Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Stanovi su nam preskupi, imat ćemo veliki nekretninski balon'

None Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL 2

Vujčić ističe da ovaj skok cijena nije uzrokovan aktivnostima banaka te da banke nisu u opasnosti od eventualnog pada na tržištu jer se u nekretnine i ne ulaže toliko uz pomoć kredita kao što je to bio slučaj uoči krize.

Cijene stanova u Hrvatskoj uzletjele su na pretkrizne razine pa se u Hrvatskoj zabilježio što je najveći skok cijena u EU od čak 10,4 posto.

Da se stvara nekretninski balon ističe i guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić koji je s konferencije “Izazovi promjene”, u organizaciji mirovinskih fondova i burze. 

Dubrovnik: Međunarodna konferencija o demografiji i zapošljavanju u Istočnoj i Jugoistočnoj Europi | Autor: Grgo Jelavic/PIXSELL Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

– Tržište nekretnina u Hrvatskoj se pjeni, cijene su na razinama od prije krize, a posebno to vrijedi za Jadran. U Zagrebu je situacija slična, a tome doprinosi činjenica da u nekretnine ulažu i građani i poduzeća i institucionalni ulagači. Zbog pada kamata svi love prinose i pokušavaju zaraditi – kazao je Vujčić pa podsjetio da je tržište nekretnina ciklično te da osim faze rasta postoji i faza pada, koja može donijeti velike neizvjesnosti.

Istaknuo je i da je sve veći jaz između troškova gradnje nekretnina i cijena na tržištu, te se povećava razlika između realiziranih i traženih cijena nekretnina pa se nerijetko traži i do 250 eura po kvadratu viša cijena od one koja je zaista i ugovorena.

Iako je jasno da bi trebalo usporiti taj rast, na što upozorava i guverner, regulatori su nemoćni.

Vujčić ističe da ovaj skok cijena nije uzrokovan aktivnostima banaka te da banke nisu u opasnosti od eventualnog pada na tržištu jer se u nekretnine i ne ulaže toliko uz pomoć kredita, kao što je to bio slučaj uoči krize 

Ipak, posredno banke jesu izložene jer rastu kreditni plasmani sektoru poduzeća, a ona pak ulažu u graditeljstvo, turizam i nekretnine pa su ti krediti usko vezani za cijenu stanova i poslovnih prostora.

Rast cijena tjera visoka potražnja, a ona je prije svega vezana za utrku za zaradom. Kamate su niske, kao i prinosi na tržištu novca, a nekretnine su trenutno bolje za ulaganja nego dionice. A nema ni naznaka da će kamate rasti. 

- Razdoblje negativnih kamatnih stopa u eurozoni će se nastaviti. Ta je politika sve manje učinkovita, nije ubrzala rast, a u jednom trenutku može postati kontraproduktivna, da potiče kontrakciju, a ne ekspanziju. Pitanje je je li strpljen ovdje i spašen - kazao je Vujčić.

Zagreb: Ministri dolaze u Banske dvore ne sjednicu užeg kabineta Vlade RH | Autor: Patrik Macek/PIXSELL Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Ministar financija Zdravko Marić podsjetio je na to da u ukupnom broju transakcija nekretnine iz tog programa čine manji dio. Ono što bi moglo regulirati tržište svakako je porez na nekretnine, ali kako je Marić istaknuo, od njega se odustalo i to je “završena priča”.

POGLEDAJTE VIDEO: 
 

Tema: Hrvatska

Komentari (19)
  • Kao da je to neko cudo da imamo najveci porast cijena nekretnina u EU. Sve je to proizvod neefikasne i lose politike, milioni i miliarde se trose na gluposti umjesto da se stvaraju uvjeti stambenog zbrinjavanja i to ne samo mladih. Place su nam na samom dnu EU ljestvice a cijene na vrhu. Zalosno spomenuti da se HR jos uvijek radi za 3500 kuna. Pa neka mi sad neko kaze kako takav radnik moze doci do vlastite nekretnine (Stana). U podstanarstvu se trazi toliko novaca mjesecno za 50 kvadratnih metara stana. Mnogi ljudi nemaju gdje zivit a niti od cega pa se onda pitamo zasto se masovno napusta Hrvatska. Dok se politicari sve vise i vise bogateana i gomilaju nekretnine, od Zagreba pa do Jadrana. A o bahatosti da ne govorim. Pitam se samo dali ce ikad ovaj napaceni narod progledati ili dalje podnositi da nas unistava saka ljudi. Nemamo sloge i oni koji imaju, nije ih briga za one na rubu egzistencije. Sramotno ali istinito. Kad se samo sjetim gedje i zasto smo bili od 91 pa na dalje. Ova nasa aktualna Politika je prevrsila sve moguce mjere,a najvise humanosti. Gospodo Politicari, kako vas nije sram pojavit se uopce u javnosti.......???????????????????????????????????????????????????????????

    25. 10. 2019,   07:23
  • Broj apartmana raste, broj gostiju u RH je manje više konstantan. Procjenjujem, da će ih uskoro biti na tržištu po nižoj cijeni. Inače 2019 je bila loša sezona. 2020 mogla bi biti čak i lošija. Tamni oblaci na obzoru.

    25. 10. 2019,   06:53
  • Neju hrvati nigdar se navčili, buju oni kupovali i 40m2 za 100 000e u nadi da će prodati barem za 200 000e

    25. 10. 2019,   08:12