Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Stariji će glasati za Kolindu, a za Milanovića oni s fakultetom

None Foto: Nova TV

Od birača sa završenom osnovnom školom, njih 46 posto svoj bi glas dalo Kolindi Grabar-Kitarović. Milanović najviše birača ima među onima koji su završili fakultet. Škoro može računati na mlađu populaciju

Da su danas izbori, Kolinda Grabar-Kitarović bi dobila 32,8 posto potpore, što je manje u odnosu na istraživanje provedeno prije mjesec dana. Veću potporu zato dobiva Zoran Milanović koji trenutačno može računati na 23,4 posto potpore, dok Miroslav Škoro može računati na potporu od 19,9 posto. Mislav Kolakušić gubi potporu i sada uživa povjerenje 7,1 posto birača, a Ivan Pernar, ako krene u utrku, može računati na potporu od 4,5 posto ispitanika. Ostali kandidati osvajaju 7,4 posto, a neodlučnih je 4,9 posto, pokazalo je istraživanje Nove TV, Crobarometar. 

U drugom krugu predsjednica pobjeđuje Milanovića 

Hrvatska će, sasvim je jasno, izabrati predsjednika ili predsjednicu u drugom krugu. U srazu Kolinde Grabar-Kitarović i Zorana Milanovića pobjedu odnosi Predsjednica s 53 posto naspram 37,2 posto koliko osvaja Milanović. Na izbore ne bi izašlo 5,5 posto birača, dok njih 4,3 posto ne zna. Predsjednica dobiva potporu birača HDZ-a, ali i svih ostalih stranaka osim SDP-a.

Neizvjesno s Mislavom Škorom 

U srazu s Miroslavom Škorom Kolinda Grabar-Kitarović dobila bi 46,1 posto potpore, dok Miroslav Škoro može računati na potporu od 37,7 posto. Na izbore u tom slučaju ne bi izašlo 11,1 posto ispitanika, a njih 5,1 posto ne zna.

TRAGEDIJA U KABULU Milanović o pogibiji vojnika: 'To nije naš rat, a ni NATO-ov rat'

Predsjednica tu dobiva potporu birača HDZ-a, ali i trećina birača SDP-a glasovala bi za nju. Isto tako, trećina SDP-ovaca svoj glas dala bi Miroslavu Škori. Većina birača Mosta je uz Škoru, a Predsjednica može računati na većinu birača Živog zida.

Škoro bi pobijedio Milanovića 

Miroslav Škoro postao bi predsjednik ako u drugi krug ide sa Zoranom Milanovićem. Škoro u tom slučaju dobiva 48,6 posto, a Zoran Milanović 38,7 posto. Na birališta u tom slučaju ne bi izašlo njih 6,9 posto, a ne zna 5,8 posto ispitanika.

SUĆUT PREDSJEDNICE Kitarović: Naše misli i molitve su uz obitelji stradalih vojnika

Na koje birače mogu računati tri kandidata? 

Kolinda Grabar-Kitarović može računati na starije birače, one od 45 do 60 godina, jednako kao i na starije od 60 godina kod kojih bi dobila 38 posto. Od birača sa završenom osnovnom školom, njih 46 posto svoj bi glas dalo Kolindi Grabar-Kitarović. Njezina su uporišta u Lici i Banovini, gdje ima 53 posto potpore, ali i Slavoniji te Istri i Primorju gdje ima 35 posto potpore.

Zoran Milanović također može računati na potporu starijih birača. Naime, svaki treći birač iznad 60 godina svoj glas dao bi Zoranu Milanoviću. Isto tako, najviše svojih birača Milanović može pronaći među ljudima koji imaju završenu višu školu ili fakultet, njih 26 posto. Također, Milanović na prvu poziciju i potporu može računati u Zagrebu i okolici, gdje dobiva 27 posto.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović posjetila je Centar za autizam u Osijeku PUTUJE U IZRAEL Predsjednica će iskazati pijetet ubijenim Židovima u tišini

Miroslav Škoro zato može računati na mlade birače. Tako bi 29 posto birača do 30 godina svoj glas dalo Škori. On također može računati na birače u Slavoniji, gdje dobiva svaki treći glas, odnosno 33 posto potpore.

Napomena: Istraživanje je provela agencija IPSOS između 1. i 20. u mjesecu na 976 punoljetnih građana iz cijele Hrvatske metodom osobnog anketiranja. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/-3,3%, a za rejtinge stranaka +/-3,6%

Komentari (454)
  • Ajde dosadni ste vec sa tim laznim anketama

    26. 7. 2019,   21:36
  • Imam fakultet i nisam lud da dam svoj glas premijeru koji nas je najvise zaduzio, najvecu lovu upumpao u Uljanik i najvise pidigao poreze

    26. 7. 2019,   20:53
  • S fakultetom za milanovića? Zbilja! Čemu ih uče na tom fakultetu

    26. 7. 2019,   20:54