Obavijesti

News

Komentari 123

Stazić prepisao amandmane od Željka Reinera, on ih je podržao

Stazić prepisao amandmane od Željka Reinera, on ih je podržao
1

Za razliku od svojih stranačkih kolega predsjednik Sabora Željko Reiner (HDZ) je bio jedan od rijetkih koji je glasao "za" amandmane SDP-ova Nenada Stazića

VIDEO

Saborski zastupnici kroz 40-tak amandmana predlagali su više novca za znanost i obrazovanje. Vlada je prije glasovanja djelomično prihvatila amandman Mosta i HSLS-a kojim političke stranke ostaju bez 7,8 milijuna kuna u korist razvoja Hrvatske zaklade za znanost. Most i HSLS izvorno su predlagali da se strankama skine 15 milijuna kuna u korist znanosti, a s obzirom da su se složili s prijedlogom Vlade o amandmanu Sabor nije glasao nego je on postao sastavni dio proračuna za 2016.

Ministar financija Zdravko Marić izvijestio je da će idućih par mjeseci biti izmijenjen Zakona o financiranju političke aktivnosti i izborne promidžbe. Ovime je političkim strankama za preraspodjelu ostalo 55 milijuna kuna što je na prošlogodišnjoj razini. Most je povukao amandman kojim su tražili sedam milijuna kuna za redovnu djelatnost Sveučilišta u Splitu.

Oporbeni amandmani kojim se tražilo više novca za obrazovanje i znanost redom su odbijeni. Među njima su i amandmani Nenada Stazića (SDP) koji ih je prepisao. Tražio je po milijun kuna za asistente u nastavi za studente s invalidnošću, centre za cjeloživotno učenje, a novac je tražio da se namiri iz proračuna Ureda predsjednice RH. Vlada je amandmane odbila, a Stazić je na to uzvratio:

- Siguran sam da bi ih Vlada prihvatila da je znala čiji je. Iako je bedast i glup on nije moj. Ja sam ga prepisao iz prošlogodišnjeg proračuna i taj amandman je dao predsjednik Sabora Željko Reiner. On je uložio 77 amandmana u kojima je skidao sredstva sa Ureda predsjednika tada Ive Josipovića i razvrstao je te novce po proračunu. Imao sam namjeru prepisati svih 77, ali nije mi se dalo. Prepisao sam samo sedam jer mislim da nije u redu izlagati ruglu i sramoti predsjednika Sabora. Klub SDP-a je lani glasao protiv ovako bedastih amandmana pa će to učiniti i sada. Mene zanima kako će glasati autor amandmana i svi HDZ-ovci koji su prošli puta glasali za amandmane - rekao je Stazić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Za razliku od svojih stranačkih kolega Reiner je bio jedan od rijetkih koji je glasao "za" Stazićeve amandmane. SDP-ovac je povukao amandman kojim je tražio 500.000 kuna za uspostavu odgovarajuće infrastrukture i organizacije za podršku studentima u izradi završnih radova i disertacija u kojem je predlagao da se novac skine Uredu predsjednice. 

- S obzirom da Vlada ni vladajuća većina ne cijeni akademika Reinera, jedino on glasa za njih, ja ću ovaj, ali i preostalih četiri povući - rekao je Stazić.

Podsjetio je HDZ-ovce da su lani glasali za amandmane samo zato jer je na Pantovčaku sjedio Ivo Josipović. 

- Sada se skidaju sredstva s pozicije Ureda bivšeg predsjednika. Zašto? Zato što je to gospodin Mesić koji vam se ne sviđa. Da je kojom srećom predsjednik Tuđman ostao živ pa da ima Ured bivšeg predsjednika, je l' biste i njemu skidali sredstva? Bili biste manji od zrna gorušice, bili bi niži od trave, tiši od vode - održao je Stazić lekciju vladajućoj većini koja je Mesićevom uredu skinula 500.000 kuna. 
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 123
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1