Obavijesti

News

Komentari 162

Šarolika 'ekipa': Na listi dužnih građana su i pjevači i sportaši

Šarolika 'ekipa': Na listi dužnih građana su i pjevači i sportaši
7

Zvonimir Staničić (61) se preselio na područje Grubišnog polja kako bi pokrenuo posao u lovnom turizmu. No posao nije krenuo kako je planirao. Sve želi prodati

VIDEO

Zvonimir Staničić (61) iz Male Peratovice prvi je na listi građana koji državi duguju porez. Staničić je, prema podacima Porezne uprave, dužan 61.442.615,17 kuna poreza. Zagrepčanin Staničić se na područje Grubišnog Polja doselio 2006. godine. Vlasnik je tvrtke 'Rimbo tel. ' d.o.o. u Grubišnom polju, a hrvatskoj javnosti postao je poznat kada je u proljeće ove godine objavio prodaju lovačke puške Josipa Broza Tita za 400.000 kuna. 

Staničić je za Večernji list ispričao kako je na područje Grubišnog Polja došao kako bi pokrenuo posao u lovnom turizmu. No posao nije krenuo onako kako je on zamišljao. Kaže kako je na oružje, među kojim je i spomenuta puška, potrošio oko 100.000 eura, a sve skupa ga je stajalo oko dva milijuna kuna. Izgradio je i apartmane i lovačku kuću, no dosad je imao samo dva gosta. Zato je odlučio sve prodati. 

Jedan od najvećih dužnika među građanima je i Marko Skejo sa skoro 12 milijuna kuna duga:

- To nije istina i neću to komentirati. Zašto niste pisali o meni kad sam zapošljavao dvjesto ljudi. Samo neka oni pišu što hoće, neka vrte, neka me gone... - rekao je Skejo.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Na listi poreznih dužnika i pjevači, sportaši, poduzetnici...

Među poreznim dužnicima na listi su se našla i imena nekih pjevača i sportaša. Tako je Josip Kuže, bivši trener Dinama državi dužan 3.328.339,32 kune, a nogometaš Goran Sablić duguje 2.655.800,81 kuna. Nogometaš Dino Drpić dužan je 1.047.417,20, a Ahmad Sharbini  830.284,84 kuna. Niko Pulić, vozač auto-utrka duguje državi 1.481.216 kuna. Pjevač Daniel Popović duguje 799.544,61 kuna. Poduzetnik Dragan Jurilj duguje 2.631.165, a Željko Žužić 2.271.820 kuna.

- Nije mi neugodno što smo se našli na toj listi. S obzirom na to kakvo je stanje u državi dug od 227.000 kuna je minoran. Mi ćemo ga podmiriti u što skorijem vremenu. Bolje da mi isplatimo Linića kad on neće nas - kazala je Ivana Nobilo za Večernji koja se također našla među dužnicima.  

Na popisu je i pjevač Alen Vitasović koji tvrdi kako to nije on i da dug nema.

- Ne radi se o meni jer nisam rođen 1969. već 5. srpnja 1968. Dugova prema državi nemam jer sve uredno plaćam, dapače država je čak dužna meni - rekao je pjevač koji tvrdi kako u Puli ima nekoliko Alena Vitasovića.

Dužnik iz Kutjeva: Tužit ću Poreznu jer su me doveli na prosjački štap

Imao sam tvrtku koja se bavila proizvodnjom PVC stolarije. Prije deset godina izvodio sam radove na Sportskoj dvorani u Pakracu. Kako mi nisu platili oko pola milijuna kuna za radove, u listopadu te godine sam prekinuo s poslom. Oni su dalje nastavili s radovima s time da su krivotvorili moj pečat i potpis za što imam dokaz, sudsku presudu u kojoj stoji ime čovjeka koji je priznao da je krivotvorio moje isprave. Taj sam dokaz priložio Poreznoj upravi u Požegi, no, oni to nisu uvažili već me i dalje terete za dug koji je sada s kamatama narastao na više od 2,6 milijuna kuna. Tužit ću Poreznu upravu, jer su me takvim ponašanjem doveli na prosjački štap. U isto vrijeme tražim da se meni isplati moje potraživanje od Grada Pakraca za posao koji sam obavio također s kamatama. Zbog prijevare 2003. godine morao sam zatvoriti obrt – rekao je Drago Barić, dužnik iz Kutjeva. 

Među top 10 dužnika s područja Požeško-slavonske županije su i Marijana Žuljević, Srednje Selo (2,658.214), Alen Ždrakić, Velika (1,311.772), Rada Šah, Novo Zvečevo (1,253.534), Zdravko Živković, Veliki Bilač (1,245.742), Ervin Šah, Novo Zvečevo (972.300), Mirjana Paić, Filipovac (954.689), Ramona Peter, Pleternica (933.707) i Dubrabka Pavlić Blažević, Požega (886.103).

Državi duguje i ugašeni nogometni klub Karlovac

Prvi je na top listi deset dužnika Brodsko-posavske županije Mato Vuković, bivši mesar i klaoničar s dugom od 1,964.953 kune, slijede ga Josip Švajcer, Slavonski Brod (1,868.173), Ivo Lalić, Nova Gradiška (1,849.616), Melita Malinar, Sibinj (14,774.922), Boris Jurčić, Slavonski Brod (1,750.565), Nazmi Čočaj, Slavonski Brod (1,644.785), Vesna Tojagić, Gromačnik (1,634.798), Mato Opačak, Slavonski Brod (1,604.091), Marko Bitunjac, Garčin (1,531.046) i Josip Radičević, Slavonski Brod (1,500.692).

Na popisu Porezne uprave poreznih dužnika koji državi duguju porez na 'listi srama' se iz Karlovačke županije našlo 107 tvrtki koje duguju više od 300.000 kuna, 223 fizičke osobe koje obavljaju djelatnost, a duguju više od 100.000 kune, te 1027 građana koji državi duguju više od 15.000 kuna. 

Od tvrtki dužnika prednjači ogulinska tvrtka Madig u stečaju koja je državi dužna više od 19 milijuna kuna.

Prvi na spisu fizičkih osoba koje obavljaju djelatnost je obrtnik građevinac iz Karlovca, Eduard Vranić koji državi duguje više od 2,5 milijuna kuna. Slijedi ga umirovljeni general i bivši ministar obrane Pavao Miljavac koji je vlasnik obrta - pilane PM Lignum u Maletićima kod Netretića koji državi duguje nešto više od 1,8  milijuna kuna. 

Na spisu građana – dužnika rekorderka u Karlovačkoj županiji je Ana Klemenić iz Kamanja koja je državi dužna više od 15,5 milijuna. Na naš poziv nije bila raspoložena dati bilo kakav komentar. Poznato je da je ona vodila tekstilnu tvrtku Konfekcija Klemenić u Kamanju u kojoj je morala zaustaviti proizvodnju i zatvoriti tvrtku nakon pristigle uplatnice od 10 milijuna kuna poreza zbog nepravilnosti koje su pronađene nakon što je Konfekcija Klemenić prešla iz obrta u tvrtku.

Među dužnicima na popisu su se našli i ugašeni Nogometni klub Karlovac koji duguje oko milijun kuna, te Košarkaški klub u likvidaciji koji duguje 3,3 milijuna kuna.  

Deložirali deveteročlanu obitelj: Od ovrhe se naplatila banka, a ne država

Nakaradan primjer rada Porezne uprave svakako je slučaj deveteročlane obitelj Vukić iz zadarskih Arbanasa. Dok su drugima žmirili na jedno oko i nisu poduzimali ništa, Vukićima je država napravila ovrhu.

Početni porezni dug od 72.000 kuna narastao je na 300.000 kuna, a ovrhom se, da apsurd bude veći, nije naplatila država nego poslovna banka, koja je kuću vrijednu 150 tisuća eura prodala Boškarija gradnji za 40.000 eura. Porezna uprava tako nije dobila ni lipe, a obitelj je ostala bez kuće. 

U ožujku je ovrhovoditelj pokušao deložirati Vukiće, no kako se nije pojavio nitko iz Boškarija gradnje, od deložacije se odustalo. Vukići i dalje žive u svojoj kući i ne znaju kakva im je budućnost.

- Razočarani smo u sustav. Gledala sam na portalima koliko neki drugi duguju. To su astronimski iznosi, a nitko ih nije dirao. A, nama su uništili živote za 40.000 eura - komentirala je popis dužnika Tina Vukić-Karađole.

Dužan i bivši direktor NK Varteks

Na listi poreznih dužnika u Varaždinskoj županiji prednjači Boris Rauš iz Novog Marofa. On državi duguje 5,3 milijuna kuna, a tvrtka kojoj je on osnivač, Bagerkop-Rauš d.o.o. dužna je 24,1 milijuna kuna i tako treći najveći dužnik u županiji, iza Varteksa i još jedne novomarofske tvrtke, Bor. 

Tvrtka Bagerkop Rauš, kao i istoimeni obrt, su u blokadi, a on je i direktor u tvrtki Lili gradnja. 

Rauš je predsjednik Karting kluba Novi Marof, a prije dvije godine postojala je afera oko karting staze koja je bila izgrađena bez nužnih dozvola, a susjedi su se žalili zbog buke. Do Rauša nismo uspjeli doći, a ni u tvrtki se nitko nije javljao na telefon.

Drugi na listi najdužnijih građana u Varaždinskoj županiji je Franjo Cirković, vlasnik strojobravarske radionice u Varaždinu. Njegov porezni dug iznosi 3,8 milijuna kuna. 

Nogometni trener i bivši direktor NK Varteks Zlatko Ivanković duguje 282 tisuće kuna. Varaždinski pročelnik za komunal Vlado Vlašić nije platio porez u iznosu od 220 tisuća kuna.  

Zbog krize su zatvarali tvrtke

I Porezna uprava Osječko-baranjske županije objavila je popis najvećih dužnika, privatnih poduzetnika i obrtnika, koji državi duguju milijunske iznose. Na prvom mjestu je mladi, 30-godišnji privatni poduzetnik Krešimir Sak iz Osijeka koji državi duguje gotovo 7 milijuna kuna. 

On je registrirao firmu 'Sak Tenja', na području posebne državne skrbi, kako bi imao manja porezna davanja no, ni to nije spriječilo nastajanje velikog duga. Sak se bavio stočarstvom i kupoprodajom stoke, ali je prije par godina bio prisiljen sve rasprodati i zatvoriti firmu. Navodno zbog teško bolesnog djeteta čije je liječenje bilo skupo.  

- Ne znam što da vam kažem. Nisam znao koliki mi je dug. Firmu sam zatvorio prije pet godina. Porezna mi nije slala nikakve obavijesti o dugovanju. Taj obrt mi je bio velika pogreška u životu. Sada životarim. Nemam novu firmu. Vozim kamion - kratko je prokomentirao Krešimir Sak. 

Sa dugom od 3 milijuna kuna na popisu je i Željko Bilandžija, privatni autoprijevoznik iz Đurđenovca koji nije htio komentirati popis dužnika, potom Emanuel Konig, obrtnik iz Veliškovaca, sa 2,5 milijuna, dvoje uglednih odvjetnika iz Osijeka, Dubravka Pešo te Dražen Matijević sa nešto više od pola milijuna. 

Elektroinstalater Zlatko Domazet iz Kneževa u Baranji imao je 25 zaposlenih u svojoj firmi, no početkom recesije je pokleknuo. 

- Zaronio sam već početkom krize. Posla nije bilo, nisam se mogao naplatiti, počeo sam otpuštati radnike i na kraju sam ostao sam. Znam za dug od milijun i pol kuna prema državi jer mi je bila porezna inspekcija kada sam proglasio stečaj. Nisu mi ponudili nikakvo rješenje i nemam pojma kako ću to platiti. Trenutno sam nezaposlen - kaže Domazet.

U Dubrovniku najviše duguje vlasnica građevinskog obrta

Vlasnica građevinskog obrta Božana Vuletić iz naselja Čelopeci u Župi Dubrovačkoj prva je na listi u Dubrovačko-neretvanskoj koja kao građanin državi duguje 5.785.011,52 kuna poreza.

- Dug je uzrokovan krizom, a visok je više zbog kamata nego osnovice. Radimo na reprogramiranju i učinit ćemo sve da podmirimo svoje obveze - kazao je suprug Božane Vuletić.

Među prvih deset najvećih poreznih dužnicika građana u županiji su vlasnica građevinskog obrta Eni-Grad Enisa Gubeljić iz Čibače u Župi Dubrovačkoj s dugom od 4.542-937,06 kuna čiji je obrt navodno ugašen 2009. godine , vlasnik restorana Ramadan Asani iz Baćine kod Ploča 2.794.661,59 kuna, vlasnik građevinskog obrta  Krto-Gradnja Daromir Krtalić iz Dubrovnika 2.382.133,83 kuna čiji je obrta navodno ugašen 2008. godine, Marijo Ćulić iz Opuzena 1.687.041,16 kuna, Drago Sršen iz Bijelog Vira kod Metkovića 1.570.156,25 kuna, Ivan Šeparović iz Blata na Korčuli 1.453.401,23 kuna, Branko Andabak iz Lumbarde na Korčuli 1.420.089,17 kuna, od kojih nismo uspjeli dobiti izjave jer se nisu javljali na pozive ili dostupne nam brojeve mobitela odnosno telefona više ne koriste. 

Doznajemo, dužnica Goranka Rusković-Merčep vlasnica ljekarne u Dubrovnika sa 1.323.223,31 već šest godina nije vlasnica jer je ljekarnu prodala tvrtki Feniks Farmacija, a potom je prodana tvrtki Pablo. Na listi se našao i vlasnik obrta Elektro-Gips Mirko Čančar iz Vignja  na Pelješcu s dugom od 1.068.125,38 kuna.

- Porezna uprava je pokrenula spor protiv mene i navednei dug nije točan. U prvostupanskoj presudi tereti me se za 420 tisuća kuna, a ja tvrdim kao i sudska vještakinja da nemam dugovanja te očekujem drugostupanjsku odluku-istaknuo je Mirko Čančar.

"Brodosplit mi nije plaćao, pa nisam mogao ispunjavati sve svoje obveze"

Uz Marka Skeju istaknuto mjesto na listi građana dužnika zauzima i njegova supruga Jadranka. Gospođa Skejo je vlasnica firme "Za Dom" koja se bavi građevinskim materijalima, betonskim proizvodima, građevinskim strojevima i prijevozom robe. Jadranka je dužna 7,4 milijuna kuna, pa država tako od bračne zajednica Skejo potražuje ukupno 19,2 milijuna kuna. Vinko Odak, vlasnik firme Elektroda Bristivica za zavarivanje i trgovinu, poreznoj upravi dužan je 11, 8 milijuna kuna. 

- Ne trebate ništa pisati. Nemam komentara, kratko je Odak odgovorio na upit o dugu. Boris Sarić iz Kaštel Sućurca je još 2007. godine ugasio obrt za usluge u građevinarstvu, no ostao mu je dug od 8 milijuna kuna. Danas ga je bilo nemoguće dobiti na mobitel i upitati za komentar o dugovanju. Nemoguće je bilo ući u trag i Sanji Čudini koja je poslovanjem svoje firme "Soni", obrtom za gradnju i popravak strojeva, uspjela stvoriti dug od 11, 6 milijuna kuna. 

Komižanina Josipa Žuanića Porezna uprava tereti za dug od 5,6 milijuna kuna. Žuanić kaže da je gotovo cjelokupan iznos u stvari kamata na dug, a dio dugovanja je išao u zastaru. 

- Bio sam kooperant Brodosplita koji mi nije plaćao, pa nisam ni ja mogao ispunjavati sve svoje obveze. Te pare nisam nikad ni tražio, jer bi se morao povlačiti po sudu, a izgubio bih i posao u škveru, što bi bilo pogubno za mojih 100 radnika - kaže Žuanić.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 162
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag