Obavijesti

News

Komentari 5

Staljinov 'James Bond': On je bio nacistički neprijatelj br. 1

Staljinov 'James Bond': On je bio nacistički neprijatelj br. 1
1

Nikolaj Kuznjecov, sovjetski obavještajac iz Drugog svjetskog rata govorio na šest dijalekata njemačkog jezika. Pod lažnim imenom infiltrirao se u sam vrh njemačke vojske

VIDEO

Operacije u kojima je sudjelovao slavni Staljinov obavještajac postale su legendarne. Sovjetska kontraobavještajna služba je zahvaljujući isključivo njemu saznala o tajnoj diplomatskoj prepisci njemačkih veleposlanstava. On je pomogao da se otkrije "Werwolf" - Hitlerov tajni bunker na Istočnom frontu i eliminirao je šestoricu visokih njemačkih časnika. Podaci do kojih je on došao su pomogle da se spriječi atentat na saveznički trojac - Staljina, Churchilla i Roosevelta - tijekom konferencije u Teheranu.

Kuznjecov je otkrio njemačke planove o pokretanju velikog masovnog napada kod Kurska, informacije o njemačkim raketama V-2, njemačkim planovima da se podigne ustanak na Kavkazu protiv SSSR-a

Staljinov James Bond, rođen 1911. godine, na tajnim zadacima koristio je nekoliko pseudonima: Rudolf Schmidt, Nikolaj Gračov, Paul Siebert..

Erudit uvijek željan novih znanja

Kuznjecev je bio inženjer šumarstva po struci, ali i nevjerojatno talentiran za jezike. Govorio je njemački toliko dobro da su njemački inženjeri, koji su s njim radili 30-ih godina u Sverdlovskom industrijskom institutu, mislili da je on rođeni Nijemac. Kako su njegovi kolege bili iz različitih dijelova Njemačke i govorili različitim dijalektima i narječjima, on je družeći se sa njima naučio mnoge lokalizme i specifičnosti pojedinih govornih područja. Svoj diplomski rad je 1936. godine obranio na njemačkom jeziku. A njemački je naučio u razgovoru s ljekarnikom i šumarom, jedina dva Nijemca u gradiću u Sibiru u kojem se završio srednju školu. Govorio je još esperanto, poljski i ukrajinski jezik.

U NKVD (tajnu policiju SSSR-a) je stupio 1938. godine kad se preselio u Moskvu. Iako je još formalno radio svoj posao inženjera tamo je završio cijeli niz obuka. Padobransku, skijašku i streljačku obuku, naučio je borilačke vještine, naučio voziti automobil i motor, završio školu plesa, naučio sve o izvođenju diverzantskih akcija.

Izuzetno hrabar i oštrouman

Kad je počeo rat Kuznjecev je odmah tražio da ga se pošalje u neprijateljsku pozadinu gdje bi obavljao obavještajne aktivnosti. Postaje supertajni specijalni agent. Predstavljao se kao Nijemac, bio je izrazito hladnokrvan i posvećen svom poslu. Uvijek se trudio govoriti drugačijim dijalektom od sugovornika kako ovaj ne bi pomislio da su iz istog kraja. 

No, ipak, netko tko nikada nije bio u Njemačkoj teško može glumiti Nijemca. Zato je Kuznjecov stalno morao kontrolirati svaki svoj pokret. Primjerice, kada Rus naručuje tri krigle piva on pokazuje barmenu kažiprst, srednji i prstenjak, a Nijemac pokazuje palac, kažiprst i srednji prst. 
A sumnju je vrlo lako izazvati. Dovoljan je jedan trenutak da se izgubi pažnja i napravi pogrešna gesta. No, Kuznjecov je odlično savladao njemačku kulturu, njemačku povijest, njemački način razmišljanja i ophođenja. Znao je do detalja strukturu i povijest Hitlerove stranke, biografije nacističkih vođa.. 

Informacije 'iz kafane'

Svladao je i način konzumiranja alkohola i tako je naveo njemačkog visokorangiranog časnika da popije koju čašicu više i od njega je saznao da se planira atentat na čelnike saveznika u Teheranu. 

Povjesničar sovjetske obavještajne službe Aleksandar Kolpakidi piše da je "časnik koji izvlači podatke po barovima i restoranima u Rovnu mogao saznati mnogo toga, ali ne neku veliku tajnu". Pa ipak, analitičari u Moskvi su od mase sitnica koje im je dojavljivao agent Nikolaj uspjeli stvoriti jasnu sliku budućih njemačkih planova.

'Spreman sam žrtvovati život'

U jednom od posljednjih pisama bratu navodi: "Volim život, još uvijek sam vrlo mlad. Ali ako moja Domovina, koju volim kao rođenu majku, traži od mene da žrtvujem život za oslobođenje od njemačke okupacije, učinit ću to. Neka svijet zna na što je sposoban jedan ruski domoljub i boljševik. Neka nacistički lideri znaju da naša nacija ne može biti pokorena ili ugašena, kao što sunce ne može se ugasiti ... Neka i poginem, ali biti ću besmrtan u sjećanju svog naroda."

Soviet Union postage stamp (1966) : Nikolai Ivanovich Kuznetsov (1911 – 1944) Soviet intelligence agent and partisan who operated in Nazi-occupied U..

U pokušaju proboja na ruski teritorij, u selu Boratin blizu linije fronta 9. ožujka 1944, Kuznjecov nailazi na pripadnike ukrajinske pobunjeničke vojske  U okršaju protiv njih pogiba zajedno s prijateljima. Imao je samo 32 godine. Posthumno je proglašen Herojem Sovjetskog Saveza. Mnogi podaci o njemu i njegovom radu su još uvijek u arhivi Federalne službe sigurnosti i biti će otkrivene tek 2025. godine
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

'Sočni' detalji iz života fatalne Coco: Voljela plemića i nacista
MIRIS SKANDALA

'Sočni' detalji iz života fatalne Coco: Voljela plemića i nacista

Ljubiteljica aristokracije, milijunaša i nacista - genijalna modna ikona Coco Chanel cijelo vrijeme okupacije Francuske provela je u hotelu Ritz gdje je bila smještena nacistička vrhuška

Toranj smrti: I danas živimo u strahu da ćemo izgorjeti živi...
GRENFELL TORANJ

Toranj smrti: I danas živimo u strahu da ćemo izgorjeti živi...

Poznati londonski neboder Grenfell na današnji dan prije dvije godine planuo je kao šibica. U požaru je život izgubile 72 ljudi, dvoje ih je podleglo ozljedama u bolnici dok je 70 ljudi bilo ozlijeđeno
Sloboda i strah na Kosovu: 'Da tu nije NATO, izbio bi novi rat'
20 GODINA OD PREKRETNICE

Sloboda i strah na Kosovu: 'Da tu nije NATO, izbio bi novi rat'

NATO-ova tromjesečna intervencija zaustavila je nasilje između albanskih separatista i srpskih snaga kojima je upravljao Slobodan Milošević. Iako je nasilje zaustavljeno, dvije se strane nikada nisu pomirile u cijelosti