Obavijesti

News

Komentari 13

Problemi u vodoopskrbi: U Pakracu razvoze pitku vodu

Problemi u vodoopskrbi: U Pakracu razvoze pitku vodu
8

Oštećenja poljoprivrednih kultura se kreću od 30 - 90 posto, vinove loze oko 30 %, dok su voćne vrste već pretrpjele oštećenja od mraza i uz sušu one su i do 100 %

VIDEO

Zbog nedostatka obilnijih oborina vodostaj Save i ostalih rijeka u Hrvatskoj jako je nizak. Počinju se javljati i problemi s vodoopskrbom stanovništva. Redukcija vode je u Ozlju, a na smanjenje potrošnje je pozvala i Rakovica.

DVD Pakrac od srijede vozi vodu mještanima Pakraca koji žive iznad grada i to će činiti svaki dan u poslijepodnevnim satima sve dok traje ovako teško stanje.

- Naše cisterne voze vodu ljudima u bunare koji su već presušili ili su ostali na minimalnoj količini vode. Vozimo vodu i tamo gdje postoji javna vodoopskrba, točnije gdje nam javi komunalno poduzeće, jer zbog slabog tlaka ne uspijevaju vodu distribuirati cijevima do najviših točaka. Tamo dolazimo s cisternama i građani si sami toče vodu za piće i kuhanje - rekao je dežurni DVD-a Pakrac.

Hrvatski Crveni križ pripremio je kanistre koje će bude li potrebe kao i prošle godine dati na uporabu mještanima da mogu nositi vodu od cisterni do svojih domova. Opće stanje na tom području je jako loše. Šumetlica ne može dati vode koliko je potrebno pa je zbog toga na području Pakraca i Lipika skoro mjesec dana na snazi svakodnevna redukcija vode.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Šteta od suša u Slavoniji za sada je čak 205 milijuna kuna

Brodsko posavska županija iznijela je prve procjene visine štete koju je nanijela ovogodišnja suša i ona iznosi na poljoprivrednim površinama oko 140 milijuna kuna. Tom iznosu treba dodati još tri milijuna kuna štete na ribnjacima i 63 milijuna kuna od proljetnih mrazeva. Ukupna šteta koju trpi poljoprivreda ovog kraja veća je od 205 milijuna kuna. Biti će i veća, prognoziraju poljoprivredni stručnjaci, stanje nasada nije nimalo optimistično, jer su se visoke temperature u tlu u području korijena popele do 37°C . 

Zaustavljeni su svi procesi i biljke više nisu u stanju uzeti vodu ako kojim slučajem do nje i dođu. Ovako sušno razdoblje smanjiti će prinose, a time i ukupne očekivane prihode na poljoprivrednim gospodarstvima. Oštećenja poljoprivrednih kultura se kreću od 30 - 90 posto, vinove loze oko 30 posto, dok su voćne vrste već pretrpjele oštećenja od mraza i uz sušu one su i do 100 posto. 

- Unatoč tome što imamo izgrađen sustav navodnjavanja kojim su pokrivene dvije trećine površina  pod jabukom zbog mraza i suše gubimo oko 85 posto proizvodnje, a trebali smo ove  godine dostići proizvodnju od 90 posto uroda jer većina jabuka ulazi u punu rodnost - rekao je Željko Blaškić, predsjednik Uprave tvrtke Impus Commerce, jednog od najvećih proizvođača jabuka u Hrvatskoj. 

Neophodna je financijska pomoć poljoprivrednim gospodarstvima kako bi se ublažile posljedice suše slažu se svi samo nitko ne navodi odakle bi se namaknula sredstva. Država se odmah ogradila i  rekla je da nema novaca.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag