proračunu'

'Stabilizacija javnih financija vidi se u državnom proračunu'
1

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić u Dnevniku Nove TV komentirao je prognoze Europske komisije o ekonomskom rastu, situaciju s brodogradilištima i aferu SMS

VIDEO

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić je, gostujući u Dnevniku NoveTV komentirao prognoze Europske komisije za rast Hrvatske. I dok su prognoze EK za sljedeću godinu vrlo optimistične, procjene ministra i potpredsjednika Vlade su ipak nešto konzervativnije. 

 Naravno, mi želimo veći rast. Povećan rast osobne potrošnje, rast investicija, rast plaća, bolje povlačenje novca iz EU fondova - to je ono što očekujemo sljedećih godina - rekao je Tolušić na pitanje Mislava Bage brine li ga to što druge europske države ekonomski bilježe veći i brži rast od Hrvatske

S tvrdnjom Europske komisije kako je Hrvatska trenutno dosegla gornju granicu osobne potrošnje, ministar se ne slaže. 

- Ne slažem se, ali ne možemo se fokusirati samo na osobnu potrošnju. Činjenica je da plaće koje su u određenim sektorima porasle, i rast će u budućnosti, povlačenje investicija i novca iz EU fondova sveukupno stabiliziraju javne financije i dovode do gospodarskog rasta - komentirao je Tolušić.

'Situacija s populizmom je prestrašna'

Tvrdi da se stabiliziranje vidi i u državnom proračunu. Na prognoze Europske komisije o tome kako trenutan ekonomski rast Hrvatske nije dugoročno održiv te da se može očekivati pad, Tolušić odgovara da do nove krize neće doći te kako vjeruje da EU ima mehanizme zaštite od novog gospodarskog kraha.

- Situacija s populizmom je prestrašna. Neki govore da ćemo sljedeće godine bilježiti rast od 15 posto. To nisu realne stvari, ali je lijepo za čuti. Ljudima treba govoriti kako stvari stvarno stoje. Imali smo realne procjene Ministarstva financija kakvo je stanje gospodarstva u Hrvatskoj. Europska komisija je u prognozama potvrdila te brojke. To je odgovorno ponašanje političara - rekao je Tolušić.

U istom tonu potpredsjednik Vlade je rekao kako se mora realno pristupiti pitanju održavanja brodogradilišta na životu. 

'Kazniti sve upetljane u aferu SMS'

- Smatram da Vlada ne treba financirati brodogradilišta na ovakav način. Vidi se da to ne funkcionira i s time ne treba nastavljati. Hrvatska Vlada pokušava pomoći pri pronalasku strateškog partnera, dajemo sve od sebe za razliku od bivše uprave koja ništa nije činila po tom pitanju. Pomogli smo s kreditom u iznosu od 96 milijuna kuna, ali ti su novci potrošeni kako ne treba - rekao je Tolušić na pitanje o tome jesu li hrvatska brodogradilišta novi Agrokor za Hrvatsku. 

Po pitanju Marakeškog sporazuma, Tolušić je rekao da Vlada ima isti stav od početka te da predsjednica ima legitimno pravo mijenjati svoje mišljenje. 

- Mislim da se nikome ne isplati suprotstavljati Vladi, treba se razgovarati i surađivati, a ne konfrontirati - komentirao je ministar. Po pitanju toga hoće li predsjednica dobiti podršku HDZ-a na predstojećim izborima, rekao je da vjeruje da hoće.

Na pitanje o aferi s curenjem podataka zbog koje je uhićen i njegov vozač, ministar želi da se istraže svi pojedinci upetljani u aferu SMS kako bi se krivci kaznili i kako afera dugoročno ne bi naštetila ni njemu ni HDZ-u. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso, parkirali u hangare vojarne. Kreće svečani program
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso, parkirali u hangare vojarne. Kreće svečani program

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa