Obavijesti

News

Komentari 79

Stavovi o pitanju Srbije u EU su im isti: Bez nestalih, ništa!

Stavovi o pitanju Srbije u EU su im isti: Bez nestalih, ništa!
1

Kažu da se prema susjedima ne bi ponašali kao što se prema nama ponašala Slovenija, ali da im ulazak ne bi omogućili dok god se ne riješi pitanje nestalih u Domovinskom ratu

VIDEO

Kandidati za Europski parlament koji su javnosti poznati po dosadašnjem političkom djelovanju, pa zbog toga imaju i veće izglede da se domognu Bruxellesa, odgovarali su na pet istih pitanja. Nije bilo prepisivanja jer međusobno nisu vidjeli odgovore, ali svi su jednako odgovorili kad je u pitanju ulazak Srbije u EU.

Kažu da se prema susjedima ne bi ponašali kao što se prema nama ponašala Slovenija, ali da im ulazak ne bi omogućili dok god se ne riješi pitanje nestalih u Domovinskom ratu. 24sata već tri godine pomažu obiteljima nestalih da pronađu svoje najmilije. Samo dvije obitelji nakon te akcije mirno spavaju, no Hrvatska traga za još 1903 osobe kojima se u ratu izgubio svaki trag.

'Kolika će nam biti plaća u EP? Naravno da znamo, 8700 eura'
'Kolika će nam biti plaća u EP? Naravno da znamo, 8700 eura'

- Informacije o nestalima i lokacijama masovnih grobnica, koje Srbija ne želi predati, apsolutno su valjan razlog da ne popustimo - ističe Mostov kandidat Robert Podolnjak, koji prvi put za 24sata otkiva i svoju humanitarnu stranu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Da me niste pitali, ne bih to ni spominjao jer nisam smatrao potrebnim to isticati. Stipendiram jednog studenta, a s plaćom europskog zastupnika mogao bih izdvajati puno veći iznos u humanitarne svrhe - kaže nam profesor Podolnjak, kojeg će Hrvatska pamtiti kao jedinoga koji je odbio biti predsjednik Sabora.

Ruža Tomašić dovršava svoj mandat u EP-u i spreman je na još jedan. Za Srbiju kaže: “Srbija je ta koja ne ispunjava kriterije, a Hrvatska na to treba upozoravati i ne dozvoliti da im se popušta preko naših leđa.” I ona otkriva da je humanitarka, no kaže da se tim ne želi hvaliti.

Anka Mrak Taritaš, koja je i najbrže odgovorila na naša pitanja, jedina se sjetila koliku muku smo mi imali sa Slovencima. To, kaže, ne bi radila susjedima, ali bi inzistirala na pronalasku nestalih.

Kao zastupnik/ca u Europskom parlamentu biste li kočili ulazak Srbije u Europsku uniju? 

Mrak Taritaš: Definitivno se ne bismo trebali ponašati kao Slovenija prema nama. Inzistirala bih na rješavanju svih otvorenih pitanja, prije svega pitanja nestalih. 

Orešković: Nažalost, još su daleko od standarda koje bi trebali zadovoljiti, a to su visoki demokratski standardi vladavine prava, transparentnost, slobode medija... 

Tomašić: Srbija sama sebi koči ulazak u EU time što prikriva ratne zločine i štiti zločince, odbija pomoći u rasvjetljavanju sudbina nestalih... 

Bunjac: Sa Srbijom imamo nesreće odnose zbog velikosprskoga programa koji je još uvijek aktualan čak i u samim vrhovima vlasti. Ovo je prilika da se sve raščisti. 

Podolnjak: Hrvatska treba blokirati ulazak, odnosno pristupne pregovore Srbije, sve dok se ne riješe otvorena pitanja, dakle poglavlja 23. i 24. 

Ressler: Kao i ostale države koje žele ući u EU, Srbija mora ispuniti sve kriterije i doseći standarde, kao što je morala i Hrvatska. 

Ako krene novi val izbjeglica/migranata preko Hrvatske, kako biste se postavili u EP-u?

Mrak Taritaš: EU mora naći zajedničko rješenje u kojemu moraju participirati sve zemlje članice. Rješenje mora biti humano, ali i sigurno za sve građane Europske unije. 

Orešković: Zahtijevala bih zajednički europski odgovor na val, koji je u skladu s vrijednostima na kojima je Europska unija utemeljena. 

Tomašić: Problem treba riješavati na izvorištu, a ne na našim granicama. Ženama i djeci kojima je život ugoržen zbog rata trebamo pomoći. 

Bunjac: Trebalo bi provesti koordiniranu akciju vojske i policije radi zaštite granice. Migranti bez dokumenata ne smiju preko granice. 

Podolnjak: Zaštita RH trebala bi ostati u isključivoj nadležnosti naših službi. Zalagat ću se za veće europsko ulaganje u granične policije. 

Ressler: Izazove treba rješavati na vrijeme. I zato već sada 6.500 hrvatskih policajaca svakodnevno čuva hrvatsku granicu. Zalagat ćemo se za suradnju s trećim državama, više sredstava za migracije i sigurnost te reformu europskog sustava azila.

Biste li bili spremni dio primanja iz Europskog parlamenta odvajati u humanitarne svrhe? 

Mrak Taritaš: Cijeli život odvajam dio primanja u humanitarne svrhe i to sam činila i prije nego što sam postala i ministrica i saborska zastupnica, a to ću nastaviti u ubuduće. 

Orešković: To sam činila i prije, i to ću nastaviti činiti. 

Tomašić: Već godinama točinim, ali se time ne hvalim u medijima. 

Bunjac: Podržavam odricanje od materijalnoga... Razmišljanjem o drugima čovjek razvija istinsku humanost i solidarnost. 

Podolnjak: To već činim. Podupirem jednog studenta u financiranju troškova studija, a sa znanto većom plaćom mogao bih izdvojiti veći iznos u humanitarne svrhe. 

Ressler: Da, ali to sigurno ne želim reklamirati. 

Po čemu ili po kome biste birali svoje asistente, kojim kriterijima biste se vodili? 

Mrak Taritaš: Asistene bih birala po stručnosti, obrazovanju, dosadašnjem radnom iskustvu, vodeći računa da to budu ljudi kojima vjerujem. 

Orešković: Birala bih ih po sposobnosti, ovisno o potrebama i zaduženjima u EP-u... Moraju biti transparentne, odgovorne i nepotkupljive osobe. 

Tomašić: Imam uigrani tim koji je sa mnom polučio velike uspjehe u EP-u. Nemam ga razloga mijenjati, eventualno obogatiti s kvalitetnim ljudima. 

Bunjac: Ključni kriteriji su znanje, marljivost i socijalni osjećaji. 

Podolnjak: Obavezno znanje jednog stranog jezika te posjedovanje određenih specifičnih znanja u područjima u kojima EU ima najvažnije nadležnosti. 

Ressler: Po mogućnosti doprinosa radu eurozastupnika, uz sljedeće ljudske kvalitete: integritet, nacionalni osjećaj i empatiju.

Nabrojite tri najvažnija pitanja na kojima bi svaki naš zastupnik u EP-u morao raditi? 

Mrak Taritaš: Svaki naš zastupnik morao bi raditi na promociji europskih tema u Hrvatskoj, boriti se protiv populizma i nacionalizma te za veću ulogu Hrvatske u EP-u. 

Orešković: Morali bi raditi na pitanjima koja imamo deftinirana u programu START-a: antikorupcija, povezivanje Hrvatske i Europe ultrabrzim željeznicama, dijeljene flote kanadera.

Tomašić: Zaštita hrvatskog jezika i nacionalnog identiteta, više sredstava Hrvatskoj iz EU fondova i podizanje standarda u našoj domovini na europsku razinu. 

Bunjac: Više demokracije, manje birokrcije, rješavanje socijalne nejednakosti, uvažavanje posebnosti. 

Podolnjak: Osiguravanje više sredstava za otvaranje radnih mjesta u Hrvatskoj, snažnije sudjelovanje građana u europskoj politi kroz referendume, antikorupcijska pitanja. 

Ressler: Konkretni pozitivni učinci na lokalnoj razini. Zaštita vitalnih hrvatskih nacionalnih interesa. Određivanje smjera Europe u sljedećih pet godina. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 79
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina