Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Štede na naš račun: Samo HDZ ima punu kasicu za crne dane

None Foto:

HDZ je uštedio nevjerojatnih 16 milijuna kuna za izbore, a SDP je još osam milijuna kuna u minusu

Dobro je biti na vlasti, jer vlasta je bogata i vlasta te časti. Taj stih urbanog hita benda Pips, Chips i Videoclips može se primijeniti i na HDZ.

HDZ je najjača stranka, s najviše zastupnika u Saboru, gradskim, općinskim i županijskim vijećima. I ima najviše ljudi koji obnašaju neku javnu funkciju pa je sve to donijelo milijune u njihov proračun.

A oni sami kažu da su štedjeli, bili racionalni, pa su prošlu godinu završili u plusu skoro 13 milijuna kuna. S već ušteđenih tri milijuna kuna, imaju čistih 16 milijuna kuna na računu, a nemaju ni lipe obveze za kredite jer su sve otplatili. Takvo što je nezapamćeno u povijesti hrvatskog višestranačja jer još prije tri godine su bili u minusu od 10 milijuna kuna.

Stranke su objavile jučer financijska izvješća za 2018. godinu, a po njima je jasno da najviše novca dobivaju iz proračuna, odnosno svih nas.

Da žive od donacija i članarina, nosile bi gaće na štapu.

Ogulin: HDZ Karlovačke županije svečano obilježio 29. godinu osnutka | Autor: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL/Facebook Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL/Facebook

HDZ je tako od skoro 43 milijuna kuna prihoda, čak 34 dobio iz državnog i lokalnih proračuna. Povisili su im se i prihodi od članarina na 7,6 milijuna, a jedan od razloga je što svi oni ih HDZ-a koji obavljaju javnu dužnost moraju mjesečno dati pet posto plaće stranci. Pa tako, što više HDZ-ovaca po državnoj upravi, to više novca od članarina stranci. HDZ ima i pravu malu vojsku od 74 zaposlena na koje troše 9,1 milijun kuna, a rekorderi su i po svim ostalim troškovima. Ipak, srezali su rashode za prezentacije, razne usluge i najamnine te ostvarili nezapamćeni plus.

SDP još u starim kreditima

- Prije tri godine se trošilo neracionalno na puno stavki - kažu diplomatski.

Onaj nediplomatski dio kaže da se radilo preko pet agencija, na svakom skupu jelo janjetinu, angažirale se razne vanjske usluge....

I SDP je uspio prošlu godinu završiti u plusu od skoro četiri milijuna kuna. Ali oni imaju preneseni minus od 12 milijuna kuna, pa su ga sad smanjili na osam milijuna. I od njihovih 24,2 milijuna prihoda, čak 20 dolazi iz državnog i lokalnog proračuna. Osipanje članstva je rezultiralo i 300.000 kuna manjim prihodom od članarina te su od njih dobili tek 1,8 milijuna. Donacije su im mizerija, ali iznajmljuju poslovne prostore i od toga zarade 1,67 milijuna kuna. Porezna im je pak poslala rješenje da trebaju plaćati porez na dobit, a to ne plaća ni jedna stranka.

Zagreb: U središnjici SDP-a održana izvanredna konferencija za medije | Autor: Marko Prpic/PIXSELL Foto: Marko Prpic/PIXSELL

U SDP-u kažu da su se žalili na to. Nisu još ni otplatili sve kredite za prošle kampanje, a očito će morati dizati nove za tri izbora koji slijede.

Nesretne masline HSS-a

SDP prima novac i za 10 zastupnika koji su ih napustili, kao i HNS koji je pao s devet na četiri zastupnika. HNS je u plusu više od 900.000 kuna, ali i njima to treba za pokrivanje starih minusa. Oni dobivaju šest milijuna iz lokalnih i državnog proračuna, a troše milijun kuna više. Međutim, HNS-ovci su prikupili čak 1,5 milijuna kuna donacija, i to najviše od svojih dužnosnika.

Most troši stare zalihe novca koje su dobili na osnovu izbora jer su i lani završili u minusu unatoč 7,2 milijuna proračunskih kuna. Digli su broj zaposlenih, trošili su više na reprezentaciju i putovanja. Kažu, šire stranku.

Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

HSS je potrošio oko 4,7 milijuna kuna i bili su u plusu 300.000 kuna. Ali su lani morali platiti i bizarnu sudsku nagodbu. Od 2003. nisu platili sadnice za masline pa im je lani došlo na naplatu 1,2 milijuna kuna. Inače, njihov bišvi član Jambo u Metkoviću je optužen i da je novcem građana 2007. plaćao sadnice. Ne ide HSS-u s maslinama. Živi zid su skoro u potpunosti financirali porezni obveznici s dva milijuna kuna.

GLAS je imao prihod od tek 200.000 kuna, i to donacija. U Zagrebu novac za njihove zastupnike odlazi HSU-u jer su se kratko prijavili u tu stranku. A na nacionalnoj razini HNS-u, iz kojeg su otišli.

Komentari (79)
  • Jedina stranka u Hrvatskoj koja je sposobna gospodariti vlastitim sredstvima. I voditi Hrvatsku.

    3. 3. 2019,   15:30
  • lopovi, dokazana zlocinacka tocka org

    2. 3. 2019,   22:40
  • Otkuda veliki novac na računima stranaka dok su na vlasti, zna se iz proračuna, časte se pokrivaju debele minuse, nabavljaju nove urede i opremaju ih vrhunskim luksuzom.

    4. 3. 2019,   08:32