Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Stanovnike deložiraju: 'Ovo je koncentracijski logor za Rome'

None Foto: Marin Tironi/PIXSELL 16

Nama ne smetaju Romi, mi s njima živimo već godinama već nam smeta ovakav način funkcioniranja Grada Zagreba, rekao je Jozo Jurić, predsjednik mjesnog odbora Petruševec

Počela je deložacija stanovnika Plinarskog naselja. Policija je ogradila teren tako da na samo naselje se ne može ući. Bageri i kamioni su na terenu.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Na teren je došao i ravnatelj Zoološkog vrta Zagreb Damir Skok kako bi pomogao u transportu životinja te da ih cijepe i čipiraju. Neki vlasnici su zadržali svoje životinje, dok su drugi dali da ih se smjesti u azil Dumovec. Istaknuo je da nema problema i da sve prolazi mirno. 

- Sretni smo što odlazimo odavde, samo ne želimo da odemo iz lošeg u još gore. Unutra je dvadesetak obitelji, a od 2008. godine nemamo struju. Ja idem u Sopnicu, a oni koji su išli u Petruševec nisu baš zadovoljni uvjetima - rekao nam je mještanin Šefko

Foto: Marin Tironi/PIXSELL

PROSVJEDI U PETRUŠEVCU Grad Zagreb ne odustaje: Već su uselili 14 obitelji u zgradu

Stanovnici Petruševca se već dugo vremena bune protiv ovakvog rješenja Grada koji je odlučio obitelji preseliti u tu zgradu. Tvrde da se ne protive dolasku novih susjeda zato što ih je dio romske nacionalnosti, već što zgradu smatraju neadekvatnom za život. Kažu i da Grad nije vlasnik zgrade jer nema uredne papire. 

Foto: Marin Tironi/PIXSELL

Jozo Jurić, predsjednik mjesnog odbora Petruševec kaže da je ova zgrada koncentracijski logor za Rome.

- Nemaju nikakvu dokumentaciju, uporabnu dozvolu niti je gradska skupština prenamijenila prostor. Ovo je nikakvo rješenje. Nama ne smetaju Romi, mi s njima živimo već godinama već nam smeta ovakav način funkcioniranja Grada Zagreba - kaže.

Jurić je rekao da su romske obitelji u Petruševec došli u konvoju, pod policijskom pratnjom i Hitnom pomoći. Bilo je oko 40 vozila, dodao je.  

Foto: Marin Tironi/PIXSELL

- Danas nismo prosvjedovali. Vidjeli smo s kim i s čim imamo posla. Očito, niti institucije rade svoj posao, niti ima pravde za male stanovnike kao što smo mi. Povrijeđeni smo, a mislim da su isto tako i doseljenici povrijeđeni. Došlo je 15 policijskih kombija sa specijalcima, zaštitarima, tri Hitne pomoći. Tu nešto ne štima čim se 2019. građani na takav način preseljavaju - rekao je Jurić. 

Foto: Marin Tironi/PIXSELL

Marina Zagorec, zamjenica pročelnika za imovinsko pravne poslove tvrdi da je sve čisto i da su sve obitelji s Plinarskog naselja preselili bez ikakvih problema.

- Imamo svu potrebnu dokumentaciju i kao sto vidimo cijeli proces proteče mirno i bez ikakvih ekscesa - rekla je.

Foto: Marin Tironi/PIXSELL

Novopečeni stanovnici Petruševca kažu da su zadovoljni sa stanovima i uvjetima, ali su i zabrinuti zbog budućnosti. 

- Ovdje je puno bolje nego u Plinarskom naselju, ali se bojimo da ne bi bilo problema. Znate, tu će sigurno dolaziti i oni koji tu ne žive pa i obitelji koji su u sukobu - rekao je novi stanar Petruševca Smajo. 

Foto: Marin Tironi/PIXSELL

Iz građanske inicijative su poručili da fali previše preduvjeta da bi se u Petruševac naselilo veliki broj ljudi, a i smeta im način na koji je Grad Zagreb to napravio. 

- Ovdje je trebao biti tehnološki park, a uselili su obitelji ovdje pod sumnjivim okolnostima. Imali smo brojne sastanke s gradonačelnikom Bandićem, ali sve bezuspješno. Prvo je trebalo sagraditi vrtiće, škole, osigurati uvjete. Pa tu je nezaštićena pruga, straćare, a bit će brojne djece - kazao je Pero Diankov iz građanske inicijative. 

Kada su se pobunili prošlog tjedna, gradonačelnik Milan Bandić nije se ni pojavio na terenu. 

Tema: Hrvatska

Komentari (136)
  • Za Rome se u vijek nadje, a ostali u kredite na tri zivota

    4. 7. 2019,   09:04
  • Ne kontam, zašto te stanove nisu podijelili mladim zaposlenim ljudima koji ne mogu kupovati nekretnine.

    4. 7. 2019,   08:35
  • Niti jedan politicar ako ima ista u glavi nece smjestit 30 obitelji pogotovo romske na istu adresu . Oni ce se medusobno potamanit tamo .Ovo nema sanse da dobro zavrsi . A zitnjacki decki su zakazali babe vam kvart brane. A o skoli nezelim ni razmisljat sta ce to bit auuu..

    4. 7. 2019,   08:19