Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Stari zakon, blaža kazna: Tek 5 godina zatvora prijeti ubojici

None Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Ako netko bude optužen za ubojstvo Jasmine Dominić, sudit će mu prema zakonu iz 1997. Njime je bila propisana kazna od pet do 15 godina zatvora

Smiljanu Srnec (45), osumnjičenu za ubojstvo sestre Jasmine Dominić, tijekom istražnog zatvora pregledat će i vještačiti sudski vještaci psihijatri. Njihov posao bit će od ključne važnosti i odlučit će hoće li joj se uopće, ako drugi dokazi i(li) eventualni svjedoci ukažu da je moguće da je ubila sestru, moći suditi.

POGLEDAJTE VIDEO:

Stari zakon, blaža kazna

- Uloga psihijatra vještaka u ovome je da utvrdi je li osumnjičena u trenutku počinjenja kaznenog djela vladala svojom voljom ili ne. Znači, je li ona znala što radi ili je riječ o psihozi, primjerice da je mislila kako je njena sestra oličenje pakla, vraga ili bilo čega sličnog. U takvoj situaciji su na njenu slobodnu volju djelovale bolesne ideje i u tom slučaju nije vladala svojom voljom i onda nije kriva. Tad se ta osoba oslobađa krivnje. Kazneno se ne goni. Donosi se mjera o njenom obaveznom liječenju na forenzičkom odjelu psihijatrije. To liječenje se u praksi najčešće produljuje do vremena kolika je maksimalna zaprijećena kazna za to djelo prema kaznenom zakonu - pojasnio nam je iskusni sudski vještak psihijatrijske struke.

"S LJUBAVLJU, TVOJA MAMA" Jasminina majka neutješno je plakala: Nije mogla ni stajati...

Ako se nakon istrage protiv Srnecove podigne optužnica te ako je Optužno vijeće Županijskog suda u Varaždinu potvrdi, sudit će joj prema za nju najpovoljnijem zakonu. Pretpostavlja se da je Jasmina s najmanje dva udarca u glavu ubijena u ljeto 2001. godine, kad je zadnji put viđena živa. U tom slučaju onda bi se radilo o Kaznenom zakonu iz 1997. godine. Za kazneno djelo ubojstva njime je bila propisana zatvorska kazna od najmanje pet pa do 15 godina.

POGLEDAJTE VIDEO:

Na slobodu za dvije i pol godine?

Osuđenik prema Zakonu o kaznenom postupku ima zakonsko pravo, nakon što odsluži pola kazne, zatražiti da ga puste na uvjetni otpust. Teoretski bi, ako Srnecova bude pravomoćno osuđena na pet godina zatvora, mogla već nakon 2,5 godina zatražiti da je puste na slobodu. To, naravno, ne znači i da osuđenik po automatizmu izlazi iz zatvora čim podnese zahtjev.

SESTRA PRIVEDENA ZBOG UBOJSTVA U kafiću je puštala Jasmininu omiljenu pjesmu Miše Kovača

Istražitelji će razgovarati i s obitelji i utvrditi je li možda netko od njih sudjelovao u ubojstvu Jasmine Dominić. Ako nije, a kasnije je doznao da je Srnecova ubila sestru i nije to prijavio policiji, ili joj je možda pomogao nakon ubojstva u prikrivanju tragova, neće kazneno odgovarati.

- U takvim slučajevima nema kaznenog djela - rekao nam je odvjetnik Ljubo Pavasović Visković, koji se specijalizirao za kazneno pravo.

SVEĆENIK IZ PALOVCA 'Njome je vladala negativna sila. Da mi se bar ispovjedila...'

Naime, članak Kaznenog zakona koji se odnosi na neprijavljivanje kaznenog djela kaže kako će se onaj koji zna da je počinjeno kazneno djelo za koje je propisana kazna zatvora deset godina ili teža, a to ne prijavi iako zna da bi takvom prijavom bilo omogućeno ili znatno olakšano otkrivanje djela ili počinitelja, kazniti kaznom zatvora do tri godine.

No kaznenog djela nema kad njegova zakonska obilježja ostvari osoba koja je u braku ili koja živi u izvanbračnoj ili istospolnoj zajednici s osobom koja je počinila neprijavljeno kazneno djelo ili je toj osobi rođak po krvi u ravnoj lozi, brat ili sestra, posvojitelj ili posvojenik, osim ako je djelo počinjeno prema djetetu. Ista je situacija i kad se radi o pomaganju počinitelju nakon počinjenja kaznenog djela.

Taj članak Kaznenog zakona kaže da onaj 'tko krije ili zbrinjava počinitelja kaznenog djela za koje je propisana kazna zatvora od pet godina ili teža kazna ili mu prikrivanjem sredstava kojima je kazneno djelo počinjeno, tragova kaznenog djela ili predmeta nastalih ili pribavljenih kaznenim djelom ili na drugi način pomaže da ne bude otkriven ili uhićen, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina'.

MEĐIMURJE: TUGA JASMININOG OCA Je li tata Fredi nešto sumnjao? Tajnu je sa sobom odnio u grob

Obitelj ne mora odgovarati

Međutim, kaznenog djela nema 'kad njegova zakonska obilježja ostvari osoba koja je u braku ili koja živi u izvanbračnoj ili istospolnoj zajednici s osobom kojoj je pružila pomoć ili je toj osobi rođak po krvi u ravnoj lozi, brat ili sestra, posvojitelj ili posvojenik'.

Kako svi koji su živjeli u kući u kojoj je u škrinji pronađeno truplo Jasmine Dominić ispunjavaju navedene odredbe zakona, oni ne mogu kazneno odgovarati za ta dva kaznena djela.

Pratite, čitajte i gledajte, iz minute u minutu, sve o zločinu koji je zaledio Hrvatsku: Ispovijesti, šokantna svjedočanstva, detalji iz istrage, javljanja uživo i video-specijali iz međimurskog sela zavijenoga u crno na www.24sata.hr i facebook.com/24sata.

Komentari (93)
  • Pa onako gledajuci sveukupnu situaciju presuda u HR - najvise nam isplate najgori zlocini. Zasto? Jer je tu omjer gnjusobe i kazne UViJEK na strani gnjusobe. Pijani ste ubili 3,4 ljudi- u redu je, uhvatila vas nesvjestica. Nasmrkani i pijani uhvaceni s finom kolic droge i pardeset tisuca €- u redu, samo ste cuvali; silujete djete- a svakome se dogodi, je li (????!!!), 5,6 god; mrknete par desetaka milja kuna- orden Ovog i Onog i prvi red u lozi neceg “Casnog” ; puste vas kao neuracunljivog iz bolnice- krknete susjeda i tatu krampom, nema veze ionako niste normalni; razbijete svoju klinku od 14 g i ukradete joj lovu za maturalac- vicete na histericnu zenu koja je to prijavila...nadtavite niz... odite na porodiljni tijekom kojeg vasa firma ode u stecaj- e tu ste najebali!!!! Nemate pravo ni na porodiljni ni na otpremninu...nastavi niz..

    21. 2. 2019,   20:17
  • Znači, izija vuk magarca! Eto nje kući dok trepneš okom. Triba napunit i drugu škrinju😂

    21. 2. 2019,   20:34
  • Da sam ja na vlasti odma bi smrtna kazna stupila na snagu za ovakve i slicne zlocine, pa da vidimo jesi faca...

    21. 2. 2019,   21:15