Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Stanari vadili stvari iz zgrade u Zagrebu: 'Pukla nam je fasada'

None Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL 13

OSTALI U STANOVIMA Stanari Kranjčevićeve nisu spavali zbog nagnute fasade koja je zidana bez upora. Službe u pregledanim stanovima nisu otkrili pukotine koje bi narušile statiku...

Nije nam svejedno jer još ne znamo je li tu oštećen i zid. Jasno se vidi kako se ciglena fasada odvojila, ali morat će provjeriti postoji li kakva opasnost i za nas, rekli su u subotu stanari zagrebačke Kranjčevićeve ulice s broja 36.

Dok je dio vlasnika stanova otišao na godišnje odmore, ostatak nije dobro spavao u noći na subotu. Naime, netko je u petak uvečer primijetio kako je pukla i počela se naginjati fasada na dijelu zgrade koji gleda na Ulicu Božidara Adžije. Krhotine su popadale na pločnik, a policija je zbog opasnosti zatvorila promet Adžijinom ulicom od rotora u pravcu sjevera do Ogrizovićeve ulice.

Pozvali su i vatrogasce koji su od drvenih greda izradili potpornje i osigurali fasadu od daljnjeg rušenja. Dežurali su ondje šest sati prije nego su ih vratili u postaju. Sve je tijekom petka pregledao i statičar Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, koji je utvrdio kako za sad ne postoji točka oštećenja koja bi mogla biti opasna.

Prema prvim pretpostavkama za sve je kriva dotrajalost. Lijeva strana fasade nema dobar temelj pa je to s protokom vremena kliznulo. Naime, fasadna cigla je zidana uz zid bez upora po njoj pa je cijeli teret visine ostao na temelju.

POGLEDAJTE VIDEO:

Nosivi zidovi su OK

U subotu je očevid provela i građevinska inspekcija Državnog inspektorata.

- Naša inspekcija je utvrdila deformaciju fasadne stijene te su poduzete mjere osiguranja od povećanja deformacija.

U postupku inspekcijskog postupanja je i utvrđivanje odgovornosti - napisali su u Državnom inspektoratu te su se obećali javiti čim im nadzor završi.

Zagreb: Vatrogasci izaÅ¡li na teren zbog uruÅ¡avanja zgrade u Kranjčevićevoj VIDEO: VATROGASCI NA TERENU Napukao zid zgrade u Zagrebu: Službe su dežurale cijelu noć

- Ja sam pustila vatrogasce i eto igrom slučaja stan sina i snahe je baš u ravnini s puknutom fasadom pa je statičar ušao kako bi pogledao iz druge perspektive - rekla nam je stanarka Đurđica.

Sretna je što u stanu nije bilo pukotina, a da su zidovi cijeli potvrdili su nam i drugi stanari. Kako bi dodatno provjerili statiku zgrade hitne službe su ušle u trgovinu opreme za vježbanje.

Nisu otkrili pukotine na nosivim zidovima pa zato nikoga na kraju nisu evakuirali.

Policija je zapečatila trgovinu te se u nju od petka uopće ne može ući.

- Nismo znali hoće li nas morati evakuirati. U toj zgradi imamo ured pa smo za svaki slučaj izvukli dio stvari kako bi mogli nastaviti nesmetano raditi - kazali su nam ljudi koje smo zatekli pred ograđenim dijelom napukle fasade.

Sve je u subotu pokušao umiriti i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji je sa suradnicima pregledao zgradu.

- U suradnji s resornim stručnjacima i poduzećem Gradsko stambeno-komunalno gospodarstvo u najkraćem roku pristupit će se sanaciji, osigurati siguran koridor za prolazak pješaka te stvoriti pretpostavke za uspostavu uobičajenog cestovnog prometa - obećao je gradonačelnik Bandić.

‘Sve je valovito’

Najveća puknuća vide se između prizemlja i prvog kata.

Fasada se tu nagnula oko 10 cm prema pločniku. Zatvorili su kliniku i trgovinu u prizemlju.

Zagreb: Vatrogasci izvršili podupiranje napukle fasade sa drvenom građom | Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Dovezli grede

Kako bi spriječili urušavanje vatrogasci su postavili privremene nosače. Tim dijelom je zabranjeno hodanje i parkiranje

Zagreb: Vatrogasci izvršili podupiranje napukle fasade sa drvenom građom | Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Češljaju papire

Predstavnik stanara ulaza tijekom vikenda nije bio kod kuće. O rušenju fasade ili popravku odlučit će građevinski inspektor.

Zagreb: Vatrogasci izvršili podupiranje napukle fasade sa drvenom građom | Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Tema: Hrvatska

Komentari (58)
  • Zgrada je uredu i zidovi nisu pukli.Ovo je pukla fasadna cigla koja je zidana zbog estetike oko zgrade.

    11. 8. 2019,   07:22
  • Zidovi koji nose zgradu su ok i po svemu sudeći zgrada nije ugrožena. Mjesto odvajanja tih cigli je sasvim logično jer jer iznad toga ima još pet katova te fasade koja bi mogla biti teška možda i više od 10 tona. Ako su pri gradnji fasade pljusnuli na zid par žlica morta još se dosta dugo držala. Po meni nema tu puno filozofije. Počet odmah skidat tu ukrasnu ciglu i na cijelu zgradu postavit termo fasadu. Zgrada će biti ljepša, a i bolje toplinski izolirana.

    11. 8. 2019,   07:41
  • Ovo je zapravo trebalo odmah poceti skidati dolje. Ne znam sta se ceka, neki jaci vjetar ili oluja pa da se samo srusi i jos ozlijedi nekoga.

    11. 8. 2019,   07:29