Obavijesti

News

Komentari 181

Štednja na kopiranju: Petrov kupuje tablete za zastupnike

Štednja na kopiranju: Petrov kupuje tablete za zastupnike
1

Na nabavu tableta za sve zastupnike Sabor namjerava potrošiti nešto manje od 200.000 kuna, a na sam softver 20.000 kuna, izjavio je predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov...

VIDEO

Predsjednik Sabora Božo Petrov najavio je u utorak informatizaciju Sabora i nabavu tablet računala svim zastupnicima i softvera u iznosu od 20.000 kuna. Na taj način želi uštedjeti milijune koji se troše na kopiranja i printanja dokumenata za zastupnike. 

Na nabavku tableta Sabor će potrošiti manje od 200.000 kuna. Natječaj za ponudu javnih tvrtki je otvoren danas i bit će otvoren osam dana. Petrov vjeruje da će zastupnici nove tablete imati do 15. prosinca.

- Informatizacijom u Saboru želimo napraviti efikasniju službu i efikasnije procese unutar Sabora, ubrzati i smanjiti administraciju i ubrzati kolanje informacija među zastupnicima i dužnosnicima. U prvoj fazi omogućit ćemo svim zastupnicima tablete. Troškovi informatizacije u Saboru do sad su iznosili jednako, ako ne i više financijskih sredstava svake godine jer su se omogućavali laptopi zastupnicima. Danas su cijene pale. Na tome će se također štedjeti. 

S druge strane, kad informatizirate Sabor onda se neće događati troškovi samo za kopiranje različitih dokumenata u iznosu preko dva milijuna kuna. Tu namjeravamo postići racionalizaciju sredstava, usmjeriti ih tamo gdje su potrebnija. Osim same uštede, mnogo važniji je učinkovitiji sustav u samom Saboru. Na tim tabletima imat će mogućnost pregledavanja odmah u sekundi svih novih sadržaja koji će se davati na dnevni red i izvješća Odbora. Imat će mogućnost preko interneta tražiti dokumente koji su im potrebni za sudjelovanje u raspravama. Nakon toga će se omogućiti dvosmjerna veza između zastupnika, stručnih službi, odbora - rekao je Petrov.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Na pitanje hoće li to značiti i otpuštanja ljudi, obzirom da se želi ukinuti kopiranje Zakona i dokumenata koje zastupnike čekaju na klupama prije rasprava, Petrov kaže da zaposlenici ne trebaju strahovati.

- Svo stručno osoblje uvijek može dobiti nove zadatke kojima će oplemeniti rad samog Sabora i olakšati zastupnicima njihov rad u Saboru- rekao je.

Na pitanje kolike bi mogle biti uštede i jesu li radi ikakve izračune, Petrov kaže da će ušteda biti odmah u odnosu na predloženi proračun za informatizaciju. U proračunu su predviđena sredstva više od 200.000 kuna za informatizaciju, a Petrov kaže kako se namjerava potrošiti manje od tog iznosa.

- Ušteda će se mjeriti u milijunima kuna u odnosu na dosadašnje troškove gledano od 2008. do 2016. Danas se troši iznad dva milijuna kuna, a mi očekujemo smanjiti troškove za minimalno milijun kuna- kaže.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 181
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Golob: 'Plenković će sigurno formirati novu vladu'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Golob: 'Plenković će sigurno formirati novu vladu'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...
Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke