Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Stazom s koje je pala Korejka dnevno prođu tisuće turista...

Taj dio staze nije bio ograđen i bio je otvoren za posjetitelje. Stradala turistkinja nije se izdvojila iz skupine i nije u tom trenutku fotografirala niti je radila selfie, kažu u policiji...

Keum Ja Yoo (53), turistkinja iz Južne Koreje koja je u subotu poginula na Plitvičkim jezerima hodala je stazom kojom svakoga dana prođu tisuće turista. U društvu svojih zemljaka te supruga i dvije kćeri, 

Ušavši u park, nisu se krenuli spuštati prema Velikom slapu nego su produžili ravno, stazom preko stijena. Na toj stazi, koja prati jezera Kaluđerovac i Gavanovac, nema ograde. Iznad Gavanovca nema niti raslinja pa je pogled na jezero ljepši, ali stijene su strmije i opasnije, piše Jutarnji list.

Keum je hodala puteljkom širokim manje od dva metra, hodala je za svojom grupom, a u jednom trenutku se samo poskliznula i pala. Tijelo joj je udarilo u oštre stijene i palo uz šetnicu uz samo jezero, pred grupu turista koja je hodala tim putem. 

Unatoč naporima, liječnici karlovačke bolnice nisu uspjeli spasiti nesretnu Keum

- Taj dio staze nije bio ograđen i bio je otvoren za posjetitelje. Stradala turistkinja nije se izdvojila iz skupine i nije u tom trenutku fotografirala niti je radila selfie, kažu u policiji. 

Utvrđeno je da u ovom slučaju nema elemenata kaznenog djela, ali inspekcije bi trebale utvrditi je li bilo propusta u radu Javne ustanove koja upravlja Parkom. 

- Turisti često ne dolaze dobro pripremljeni tj. nisu upoznati s uvjetima na Plitvičkim jezerima iako mi na to stalno upozoravamo. Na našim stranicama navodimo da su to specifični uvjeti, da su staze neravne i skliske i da je potrebna pažnja jer je riječ o otvorenom i planinarskom prostoru, kaže voditeljica službe prihvata posjetitelja Natalija Božičević. 

Neki gosti s dalekog istoka, čak i u najhladnijim danima i po snijegu i ledu, na Plitvice dolaze u platnenim tenisicama, jednako kao što ljeti dolaze u japankama. 
 

Komentari (19)
  • svugdje u svijetu imate natpise da šetate ovakvim lokalitetima na vlastitu odgovornost uz obavijesti koje stoje i u Parku i svatko normalan pazi kako tamo hoda.... a nesreća se uvijek može dogoditi , ne postoji apsolutna sigurnost nigdje... ali mi baš volimo pljuvati po svemu vlastitom.... napišite da Park treba i odštetu isplatiti .... jesmo jadni

    21. 3. 2018,   19:00
  • A tko bi drugi mogao biti kriv nego Hrvati ?

    21. 3. 2018,   17:37
  • galeriju od 1000 fotografija mozemo pokazati kako i kuda se krecu turisti tijekom godine usprkos upozorenjima znakovima i dobronamjernim savjetima uz sto ugrozavaju svoju sigurnost unistavaju NP nemilice i bez imalo postovanja , gaze sedru, cupaju biljke, zabavljaju kucne ljubimce u jezerima, pisaju i pljuju

    21. 3. 2018,   20:39