Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Stanovnici Vrbika: Kvart nam je ruglo, ne želimo neboder

None Foto: Borna Filic/PIXSELL 11

Grad Zagreb je verificirao program za izradu natječaja za izgradnju poslovnog nebodera na mjestu sadašnjeg paviljona Croatia Lloyd, u Ulici grada Vukovara 62

To je potpuna besmislica. Ljudi s Vrbika bore se za samo malo zelenila. Dosad su već svašta izgradili i kvart nam je postao ruglo. Samo visoke zgrade i nema zelenila, ispričala nam je  Nada Biruš Talan (64), jedna od okupljenih prosvjednika u Mjesnom odboru Vrbik. 

Stanovnici zagrebačkog Vrbika danas su se u 17:30 sati okupili u Odboru. Prosvjedovali su protiv izgradnje velebnog nebodera kojeg navodno gradi Emil Tedeschi. Neboder na devet katova bio bi svega 6 metara udaljen od prve stambene zgrade. 

- To se krši sa svim konceptima izgradnje grada. Pa toga nema ni u New Yorku - komentirali su okupljeni. 
Osim protivljenja izgradnji nebodera, stanovnici Vrbika iznijeli su i zahtjev da se Sveučilišna aleja produži, odnosno da se spoji sa Slavonskom ulicom. Na skup su došle i kandidatkinje za gradonačelnicu Zagreba, Anka Mrak-Taritaš i Sandra Švaljek. 
 

POGLEDAJTE VIDEO:

Stanovnici zagrebačkog Vrbika protiv izgradnje nebodera u Ulici grada Vukovara 62: "Dosad su već svašta izgradili i kvart nam je ruglo, samo visoke zgrade i nema zelenila. Ne želimo još jednu velebnu građevinu!" Reporter:Paula Osojnik

Posted by 24sata on Wednesday, March 15, 2017

- Najvažnije u ovoj priči je urbanistički koncept. Dio grada od Savske ulice pa do Držićeve ima svoju priču.  Urbanistički koncept je takav da su visoke zgrade iza, a ispred toga zelene površine i onda naprijed manje zgrade. Taj koncept je cijelo vrijeme poštivan, do sada - istaknula je Mrak-Taritaš.  

Na to se nadovezala i Sandra Švaljek koja je rekla kako osnovni problem vidi u demokratskom deficitu.

- Mi u našem gradu nismo podstanari, mi smo vlasnici grada i imamo pravo odlučivati o njemu. Ne moramo plaćati silovanje ovog grada. Moramo imati pravo reći svoje mišljenje - rekla je Švaljek. 

Prosvjednici su nakon sat vremena razgovora u Mjesnom odboru na kraju skupa istaknuli dva temeljna zahtjeva. Od gradonačelnika Milana Bandića traže poništavanje predmetnog natječaja i obustavu gradnje velebnog nebodera u Vukovarskoj 62. Drugi zahtjev tiče se spajanja Sveučilišne aleje sa Slavonskom ulicom u roku od godinu i pol. 

Komentari (22)
  • Za ove likove je Manhattan nešto najgore što postoji, sramota kako pojedinci sabotiraju razvoj grada. Tko dolazi vidjeti tu komunističku arhitekturu u Vukovarskoj koja je ugrožena od nebodera? Turisti kada vide tu arhitekturu iz pedesetih misle da su u Černobilu. Neboderi samo mogu podići neki kvart. Sramota ako se zaustavi izgradnja nebodera.

    15. 3. 2017,   18:08
  • Malo sam istraživao, i saznao da bi Tedeschi trebao tamo graditi svoju poslovnu zgradu. Evo malo da i taj crveni tajkun osjeti kako je to kada te sabotiraju. To je i Hrvatinčić prolazio na cvjetnom, zanimljivo Tedeschi se tada javljao i podržavao prosvjede protiv Horvatinčića. Uglavnom, ne volim Tedechija, ali još manje volim one koji sabotiraju investicije u gradu.

    15. 3. 2017,   18:15
  • bolje visoki moderni neboder i posla u građevini nego monolit komunističke arhitekture

    15. 3. 2017,   18:01